Connect with us

Perspective încurajatoare pe relația româno-chineză! Un interviu cu Romică ICHIM, președintele executiv al Casei Româno-Chineză, IAȘI

Iasi

Perspective încurajatoare pe relația româno-chineză! Un interviu cu Romică ICHIM, președintele executiv al Casei Româno-Chineză, IAȘI

În această săptămână, în cadrul rubricii ,,Interviul Săptămânii” discutăm cu domnul Romică ICHIM, președintele executiv al Casei Româno-Chineză Filiala Iași. 

REP: Care este principalul obiectiv al Casei româno-chineze și cum și-a dezvoltat activitatea în ultimii ani?

Romică ICHIM: Casa Româno-Chineză, înființată în 2011, este o organizație non-profit, non guvernamentală și o asociație independentă care a fost creată pentru a promova cooperarea și prietenia dintre România și China prin organizarea de evenimente, programe și acțiuni pe diferite domenii de interes comun, având ca scop principal cunoașterea și promovarea tradițiilor, valorilor, culturii și istoriei celor două popoare. Scopul principal al asociației este promovarea și dezvoltarea relațiilor de prietenie între România și Republica Chineză.

Care sunt cele mai importante realizări ale Casei româno-chineze?

R.I: Începutul anului chinezesc a fost marcat în fiecare an de un spectacol aniversar organizat de casa romano-chineză la care invitații de marcă au fost artiști emeriți din China.

Întotdeauna  a existat convingerea că  trebuie să ne îndreptăm atenția  în direcția sprijinirii și susținerii unor idei, care au rolul  de a consolida proiectelele  de parteneriat  și legăturile între instituții , unități locale românesti  și  alte organism  similare  din China.

Casa Româno-Chineză este promotorul semnării acordului de prietenie dintre mai multe orașe din România și China, vizită reciprocă a delegațiilor fiind deseori  susținută de asociația noastră.

Putem menționa și protocoalele noastre de colaborare cu Institutul Confucius, cu diferite colegii din București și din țară, cu Camera de Comerț și Industrie București, cu Asociația Producătorilor de Mobilă din Romania sau cu Institutul Cultural Român, multe companii de top din România fiind membre în asociația noastră, desigur datorită interesului deosebit pe care îl manifestă în raport cu relațiile economice cu Republica  Chineză.

Cum va influența noua filială deschisă la Iași dezvoltarea orașului?

”Prim-ministrul român a afirmat dorința țării noastre de intensificare a relațiilor economice și comerciale, având ca obiectiv echilibrarea balanței comerciale prin sporirea exporturilor românești către China”

R.I : Relația Casei Româno-Chineze cu comunitatea oamenilor de afaceri chinezi din România este una extrem de strînsă, bazată pe respect reciproc, ceea ce aduce avantaje atât materiale cât și sociale României.

De asemenea, menționăm că asociația noastră este inițiatorul, promotorul și susținătorul multor delegații din diferite regiuni ale Chinei, delegații economice care caută în permanență o strânsă colaborare cu omologii din România.

Prim-ministrul român a afirmat dorința țării noastre de intensificare a relațiilor economice și comerciale, având ca obiectiv echilibrarea balanței comerciale prin sporirea exporturilor românești către China.

Pentru oamenii de afaceri ieșeni putem menționa că produsele româneşti cu potenţial de export pe piaţa chineză, în perioada următoare sunt:

 • maşini unelte la temă şi maşini unelte pentru rectificarea cilindrilor laminor;
 • echipamente energetice (cazane, componente pentru turbine);
 • echipamente electrice de bază;
 • anvelope şi componente auto;
 • cablaje electrice auto;
 • air-baguri auto;
 • rulmenți industriali și mari;
 • îngrășămite complexe ;
 • Cherestea şi semi-fabricate din lemn, altele decât cele de fag;
 • traverse pentru calea ferată;
 • cereale ( porumb, grâu, soia, rapiţă) şi alte produse agricole;
 • făină de grâu și porumb;
 • uleiuri comestibile de floarea soarelui și porumb;
 • lucernă uscată;
 • carne de porc și produse procesate din carne de porc;
 • produse organice şi bio (vinuri, miere, conserve din fructe de pădure etc.);

Va crește vizibilitatea orașului pe plan internațional?

R.I: Toate aceste preocupări arată deja că asociația noastră, prin filialele deja existente, a activat în calitate de promotor al colaborării dintre Romania și China, pe baze solide și reciproc avantajoase, în plan diplomatic, social, economic, cultural și educațional.

China a devenit cel mai mare partener comercial al României din afara Uniunii europene. Cum comentați această evoluție și dacă locul deținut de China în topul partenerilor economici corespunde așteptărilor autorităților chineze?

”Deşi efectele crizei economice globale au fost resimţite în perimetrul economic şi social al României, exporturile româneşti în Republica Populară Chineză şi-au continuat trendul ascendent”

R.I: Dezechilibrul balanţei comerciale bilaterale române este o preocupare majoră pentru partea română. Din acest punct de vedere și noi, producătorii din Iași, putem contribui la acest echilibru prin exporturi în China.

Principalele produse importate din Republica Chineză în România sunt: aparate de telefon şi piese de schimb, echipamente pentru telecomunicaţii, maşini şi utilaje, produse metalurgice şi articole din metale, produse chimice organice, articole textile şi îmbrăcăminte, încălţăminte, televizoare, aparate de aer condiţionat, tehnică de calcul, instrumente şi aparate optice, materiale de construcţii, metale comune şi articole din metale comune, maşini şi utilaje, instalaţii pentru linii de producţie, mobilă şi produse din lemn, produse minerale, alte bunuri de larg consum.

Principalele produse româneşti exportate pe piaţa chineză: echipament energetic (componente pentru hidrocentrale şi termocentrale), maşini-unelte, echipamente electrice

”Principalele produse româneşti exportate pe piaţa chineză: echipament energetic (componente pentru hidrocentrale şi termocentrale), maşini-unelte, echipamente electrice (reţele de bază), rulmenţi, cilindri laminor, piese şi componente auto”

Principalele produse româneşti exportate pe piaţa chineză: echipament energetic (componente pentru hidrocentrale şi termocentrale), maşini-unelte, echipamente electrice (reţele de bază), rulmenţi, cilindri laminor, piese şi componente auto, anvelope auto, instrumente şi aparatură optică, produse chimice şi îngrăşăminte complexe, materiale şi articole plastice, cherestea de fag şi panouri din lemn, metale comune, cupru electrolitic, concentrat şi deşeuri de cupru şi alte metale neferoase.

După anul 2000, s-a înregistrat o tendinţă de redresare a schimburilor comerciale bilaterale, astfel încât la finele anului 2010, exportul românesc în Republica Populară Chineză a atins valoarea de 410 milioane. În acelaşi timp, datorită expansiunii puternice şi agresive a exportului chinez pe piaţa internaţională, mai ales datorită oferirii de produse la preţuri foarte mici şi atractive, importurile din Republica Populară Chineză au crescut puternic, atingând în anul 2010 valoarea de 3,38 miliarde, generând o balanţă comercială negativă, în defavoarea României.

”După anul 2000, s-a înregistrat o tendinţă de redresare a schimburilor comerciale bilaterale, astfel încât la finele anului 2010, exportul românesc în Republica Populară Chineză a atins valoarea de 410 milioane”

 Deşi efectele crizei economice globale au fost resimţite în perimetrul economic şi social al României, exporturile româneşti în Republica Populară Chineză şi-au continuat trendul ascendent, astfel încât la finalul anului 2011 s-a înregistrat cea mai mare valoare a exporturilor româneşti pe piaţa chineză.

Evoluţia schimburilor comerciale ale României cu Republica Populară Chineză arată că în anul 2015, pe fondul conjuncturii economice defavorabile la nivel mondial, s-a înregistrat o diminuare a schimburilor comerciale bilaterale, cu precădere la export, față de recordul înregistrat la finele anului 2014, când valoarea exportului românesc a fost de 759,44 milioane, înregistrându-se, la finele anului 2015.

Cum apreciați colaborarea dintre Ambasada Republicii Populare Chineze și Casa româno-Chineză?

R.I: Casa Romano-Chineză este cel mai important promotor al colaborării dintre cele două ţări în cadrul societăţii civile româneşti. Ca atare, relațiile noastre cu toate institutiile, mai ales cu ambasada Chinei este una deosebită.

Domnule Romică ICHIM, vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre și vă urăm mult success în continuare!

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

To Top