Connect with us

PELERINAJUL de la IASI la Sf Parascheva se organizează și in 2021! Sfaturile medicului INFECTIONIST, Carmen DOROBAT

Iasi

PELERINAJUL de la IASI la Sf Parascheva se organizează și in 2021! Sfaturile medicului INFECTIONIST, Carmen DOROBAT

Pelerinajul de Sf. Parascheva va fi organizat si anul acesta sub amprenta pandemiei Covid19

Anual, în preajma zilei de 14 octombrie, Iaşul devine cel mai mare centru ortodox de pelerinaj din ţară. Pelerini din  toate judeţele ţării, dar şi din străinătate vin la Iaşi în această perioadă pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor nevoiaşi.

Invitata in emisiunea MOLDOVA ÎN DIRECT transmisa de News Moldova in data de 30 septembrie, Prof. Dr. Carmen Dobrovat a venit cu o serie de sfaturi pentru buna desfasurare a evenimentelor de la Iasi din 14-15 octombrie.

Cu masurile care se pot lua si care nu sunt atat de greu de luat, atat timp cat este vorba de stat in spatiu liber cu masca pe figura si cu pastrarea unei distante fizice, fara a fi aglomerati, cu eventual prezenta acestor certificate de vaccinare care isi mai dovedesc o data in plus utilitatea, daca nu pentru persoana ca atare, pentru a participa la astfel de eveniment. Si intradevar, vaccinarea este cea care va hotara viitorul[…]

Cu astefel de dovezi, cu masuri de protectie, putem sa mergem sa ne aplecam capul si sa ne facem sfanta cruce in fata Sfintei Parascheva”, a declarat Prof. Dr. Carmen Dorobat. Interventia domniei sale o puteti urmari in materialul video de mai jos.

„Ne vom concentra in special spre evitarea pandemiei prin asigurarea masurilor de protectie pentru cei care vor dori sa participe la evenimentul religios

Despre cum se va desfasura evenimentul de-a lungul celor doua zile de pelerinaj, primarul Mihai Chirica declara:

Nu va mai fi concert pentru că nu vom putea organiza concert în care să încorsetăm doar 1.000 de spectatori într-un concert public. Automat nici nu putem să creăm o bază de selecție atât de restrictivă încât să sortăm cetățenii Iașului până la limita de 1.000 pentru toți merită să se bucure de sărbătorile Iașului.

Deci nu va fi concert. Probabil vor pica și o parte din târgurile pe care noi le-am propus în desfășurarea acestui eveniment.

Ne vom concentra în special spre evitarea pandemiei prin asigurarea măsurilor de protecție pentru cei care vor dori să participe la evenimentul religios care va fi mult mai judicis oganizat pe spații despărțite unele de altele, cu panouri video pe care vrem să le punem la dispoziție, cu fluxuri de circulație, fără să intre în contact un flux cu celălalt și altele, astfel încât sărbătorile să nu treacă cum au trecut anul trecut”, a mai spus Chirica.

Intrebat daca la Hramul Sf. Parascheva vor putea participa doar cei cu buletin de Iasi, edilul a declarat ca ceea ce s-a intamplat anul trecut a fost din puctul lui de vedere un abuz: „Nu știu, dar nu cred, pentru că toate măsurile impuse de prezența unei localități în diferite scenarii nu vizează apartenența.

Din punctul meu de vedere dacă vreți să mă credeți, ca și om al statului român, între a da o restricție cu caracter general care vizează orice cetățean al acelui stat – pentru noi, România – și a da restricții cu caracter local prin care spui că numai ieșenii au voie să se închine la Cuvioasa Parascheva, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, ca inginer, a fost abuziv. Nu poți să dai o restricție cu un caracter local într-un stat democratic.

Ori dai una cu caracter general și atunci nimeni și toți o respectă, ori lași ca lucrurile să decurgă de la sine și nu cred că se va mai ajunge acolo, pentru că este total din perspectiva mea neconstituțional”, a răspuns primarul Iașului Mihai Chirica.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor ca pelerinajul organizat la moaștele Sfintei Parascheva să se desfășoare fără niciun fel de restricții și spun că sunt pregătiți să organizeze sărbătoarea în cele mai bune condiții.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu: „O spunem şi acum, o vom spune şi la discuţiile cu autorităţile locale, nu dorim niciun fel de restricţionare a pelerinilor, pe niciun fel de criterii. Pelerinajul se va desfăşura în aer liber, accesul se va face, ca şi anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, la distanţă una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieşire ş.a.m.d. Nu ar trebui, aşadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic”, a declarat  preot Constantin Sturzu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top