Connect with us

Reuniune de marcă a comisiilor Parlamentelor României și Republicii Moldova în Aula Magna „Carmen Sylva”

Iasi

Reuniune de marcă a comisiilor Parlamentelor României și Republicii Moldova în Aula Magna „Carmen Sylva”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost gazdă vineri, 20 mai 2022, la ședința comună a Comisiilor juridice și a Comisiilor de politică externă din Parlamentele României și Republicii Moldova

Întâlnirea a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva”, care a devenit din nou, ca un arc peste timp, cel mai important loc al relațiilor interne și internaționale din România, după perioada 1916 – 1918, când retragerea administrației la Iași în Primul Război Mondial a transformat aula în locul desfășurării lucrărilor Senatului.

Din partea universității, la deschiderea lucrărilor a participat prof. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul instituției de învățământ superior tehnic. Acesta le-a expus parlamentarilor prezenți de pe ambele maluri ale Prutului istoria aulei în care se află, dar și dificultățile prin care a trecut: de la momentul construcției, la distrugerile suferite în cel de-Al Doilea Război Mondial și la munca imensă depusă de profesorii și studenții Politehnicii de astăzi pentru reconstrucția de după bombardamentele sovietice.

„Acest spațiu constituie un fragment de istorie al României”, a spus, în debutul discursului său, prof. dr. ing. Dan Cașcaval. El le-a explicat invitaților că reconstrucția de după 1950 a vizat integral cupola de deasupra Bibliotecii TUIASI, după ce tirurile de artilerie au distrus mai mult de jumătate din instituție. Însă frescele din bibliotecă nu au putut fi refăcute până astăzi fiindcă nu s-a regăsit nicio carte poștală colorată pentru a putea reproduce fidel conceptul inițial.

În timpul Primului Război Mondial, în perioada 1916 – 1918, exact în această Aulă s-au desfășurat lucrările Senatului României și, pentru o perioadă mai scurtă, providențial, aici a fost găzduit și Ministerul Justiției. Iată că și reuniunea dumneavoastră de astăzi nu este doar providențială, în spiritul istoriei acestor locuri, ci și în spiritul dorinței înaintașilor noștri, ca istoria să nu uite rolul Iașului în momentele de cumpănă ale poporului român”, a spus prof. dr. ing. Dan Cașcaval în discursul său.

Reuniunea a fost condusă de președintele Comisiei Juridice din Senatul României, Laura Scântei, și de președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României, Titus Corlățean.

Ei au fost însoțiți la masa prezidiului de omologii lor – deputatul Olesea Stamate, președinte Comisia Juridică din Parlamentul Republicii Moldova și deputatul Doina Gherman, președintele pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova. Au avut intervenții online în debutul conferinței Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, dar și Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top