fbpx
Connect with us

Primarul de IAŞI reclamat la ANI de USR. La mijloc e o FIRMĂ ce deţine un DOMENIU în Bucovina

chirica iasi - News Moldova

Iasi

Primarul de IAŞI reclamat la ANI de USR. La mijloc e o FIRMĂ ce deţine un DOMENIU în Bucovina


În data de 6 martie 2023 reprezentanţii USR Iaşi au anunțat că vor trimite o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate împotriva primarului municipiului, Mihai Chirica

Useriştii susţin că edilul are și calitatea de împuternicit în bancă și drept de semnătură la Eurodesign, o firmă folosită pentru a-și crea o moșie în Bucovina. Ei sunt de părere că în acest context Chirica ar trebui să plece din fruntea primăriei.

“USR Iași va sesiza ANI cu privire la încălcarea flagrantă a legii privind integritatea în exercitarea funcției de primar. Mihai Chirica, în contextul apariției unor dovezi clare că primarul Iașului are și calitatea de împuternicit în bancă și drept de semnătură la Eurodesign, “micuța” firmă folosită pentru a-și crea moșia din Bucovina.

În toți acești ani, edilul Iașului s-a folosit de funcția sa publică pentru a-si dezvolta afacerile oneroase, iar acest lucru nu poate rămâne nepedepsit. Primarul Chirica nu se mai poate ascunde după propriile rude și minciuni, pentru a-și construi palate, sfidând legea.

Orașul nostru are nevoie de un primar axat pe marile proiecte de infrastructură, mediu, sănătate și educație, însă, momentan, este sufocat de incapacitatea lui Chirica de a genera dezvoltare urbană. Iașul este blocat între firmele căpușă care fac legea, cu semnătura unui primar devotat planurilor sale.

Mihai Chirica trebuie să plece din fruntea Primăriei, exact cum o fac infractorii dovediți și să plătească din buzunarul propriu toate daunele aduse comunității noastre, nu din bugetul local și contribuțiile cetățenilor”, se precizează într-un comunicat de presă emis de USR Iaşi.

Conform sursei citate, primarul, care a negat orice legătură cu societatea pusă pe numele fratelui său, a mințit spunând că este cinstit, deși soția sa scoate bani din conturile Eurodesign. Useriştii mai menţionează că este plină țara de politicieni care își trec averile și companiile pe numele neamurilor ca să scape de răspundere, subestimând inteligența cetățenilor.

“Primarul Iașului este incompatibil cu funcția sa publică de când a devenit inculpat, însă clar este dependent de ilegalitățile pe care le face și nu se poate opri. Mihai Chirica este un “Sfânt” foarte lacom care a transformat funcția din Primărie într-un breloc agățat la toate învârtelile și negustoriile din clanul pe care îl conduce.

Gloria unui primar care vrea să credem că s-a îmbogățit din salariu este pe ducă. Ieșenii merită mai mult decât un edil care, în timp ce-și caută loc în calendarul sfinților, fură și cu mâinile altora și se jură că-i învăluit de lumină albă. Sfântul impostor de la Iași trebuie incriminat și extras urgent din Primărie. Hoția nu trebuie tolerată, ci sancționată pe măsură!”, a declarat Filip Havârneanu, președintele USR Iași.

Reprezentanţii USR îl cataloghează pe Mihai Chirica drept „săracul primar bogat” şi susţin că elementele care definesc administraţia Chirica sunt corupţia şi furtul mascat, iar organele competente ar trebui să pună capăt cât mai repede grupării conduse de edil.

“Iașul este  blocat în proiecte pe hârtie, în timp ce profitul primarului crește de la o zi la alta prin abaterea de la lege. Firmele de casă prosperă ilicit. Raiul jupânilor de la Iași este întreținut de escrocherii, iar asta are consecințe în viața tuturor ieșenilor.

USR Iași nu va obosi în a semnala orice abuz și hoție de la primărie. Mihai Chirica trebuie să elibereze biroul de primar, unde momentan, funcționează o agenție de plasare a banilor publici, în funcție de interese”, se mai precizează în comunicatul de presă al USR Iaşi.

Reacția vine după aparițiile în presă, conform cărora Mihai Chirica avea împuternicire pe numele său pentru a reprezenta Eurodesign în operațiunile bancare, iar soţia sa, Cristina Chirica, a scos personal 2.000 de lei din contul Eurodesign SRL, pe 4 august 2020.

În acte administratorul societăţii este fratele primarului, Ioan Chirica, iar firma a fost înființată în 2007 și are venituri anuale de ordinul sutelor de mii de lei. Societatea deține la Frasin, în Bucovina, un domeniu de 4.250 mp, cu vilă de 160 mp, mai multe foișoare, cramă, iaz și o capelă de lemn.

Conform informaţiilor din presa ieşeană, “firma a fost înființată după deschiderea la Iași a complexului Carrefour Felicia. Mihai Chirica era director tehnic în Primărie, iar contractul de curățenie al supermarket-ului a fost oferit prietenului său, Cătălin Drăgan, care administrează, printre altele, firma Cadrax Two, unde este asociat unic”.

În plus, Eurodesign Consulting a beneficiat ani la rând de transferuri financiare din partea societății lui Cătălin Drăgan.

 


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top