fbpx
Connect with us

Președintele CJ Iași, Costel Alexe: “Ne dorim ca Institutul Inimii să fie înălțat și nu îngropat”

Președintele CJ Iași, Costel Alexe: “Ne dorim ca Institutul Inimii să fie înălțat și nu îngropat” - News Moldova

Iasi

Președintele CJ Iași, Costel Alexe: “Ne dorim ca Institutul Inimii să fie înălțat și nu îngropat”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Președintele CJ Iași, Costel Alexe, a anunțat, într-o conferință de presă, intenția Consiliului Județean de a pune la dispoziția Ministerului Sănătății întreaga documentație a proiectului Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, astfel încât acest obiectiv major pentru întreaga regiune a Moldovei să poată obține finanțare și să să fie implementat

“Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară este pentru oameni și despre oameni și aceasta a fost ideea de la care am pornit împreună cu Ministerul Sănătății, actualul Institut de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iași’’ și Primăria Comunei Miroslava, atunci când a fost încheiat protocolul de asociere pentru realizarea lui. IRMC este acum un proiect matur și ar fi păcat să pierdem o muncă de peste doi ani, resursele financiare investite și să vedem acest proiect îngropat din cauza lipsei de voință politică.

Iașul și Moldova nu mai pot fi private de accesul la servicii de medicină cardiovasculară. Decalajul este deja foarte mare, iar statisticile o indică foarte clar. Există un singur institut în zona de Nord-Est și Sud-Est a României, ce are un număr de 130 de paturi, la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. Realitatea arată că avem 42.370 locuitori/pat faţă de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor din ţară.

Președintele CJ Iași, Costel Alexe: “Ne dorim ca Institutul Inimii să fie înălțat și nu îngropat” - News Moldova

Necesitatea și oportunitatea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară nu pot fi contestate. În continuare, ne dorim să fim un partener onest în colaborare cu toate instituțiile care și-au asumat prin protocolul de asociere construirea IRMC. Acesta este obiectivul: să avem acest institut la Iași. Avem toată deschiderea de a-i înainta Ministerului Sănătății proiectul la cheie, pentru a prelua mai departe construirea spitalului, pe care îl va avea, oricum, în administrare.

Punem cu adevărat interesele pacienților din Moldova mai presus de orice și vrem ca proiectul să devină realitate. Constituirea unui grup de lucru, redimensionarea sau alte așa-zise soluții vehiculate în spațiul public nu ar face decât să tergiverseze proiectul. Noi ne dorim institutul înălțat, nu îngropat’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară a fost proiectat cu o capacitate de 500 de paturi și 27 de secții și departamente sau compartimente, dintre care 7 în premieră pentru România. O redimensionare ar presupune ca întreaga documentație să fie luată de la zero, a precizat, în cadrul conferinței de presă, Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ.

Președintele CJ Iași, Costel Alexe: “Ne dorim ca Institutul Inimii să fie înălțat și nu îngropat” - News Moldova

“Orice intervenție, dacă vorbim doar despre un metru la o sală de operații, înseamnă să o luăm de la capăt. Și s-ar ajunge la aceeași concluzie pentru că proiectul are la bază un studiu de oportunitate făcut de o firmă specializată în evaluarea nevoii de servicii medicale care a demonstrat că avem nevoie de o astfel de infrastructură medicală în regiunea Moldovei.

În plus, atât nota conceptuală făcută de specialiștii Institutului de Boli Cardiovasculare, cât și tema de proiectare au fost votate în plenul Consiliului Județean în unanimitate. Dimensiunea proiectului a fost clară pentru toată lumea și nu au apărut niciun fel de contraargumente. În privința costurilor, sunt aceleași ca în cazul unor obiective medicale similare.

La viitorul Spital Regional de Urgență avem 1972 euro/mp, iar la IRMC 1940,37 euro/mp. Documentația a presupus mii de ore de lucru, s-a muncit foarte mult ca să ajungem la maturitatea proiectului în timp record ca să îl putem depune pentru finanțare. Dacă de aici încolo se stabilește că Ministerul este cel care trebuie să continue investiția, avem toată deschiderea”, a afirmat Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top