fbpx
Connect with us

Protest masiv al fermierilor ieșeni împotriva crizei din sectorul agricol

Protest masiv al fermierilor ieșeni împotriva crizei din sectorul agricol - News Moldova

Iasi

Protest masiv al fermierilor ieșeni împotriva crizei din sectorul agricol

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Peste 200 de fermieri din județul Iași au continuat astăzi protestul împotriva condițiilor dificile din sectorul agricol, alăturându-se colegilor lor din întreaga țară într-un demers amplu pentru revizuirea politicilor agricole

Printre liderii acestui protest se află Ion Notingar, fermier din Lețcani, care a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă comunitatea agricolă.

Începând cu anul 2022, prețurile produselor agricole au înregistrat o scădere constantă, iar fermierii susțin că acest fenomen este legat de integrarea pe o piață mondială și europeană în care ei nu au control asupra prețurilor. „Vedem că noi ne afiliem pe o piață mondială, o piață europeană în care prețurile nu le dictăm noi”, a declarat Ion Notingar.

Costurile de producție au crescut semnificativ, reclamă fermierii, inclusiv datorită prețului ridicat al motorinei și al îngrășămintelor. În special, costul îngrășămintelor a crescut de trei ori față de prețul normal în 2022, punând presiune suplimentară asupra fermierilor. Această situație se agravează prin condițiile meteorologice nefavorabile din ultimii ani, cu secete repetate în anii 2020, 2022 și 2023.

Ion Notingar a subliniat că, în aceste condiții, fermierii nu mai pot susține activitatea agricolă și a pledat pentru o revizuire a politicilor agricole în România. „Ori România merită altceva. România merită să aibă un sector agricol foarte bine dezvoltat, care să poată asigura hrana tuturor, atât a românilor, cât să putem face o prelucrare ca să putem exporta produse finite.”

Protestul a avut impact asupra traficului, creând dificultăți de circulație între Rond Carrefour Era și Rond Lețcani. Fermierii speră că acțiunile lor vor atrage atenția autorităților și că se vor lua măsuri pentru a sprijini sectorul agricol în dificultățile actuale.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top