fbpx
Connect with us

Șeful Poliției Locale Iași, SUSPENDAT după ce a fost trimis în judecată de DNA, își dorește să revină în funcție

politia locala - News Moldova

Iasi

Șeful Poliției Locale Iași, SUSPENDAT după ce a fost trimis în judecată de DNA, își dorește să revină în funcție


Șeful adjunct al Poliției Locale își dorește să revină în funcție. Georgel Grumeza a fost suspendat anul trecut, după ce a fost trimis în judecată de către DNA într-un caz referitor la nereguli grave în urbanismul local

Acesta a solicitat reîntoarcerea în post, argumentând că procesul nu a început încă.

În octombrie anul trecut, DNA a trimis în judecată șase inculpați, printre care și Grumeza, acuzându-i de fals și abuzuri care au condus la supraetajarea ilegală a unor blocuri și înregistrarea ilegală a cel puțin 10 proprietăți construite după aceeași schemă. Autorizațiile de construire erau eliberate pentru un anumit număr de etaje, însă în timpul lucrărilor clădirile erau supraetajate. Certificările ulterioare atestau respectarea autorizației inițiale, facilitând astfel înregistrarea proprietăților și vânzarea rapidă a apartamentelor noi. Deși atribuțiile sale nu se intersectau cu domeniul urbanismului, Grumeza era implicat în această „afacere”. El a fost acuzat de uzurparea funcției, participație la abuz în serviciu și complicitate la aceste infracțiuni conform procurorilor.

Procesul în sine nu a început încă, dosarul aflându-se încă în etapa preliminară la Tribunal, iar un nou termen de judecată este programat să aibă loc săptămâna viitoare. În această etapă, se verifică legalitatea rechizitoriului și a probelor strânse de procurori, fără a se desfășura încă acte de cercetare judiciară pe fond. Grumeza a invocat acest aspect într-o acțiune adresată Tribunalului.

Prin plângerea sa, polițistul local a cerut ca municipalitatea să revocare decizia primarului prin care fusese suspendat din funcție. El a subliniat că decizia a fost emisă pe 19 octombrie anul trecut, cu aplicare retroactivă din 12 octombrie. În conformitate cu Constituția, legea nu poate avea efect retroactiv, Grumeza argumentând că acest principiu se aplică și actelor administrative. Mai mult, suspendarea sa din funcție ar fi însemnat lipsirea de salariu aferent funcției de șef pentru săptămâna 12-19 octombrie. Principala sa problemă a fost că procesul său nu începuse încă. Acesta a susținut că în lipsa unei decizii a judecătorului preliminar de a începe judecata, nu se putea considera că a fost trimis în judecată.

Pe de altă parte, reprezentanții municipalității au explicat că decizia emisă pe 19 octombrie nu avea efect retroactiv. Prin aceasta, s-a constatat pur și simplu că Grumeza fusese trimis în judecată pe 12 octombrie și, ca urmare, era suspendat automat din funcție. Primăria a căutat opinia Agenției Naționale a Funcționarilor Publici în ceea ce privește aplicarea legii, obținând răspunsul că suspendarea din funcție se aplică de la data la care instituția a primit documente care dovedeau intervenirea acestei situații. În ceea ce privește salariul, nu existau norme legale care să reglementeze acordarea acestuia pentru perioada în care funcționarul avea raporturile de serviciu suspendate.

În analiza dosarului, magistrații Tribunalului au considerat că Grumeza ar fi putut fi suspendat din funcție chiar din data de 10 octombrie, când procurorii finalizaseră rechizitoriul. Data de 12 octombrie reprezenta doar momentul înregistrării la instanță. Oricum, suspendarea a fost aplicată independent de voința autorității publice, conform efectului legii. Primăria a constatat doar suspendarea care exista deja de drept.

Judecătorii au explicat și noțiunea de “trimitere în judecată”. “Codul administrativ vorbește despre trimiterea în judecată și nu despre verificarea legalității trimiterii în judecată dispuse de procuror, interpretarea reclamantului fiind o adăugare la lege, neprevăzută de aceasta. Trimiterea în judecată s-a realizat prin emiterea rechizitoriului”, au subliniat magistrații. Aceștia au respins, în primă instanță, plângerea lui Grumeza. Acesta a declarat recurs împotriva sentinței Tribunalului. Dosarul a fost înaintat Curții de Apel, care va emite o decizie finală.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top