fbpx
Connect with us

Senatorul Marius Bodea, în contextul situației de la Liceul Pedagogic din Iași: “Dacă ne lăsam în baza primăriei, acolo se putea întâmpla o tragedie”

Iasi

Senatorul Marius Bodea, în contextul situației de la Liceul Pedagogic din Iași: “Dacă ne lăsam în baza primăriei, acolo se putea întâmpla o tragedie”


Situația de la Colegiul Pedagogic „VASILE LUPU” din Iași, una de maxim interes în aceste zile, a fost dezbătută în cadrul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, alături de senatorul ieșean Marius Bodea

 

 

Invitatul ediției, senatorul USR Marius Bodea, și-a expus punctul de vedere asupra actualei situații de la Liceul Pedagogic, a prezentat eventuale măsuri care ar trebui adoptate și a asigurat de întreaga sa implicare.

Continuăm discuțiile pe baza a ceea ce se întâmplă la Colegiul Pedagogic „VASILE LUPU” din Iași pentru că este un subiect important pentru elevii care învață acolo, pentru părinții acestora și pentru comunitatea ieșeană în general, datorită valorii și tradiției de excepție a acestei unități de învățământ.

Reamintim pe scurt situația – elevii Colegiului Național Pedagogic Vasile Lupu din Iași au fost evacuați din instituția de învățământ, din cauza riscului seismic de gradul 1, al clădirii principale.

Practic, este vorba despre 23 de clase (cl. aV-a până la cl. aXII-a)  care au fost relocate în alte două unități de învățământ din municipiul Iași: Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Vasile Cel Mare” și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, pentru a continua procesul educațional.

În acest proces, au apărut și problemele, care în mod evident, au fost sesizate și de părinții copiilor. Aceștia au hotărât să protesteze pe 23 martie: un marș pornind de la unitatea de învățământ, care a avut ca punct terminal – primăria din Iași.

 

Acolo, părinții au avut parte, în sfârșit, de un dialog direct cu reprezentanți ai primăriei și ai Inspectoratului școlar. Pe acest subiect am discutat cu senatorul USR de Iași – Marius Bodea.

Marius Bodea a declarat că „Din păcate, problema consolidării elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” nu este de astăzi sau ieri, ci se află de foarte multă vreme pe agenda celor care conduc colegiul și în cunoștința celor de la primăria Iași.

Senatorul USR de Iași a ținut să precizeze faptul că: „Acest colegiu este în administrarea primăriei Iași. Tot ce înseamnă consolidare, reabilitare sau orice este legat de clădire sau spațiile deținute de colegiu se află în atribuțiile primăriei Iași.

Acolo nu poate interveni nimeni din sectorul privat sau alte entități juridice să facă reparații.”

 

 

CÂND AU APĂRUT PRIMELE SEMNE LEGATE DE SITUAȚIA CLĂDIRII?

 

„Din păcate, strigătele de disperare care au început acum 10 ani din partea profesorilor de acolo, a conducerii, elevilor sau părinților lor către primăria Iași, nu au fost ascultate.

Așa cum se întâmplă în multe situații în Iași, investițiile care sunt baza dezvoltării oricărei societăți sunt trecute în plan secundar, sau dacă nu, chiar terțiar.

Banii de la aceste investiții sunt trecuți la cheltuieli de funcționare – salarii, prime etc.

În fiecare an, pe puțin 20 de milioane de euro sunt reportate, adică nu se cheltuiesc. Sunt investiții care au fost programare și NU se fac.

În cazul Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu”, „preocupările primăriei” au început acum 8-10 ani în urmă.

Numeroase licitații pentru reabilitare au fost ANULATE de primărie după ce acestea au fost finalizate, tocmai pentru că NU CÂȘTIGA CINE TREBUIE.

În acest fel s-a „împins” toată nebunia aceasta, până s-a ajuns la punctul în care clădirile se dărâmau la propriu peste elevi.”

 

NU PRIMĂRIA A EVACUAT ELEVII. GUVERNUL A DISPUS EVACUAREA

Marius Bodea a ținut să sublinieze faptul că: „Nu primăria a evacuat elevii. Dacă ne lăsam în baza primăriei, acolo se putea întâmpla o tragedie.

Guvernul a luat decizia expertizării mai multor instituții de învățământ din România, pentru a le putea prinde într-un program de reabilitări prin PNRR.

 A ajuns și rândul expertizării Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu”. Acesta a fost trecut pe locul 6 din cele 118 clădiri de învățământ care prezintă un risc ridicat de prăbușire în caz de cutremur.

Guvernul a dispus evacuarea elevilor, pentru că dacă ne lăsam în baza conducerii primăriei, se putea întâmpla o tragedie. Aceasta este realitatea din Iași.

Un alt aspect pe care îl sesizăm este că: cei care învață acolo, părinții care au ales acest colegiu pentru copiilor lor nu făcut-o la întâmplare. Ei au căutat acel colegiu de tradiție, pentru că este unul dintre cele mai vechi.

Este o clădire monument istoric, care are un parc dendrologic în jur – este o bijuterie. Așa ceva nu mai avem în Iași. Legat de arealul rezidențial, au venit acolo oameni care locuiesc în zonă.

 Astăzi s-a ajuns la o chestiune tragică: pe de o parte, elevii au fost brusc relocați prin toate cotloanele, unde au mai existat locuri prin Iași.

Este o improvizație ce s-a întâmplat cu acei elevi. Aceștia au fost despărțiți, ceea ce este extrem de complicat pentru psihicul unui copil aflat în gimnaziu, liceu.

Ca să fie tragedia până la capăt, elevii sunt duși și în zone foarte departe față de zona în care locuiesc.

Nu e normal ca un copil să facă 4h pe drum și să stea 6h la școală. Aceasta este de fapt, problema esențială la Iași.

 

Senatorul Bodea, despre afirmațiile primarului: Este o rușine să spui așa ceva!

În cadrul discuției cu senatorul Marius Bodea, s-a urmărit un scurt fragment de la o conferință de presă, unde inspectorul general a făcut câteva declarații despre părinții care au venit să discute la primărie, context în care, primarul Mihai Chirica nu a avut nimic de declarat.

News Moldova îți recomandă și ...   Învierea Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași

Pe baza declarației, senatorul Marius Bodea a concluzionat că:

Sentimentul meu a fost că acolo au fost cel puțin 2 oameni aterizați în subiect atunci: atât primarul, cât și inspectorul general.

Este o rușine să spui așa ceva! Este sfidător să spui că este prima dată când are loc un astfel de dialog!”

Senatorul USR de Iași a subliniat încă un aspect legat de numirea inspectorului general în funcție, și anume că ar fi fost o numire politică.

Senatorul Marius Bodea a mai precizat că „La momentul discuției noastre a trecut mai bine de o lună de când s-a luat decizia evacuării elevilor.”

Acesta a formulat o întrebare bazată pe afirmațiile făcute de inspectorul general în cadrul acelei conferințe: „Într-o lună, tu – inspector general, nu te deplasezi la școală să vezi cum poți să reloci?”

În ceea ce privește modul în care a ales primarul Mihai Chirica să procedeze, senatorul Bodea spune: „Poziția primarului e cea pe care o știm de obicei.”

Foarte ușor trecem cu vederea peste un istoric al celor care conduc orașul Iași în momentul actual.

Primarul actual – care are în răspunderea sa reabilitarea școlilor, a infrastructurilor școlare – este de 8 ani în această poziție.

Înainte de acești 8 ani, Mihai Chirica a fost pentru 3 ani viceprimar cu investițiile din Iași. Iar înainte de a fi viceprimar, a fost pentru 8 ani, directorul cu investițiile orașului Iași.

Mihai Chirica împlinește 20 de ani de când are funcțiile, răspunderea, decizia și banii să rezolve inclusiv problema colegiului(despre care se știe de cel puțin 10 ani).

Să vii acum să spui că tu ai evacuat elevii și te gândești la soluții, ca un act de bravură că te-ai gândit la siguranța lor..fără supărare: este o nerușinare!

Mihai Chirica, de 20 de ani, putea să rezolve această problemă! Evacuarea pentru siguranța elevilor a făcut-o Guvernul!”

Senatorul USR a mai declarat (despre Mihai Chirica):„Să bravezi că tu te gândești la siguranța elevilor și nu-i mai lași să intre în acea școală – fiind singura declarație politică pe care o faci – este realmente rușinos!

S-a întâmplat acest necaz din cauza primăriei, a indolenței și nepăsării Inspectoratului Județean.

Problema este legată de faptul că trebuie găsit un spațiu adecvat pentru toți elevii evacuați, în aceeași zonă, ca oamenii să nu simtă greutatea deplasării în altă parte a orașului.” a mai completat Marius Bodea.

 

News Moldova îți recomandă și ...   Am cerut garanții din partea Primarului IAȘULUI pentru elevii Colegiului Pedagogic. Mihai CHIRICA s-a eschivat!

CE SOLUȚII SE PROPUN?

„Din perspectiva mea, o primă soluție pentru această situație este ca primăria Iași cu Inspectoratul Școalar Județean să înceapă discuții cu cele două mari universități care sunt locate în zona Copoului: UAIC și Universitatea agronomică, care au destul de multe spații.

Contracost să închirieze spații așa cum s-a văzut și în alte părții ale lumii.

Soluția este să găsești spații cât mai aproape de școala din care elevii au fost relocați.

N-am văzut această soluție de la cei care au luat cuvântul. Nu s-a rezolvat absolut nimic, mai ales dacă urmărim ceea ce au cerut profesorii, părinții și elevii.

 Rezultatul este 0 dacă ne gândim la ceea ce au cerut și ce au primit. N-a rezolvat nimic protestul de ieri.

Cei care conduc orașul se princep foarte bine la a manipula părinții și elevii.”

Analizând fragmentul din conferința de presă, Marius Bodea consideră că grimasa  primarului arată că Mihai Chirica părea panicat de ceea ce i se întâmplă, că era o grimasă de frică și că „părea mulțumit că n-a fost linșat din discuțiile respective și a lăsat-o pe inspectoare să spună niște chestiuni care nu au niciun fel de substanță.”

 

ÎN CÂT TIMP ȘI CU CE BANI CE VA REALIZA REABILITAREA?

În cadrul acestui dialog, s-a urmărit un scurt fragment din conferința de presă susținută pe 22 martie 2023, de către edilul municipiului Iași, unde redactorul-șef al News Moldova, Ion Ștefanovici l-a întrebat cam în cât timp crede că va fi gata reabilitarea.

Au existat voci care au spus că această lipsă de interes din partea primăriei ar putea fi dublată de un interes imobiliar, deoarece zona este una extrem de atractivă. Astfel, măcar o parte din suprafața foarte generoasă a colegiului ar putea fi trecută spre alte investiții private, imobiliare.

Senatorul Marius Bodea se descrie ca fiind unul dintre cei mai buni cunoscători despre modul în care  se comportă administrația publică locală și primarul Chirica. De multă vreme, senatorul a adus în atenție tot felul de chestiuni asemănătoare cu suspiciunile emise de acele voci.

Clădirea Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” este monument istoric. O clădire monument istoria poate dispărea doar prin „autodemolare”.

Iașul este campion la acest capitol! O grămadă de clădiri de tip monument istoric, care sunt în grija și supravegherea primăriei Iași – fiind în responsabilitatea primarului să supravegheze, sancționeze, să dispună măsuri, să evacueze dacă observă că o astfel de clădire aflată în proprietatea cuiva se degradează.

Singura soluție ca o astfel de clădire să intre într-un altfel de circuit este „autodemolarea”. Fix asta s-a întâmplat în situația Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu”.

Aceste anulări de licitații de 10 ani continuu, prorogarea de noi licitații, au acest substrat: ca acea clădire să ajungă să fie demolată!

Eu sunt convins de această chestiune pentru că așa s-a mai întâmplat în multe alte cazuri și nu văd de ce aici ar fi o altă chestiune.

Cu atât mai mult, cu cât declarațiile făcute de primar sunt foarte vagi. Ceea ce spune primarul că se va realiza în cei 2 ani este „dat din burtă”, pe românește.

Aceste povești, cel puțin la mine, nu mai prind. Eu când fac  o analiză, fac o analiză pe tot ce se întâmplă în Iași.

Mut discuția pe un alt tip de infrastructură, însă are legătură cu modul în care se comportă primăria Iași. În Iași mai există și Podul din Alexandru(tranzitat zilnic de zeci de mii de mașini), care este într-o situație avansată de degradare. Se mai adaugă Pasarela din Bucium, care este într-o situație de degradare, efectiv cad bucăți de beton din el.

Observăm că este o practică: ceea ce este important în Iași, să nu se întâmple nimic.

Din păcate, administrația din Iași am văzut că funcționează pe criteriul fricii. Dacă pui presiune, mișcă de rușine lucrurile, cât de cât.

Chestiunea înstrăinării terenului de acolo către o terță persoană juridică, chiar dacă este instituție de învățământ, este mai veche și părea mai bine conturată decât intenția primăriei de a consolida acel colegiu.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași  dorea demult să pună mâna pe bijuteria numită Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu”, pentru a-și derula propriile afaceri.

Ideea de bază este că se urmărea demult înstrăinarea colegiului către o terță persoană.”

Reamintim că zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, redactorul-șef al News Moldova, Ion Ștefanovici l-a întrebat pe primarul Mihai Chirica cam în cât timp crede că va fi gata reabilitarea colegiului, care ar fi cel mai optimist scenariu.

News Moldova îți recomandă și ...   Au PROTESTAT degeaba? Alternativele primăriei nu răspund cererilor elevilor de la Colegiul Pedagocic „Vasile Lupu” din Iaşi

După vizionare, senatorul Marius Bodea a evidențiat faptul că „primarul încearcă să transforme un dezastru într-o speranță.

Este iarăși o minciună prin omisiune spusă de primar! Normativele la monumente istorice sunt diferite. Numai proiectarea pentru un astfel de monument durează cel puțin 6 luni, la care se adaugă 24 de luni, cum spunea primarul Iașului.

Cei de la primărie ar trebui să înceteze să mai mintă părinții și elevii de acolo! Ei ar trebui să găsească o soluție, așa cum am propus și eu!

Eu am propus anul trecut, ca administrația ieșeană să investească în 3 mari centre școlare situate în capetele orașului, dintre care unul era acest colegiu.

Eu acum un an am spus că lucrurile sunt într-o anumită situație acolo. Și dacă tot ne apucăm să reabilităm, acel colegiul trebuie să-l transformăm în așa fel încât să poată prelua până la 2500 de elevi.

Dacă tot facem un lucru, atunci să-l facem ca în afară – colegiile americane sunt un exemplu bun.

Dacă finalitatea consolidării o reprezintă ceea ce spun eu – un colegiu mare, care oferă mai multe decât vechiul colegiu – atunci, situația se poate schimba într-un sens pozitiv.

 

GARANȚII CĂ ACTUL EDUCAȚIONAL VA CONTINUA ÎN ACEST COLEGIU

Cealaltă întrebare adresată de redactorul-șef al News Moldova, Ion Ștefanovici pentru primarul Iașului, a făcut referire la faptul că această clădire a ajuns la acest nivel de degradare într-o perioadă îndelungată, și l-a întrebat ce garanție oferă că elevii se vor întoarce să continue procesul educațional în această școală.

 

În ceea ce privește răspunsul oferit de primarul Mihai Chirica, senatorul Marius Bodea a formulat o concluzie:

Eu cred că primarul Iașului este complet rupt de realitate pentru că atât expertizarea acelei clădiri au făcut-o alții (Guvernul speriat de evenimentele din Turcia), iar banii pentru reabilitarea acestei clădiri vin de la Guvern prin PNRR.

PNRR înseamnă bani europeni, antifraudă, OLAF, Parchet european.. iar primarul ar vrea să ocolească filtrele acestea de seriozitate și să facă o licitație cu cine dorește. Nu am vreo îndoială că el chiar asta gândește.”

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top