fbpx
Connect with us

Senatorul USR Marius Bodea: „Când vin banii pentru transportul elevilor? Ministerul Educației nu știe! În schimb, i-a încurcat pe studenți”

Senatorul USR Marius Bodea: „Când vin banii pentru transportul elevilor? Ministerul Educației nu știe! În schimb, i-a încurcat pe studenți” - News Moldova

Iasi

Senatorul USR Marius Bodea: „Când vin banii pentru transportul elevilor? Ministerul Educației nu știe! În schimb, i-a încurcat pe studenți”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Senatorul ieșean Marius Bodea susține că este crucial ca statul să asigure suport financiar pentru transportul elevilor de la locuințele lor către școlile aflate la distanță

„Ne plângem de rezultatele testelor PISA, vorbim mult despre abandonul școlar, deplângem faptul că nu este suficient de modernă curricula, dar ignorăm cea mai importantă problemă a școlii românești: sărăcia multora dintre elevi.

Când familia ta nu are bani să-ți dea pentru mâncare decentă, pentru haine noi și nici măcar pentru ca tu să ajungi zi de zi la școală, mai putem vorbi de performanțe școlare?

Acoperirea de către stat a costurilor pentru deplasarea elevilor de la casele lor către școli aflate la distanță este esențială pentru foarte mulți copii din România. Pentru mult prea mulți.

De exemplu, transportatorii privați din Iași refuză, potrivit informațiilor noastre, să mai transporte gratuit/cu reducere pe elevii din comune spre liceele din oraș, pe motiv că banii pentru cursele efectuate nu au fost decontați. 

Mă întreb dacă actualii guvernanți din Monstruoasa Coaliție PSD-PNL înțeleg miza acestui refuz. O să le ofer eu un calcul simplu, poate pricep, totuși, în ultimul ceas.

Exemplu: o familie cu șapte copii are un singur venit, de 2.400 lei. Doi dintre copii fac naveta la Iași zilnic, pentru cursuri. Un drum costă 12 lei de persoană. Așadar, 48 de lei pe zi (2 copii ori 2 curse dus-întors). Înmulțim cu 21 de zile de școală și înseamnă 1.008 lei.

Așadar, aproape jumătate din puținii bani ai familiei s-ar duce doar pe transportul celor doi copii. Dar, în curând, vor crește și ceilalți. Ne mai mirăm atunci de ce România are o rată atât de mare a abandonului școlar!

Situația nu este mai bună nici în ceea ce privește plata transportului pentru studenți.

Procedura de decontare a fost complicată prin noua Lege a Educației, iar statul se împrumută, practic, de la tineri. Aceștia trebuie să-și plătească singuri costurile deplasării spre școală și apoi să-și recupereze banii de la facultăți, abia în următoarea lună.

Dar dacă un tânăr vulnerabil nu are acești bani inițiali? Am cerut Ministerului Educației să ne spună care e situația transportului în comun pentru studenți și am primit un răspuns de o pagină din care nu am putut obține alte informații decât cele vagi pe care le știam deja.

Secretarul de stat de la Ministerul Educație care a semnat răspunsul ne-a trimis un citat uriaș din ceea ce prevede legea, de parcă nu știam conținutul actul normativ în cauză. Am cerut date concrete, ei ne-au oferit o irelevantă lecție de legislație.

Singura informație a fost cea că situația se va rezolva. Fără o dată clară.

„Ministerul Educației va solicita Ministerului Finanțelor sumele necesare decontării cheltuielilor cu transportul local în comun pentru studenți, iar sumele alocate vor fi alocate în baza contractului instituțional fiecărei instituții de învățământ”.

Între timp, România educată îi mai păcălește o dată pe copii. Care rămân acasă, cu miile!”, a transmis senatorul USR Marius Bodea.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top