Iasi
SCHIMBĂRI la şefia ARACIP – Alinei PARASCHIV îi ia locul Silviu IORDACHE, şeful Casei Corpului Didactic „Spiru HARET” Iaşi
Noul preşedinte interimar – Profesor de geografie cu istoric în lumea modei
În fruntea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), una dintre cele mai importante instituţii din subordinea Ministerului Educaţiei, a fost numit Silviu Iordache, din parcursul său profesional remarcându-se experienţa sa în calitate de profesor şi colaborările sale cu Cătălin Botezatu şi cu casele de modă Doina Levintza, Cristina Nichita şi Dinasty în ceea ce priveşte prezentarea unor colecţii vestimentare.
Conflictul de interese şi angajările fictive au dus la demiterea lui Şerban IOSIFESCU din fruntea ARACIP
Postul la conducerea ARACIP este unul de interimat, Iordache ocupând scaunul lăsat vacant de Alina Paraschiv.Aceasta şi-a prezentat demisia pe data de 31 august, la doar o lună după ce fusese numită în locul lui Şerban Iosifescu.

Serban Iosifescu – Fostul presedinte ARACIP
De altfel, demiterea lui Şerban Iosifescu de către actualul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma efectuării unui control intern, a fost pusă pe seama constatării existenţei unui conflict de interese şi a unor angajări fictive.
Acuzaţiile ce i se aduc fostului preşedinte al ARACIP sunt actualmente cercetate de Parchet.
Primul preşedinte interimar, Alina PARASCHIV, pleacă invocând lipsa de compatibilitate a viziunilor asupra reorganizării ARACIP
Cât despre motivul plecării Alinei Paraschiv din fruntea ARACIP, conform declaraţiilor sale, acesta rezidă în faptul că nu a fost implicată de către conducerea ministerului în reorganizarea agenţiei.

Alina Paraschiv – Fostul presedinte interimar al ARACIP
Această reorganizare urma să fie prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern, ţintindu-se înspre scăderea numărului de experţi din conducerea ARACIP de la 15, la doar 4.
Grăitoare pentru lipsa de compatibilitate a viziunilor agenţiei, pe de o parte, şi ale Alinei Paraschiv, pe de altă parte, sunt următoarele sale cuvinte:
„Este o formă de organizare în care eu nu mă regăsesc…”
Silviu Iordache – Studiile absolvite
Întorcându-ne atenţia către cel ce va fi preşedinte interimar al ARACIP, menţionăm că, actualmente, Silviu Iordache este şeful Casei Corpului Didactic „Spiru Haret” Iaşi.
În ceea ce priveşte parcursul său educaţional, Silviu Iordache a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, finalizând şi programul de masterat Managementul Proiectelor Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.
De asemenea, acesta este absolvent al Facultăţii de Geografie, obţinând şi un atestat în religie, ceea ce i-a permis să predea materia în cauză, pentru o scurtă perioadă, la Şcoala Gimnazială nr.3 „Alexandru Vlahuţă” din Iaşi.
Silviu Iordache – experienţă didactică îndelungată
Având 42 de ani, Silviu Iordache are experienţă didactică din anul 1998, atunci devenind învăţător şi începând să predea la Şcoala „Ion Neculce” din Iaşi.
În prezent, acesta este profesor de geografie la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi, de altfel, una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ preuniversitar ale Iaşului.
Fiind angrenat în mediul educaţional, acesta s-a implicat în organizarea Balului Bobocilor în două licee (Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi), în perioada 2006-2014, conform datelor specificate în CV-ul său.
Elementul ce atrage atenţia în CV-ul său – Colaborarea cu diverse case de modă
Totuşi, ceea ce atrage atenţia recent, în mediul public, este experienţa sa din lumea modei, acesta defilând în trecut pe podium pentru a prezenta colecţiile semnate Cătălin Botezatu sau pentru casele de modă Doina Levintza, Cristina Nichita şi Dinasty.
Acesta încă de dinainte de 2011 renunţase să mai participe la prezentările de lenjerie intimă, din dorinţa de a afişa o imagine impecabilă în faţa elevilor.
Despre acest moment din viaţa sa şi despre selecţia la care acesta proceda în privinţa colecţiilor de modă pe care alegea să le prezinte pe podium, Silviu Iordache a declarat în 2011 pentru publicaţia „Adevărul” următoarele:
„Am prezentat la început colecţii de lenjerie intimă pentru Cătălin [Botezatu], dar apoi am discutat cu el şi i-am explicat că acum am şi eu un statut pe care trebuie să-l respect.A înţeles.De obicei, aleg ce îmbrac atunci când urc pe scenă.Am încercat mereu să fiu decent.”

Creatoarea de moda Doina Levitza (foto stanga sus); Silviu Iordache alaturi de designerul Catalin Botezatu (foto dreapta sus) si Silviu Iordache surprins pe podiumurile prezentarilor de moda (foto stanga jos si foto dreapta jos)
Factorii ce au determinat decizia lui Iordache de a renunţa la modelling
Alegerea sa cu privire la renunţarea la preocupările pentru modelling nu a fost pusă doar pe seama prestanţei inerente unui cadru didactic, ci şi pe seama faptului că prezentările de modă, în regiunea Moldovei, cel puţin în 2011, când i-a fost luat interviu de către publicaţia „Adevărul”, erau foarte puţine, Silviu Iordache rememorând atunci următoarele momente din perioada studenţiei şi a colaborărilor din terenul prezentărilor de modă:
„Când eram student, plecam vineri şi mă întorceam duminică seara de la prezentări.Acum sunt foarte puţine prezentări, iar în Moldova, şi mai puţine.”
Cel de-al treilea factor care pare să fi influenţat decizia sa de a renunţa la lumea modellingului rezidă în afinitatea sa mai puternică înspre zona învăţământului, de altfel, acesta absolvind o facultate şi cursuri care îi permiteau să intre în sfera didactică.
Despre modul în care a ales să aşeze pe scara priorităţilor cele două preocupări ale sale, Silviu Iordache declara în 2011 următoarele:
„Bărbaţii pot să prezinte şi la 50 de ani, dar eu văd modellingul ca pe un al doilea job.Vreau să fiu profesor.”
Aşadar, din aceasta reiese că activitatea sa din domeniul modei nu a fost una bazată strict pe pasiunea sa pentru creaţiile vestimentare sau pe abilităţile sale de a prezenta pe podium acele ţinute, ci a fost dependentă şi de aspectul financiar, în studenţie şi ulterior, veniturile în plus din modelling suplimentând bugetul.
Activitatea sa anterioară ca manechin NU trebuie să fie un impediment nici în cariera de profesor, nici în ocuparea unei funcţii
Revenind în septembrie 2021 şi preîntâmpinând controversele care s-ar putea ivi, dată fiind asocierea sa anterioară cu diverse case de modă şi activitatea sa ca manechin, Silviu Iordache a ţinut să puncteze următorul aspect:
„Dacă ai şi o imagine cât de cât mai aspectuoasă, ca să nu folosesc alte expresii, nu trebuie să deţii o funcţie sau eşti neapărat prost.Eu, în legătură cu partea asta cu modellingul, e ceva de acum 20 de ani.”
Tangenţele lui Silviu Iordache cu scena politică
Silviu Iordache nu este străin nici de sfera politică, acesta fiind unul dintre fondatorii PRO România Iaşi.
Cu toate acestea, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ţinut să precizeze că Silviu Iordache, persoana aleasă pentru interimatul din fruntea ARACIP, nu aparţine niciunui partid politic.
Silviu Iordache – Primul profesor ieşean vaccinat anti-COVID-19
În contextul pandemiei COVID-19 şi a campaniei de vaccinare, Silviu Iordache s-a remarcat în luna ianuarie a.c. drept primul profesor din Iaşi care s-a vaccinat, acesta declarând atunci următoarele:
„Cred că pisica zgârie mai tare decât înțepătura de la vaccin. În această perioadă, instituția noastră a avut mult de suferit, ca și activitate, eu sunt profesor de geografie, am 2 clase de a 12-a și îmi doresc foarte mult să ne întoarcem la orele față în față, rapelul meu va fi pe 8 februarie, deci pe 9 februarie voi merge la ore vaccinat, în felul acesta doresc să protejez elevii, familia lor și familia mea.”
Concursul pentru ocuparea funcţiei de preşedinte ARACIP va fi organizat
În cele din urmă, precizăm că, potrivit comunicatului emis de către Ministerul Educaţiei, se va organiza un concurs pentru ocuparea funcţiei de preşedinte ARACIP.
Între timp, însă, instituţia trebuie să funcţioneze iar potrivit aceloraşi date din partea Ministerului Educaţiei, alegerea lui Silviu Iordache ca preşedinte interimar respectă criteriile de competenţă solicitate în vederea îndeplinirii atribuţiilor specifice funcţiei.
