fbpx
Connect with us

Președintele USLIP Iași, Laviniu LĂCUSTĂ: ”Dacă nu vom fi mai mulți la proteste, nu vom putea fi convingători în fața guvernanților”

WhatsApp Image 2023 03 09 at 15.20.03 - News Moldova

Iasi

Președintele USLIP Iași, Laviniu LĂCUSTĂ: ”Dacă nu vom fi mai mulți la proteste, nu vom putea fi convingători în fața guvernanților”


Invitatul celei mai recente ediții a emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, moderată de jurnalistul CEZAR FILIP și găzduită de NEWS MOLDOVA, a fost LAVINIU LĂCUSTĂ, președintele USLIP Iași. Discuțiile au pus accentul pe nemulțumirile salariale ale cadrelor didactice, care, nerezolvate, ar putea duce până la declanșarea unei grevei generale în sistemul de Educație

Sindicaliștii din Învățământ sunt deciși să continue seria protestelor, pentru a obține rezolvarea la solicitările de natură salarială, precum acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă și, în genere, salarii mai mari. Președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, LAVINIU LĂCUSTĂ, a făcut referire la faptul că, pentru succesul demersurilor sindicaliștilor, toate cadrele didactice ar trebui să se implice mai mult în acțiunile de protest, pentru a arăta unitatea și susținerea demersurilor.

La cel mai recent protest, de pildă, cel de la Iași, de pe 2 martie, au fost prezenți peste 400 de angajați din Învățământ, dar ar fi trebuit să fie și mai mulți, este de părere președintele LAVINIU LĂCUSTĂ.   

”Dacă nu suntem mulți va fi dificil să arătăm, să îi convingem pe guvernanți că sunt anumite probleme. Eu cred că ei  pe asta și mizează foarte mult”

”În momentul în care ne plângem pe bună dreptate că salariile sunt cele pe care le cunoaștem cu toții, ar trebui să ne și manifestăm din această perspectivă. Protestul pe care l-am avut (pe 2 martie, n.r.) a fost ușor diferit din perspectiva persoanelor care au fost în fața Prefecturii Iași (…) Făcând o analiză strict a numărului, noi considerăm că ar fi fost cazul să fim și mai mulți, pentru că dacă nu suntem mulți va fi dificil să arătăm, să îi convingem pe guvernanți că sunt anumite probleme.

Eu cred că ei (guvernanții, n.r.)  pe asta și mizează foarte mult. Pe faptul că există o anumită apatie în rândul angajaților. Și încearcă să o întindă cât mai mult. Pentru că o lună, două luni, șase luni, un an dus așa, înseamnă, evident, un an de economii la buget, cu care pot mări, de exemplu, pensiile speciale. Pensiile speciale arată încă o dată caracterul și, spun eu, bazele putrede pe care este construit statul român”, a susținut Laviniu LĂCUSTĂ, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP) Iași, în cadrul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT.

Președintele USLIP Iași a criticat modul în care jandarmii s-au prezentat la protestul dascălilor din 2 martie, de la Iași: ”Erau înarmați, cu armele la vedere”

”La protestul din 2 martie, cei de la Jandarmerie aveau semnale că vom fi mai mulți, prin comparație cu ceea ce a fost până acum. Pe noi ne-a surprins neplăcut numărul relativ mare al jandarmilor și faptul că ei erau înarmați. Eu n-am mai întâlnit la niciun protest de-al nostru, n-am mai observat până acum jandarmi cu arme la vedere. Cu orice pretext ar fi venit, că ne protejau, dar nu văd de cine ne-ar fi putut proteja, nu cred că se impunea ca aceste arme să fie atât de vizibile”, a menționat președintele LAVINIU LĂCUSTĂ.

”Dacă lucrurile vor rămâne la fel, se ia în calcul intrarea în grevă generală”

”La ultima ședință pe care am avut-o, Colegiul Național al liderilor, s-a creionat un calendar al protestelor pe care le vom derula în următoarea perioadă. Prima parte a protestelor este legată de aceste mișcări locale, ulterior s-a stabilit acel marș la București, iar apoi, dacă lucrurile vor rămâne la fel, se ia în calcul intrarea în grevă generală, a precizat Laviniu Adrian LĂCUSTĂ, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP) Iași.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top