fbpx
Connect with us

Senatorul USR Marius BODEA: ”Primăria Iași a cheltuit 74 milioane euro, pentru a încălzi într-o iarnă 15% din locuințele ieșenilor”

WhatsApp Image 2023 03 09 at 13.33.51 - News Moldova

Iasi

Senatorul USR Marius BODEA: ”Primăria Iași a cheltuit 74 milioane euro, pentru a încălzi într-o iarnă 15% din locuințele ieșenilor”


Senatorul USR de Iași, MARIUS BODEA, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, susținute joi, 9 martie, suma uriașă pe care administrația municipiului Iași a cheltuit-o, cumpărând cărbuni pentru asigurarea agentul termic furnizat prin sistemul centralizat al orașului, într-o singură iarnă

Este vorba despre nu mai puțin de 74 milioane de euro, bani cheltuiți pentru a încălzi 15% din locuințele ieșenilor, susține senatorul MARIUS BODEA

”Au fost risipiți acești bani în doar 6 luni. 56 milioane de euro au fost din bugetul local, subvenția de la Guvern a fost de 2 milioane de euro, transportul a costat 6 milioane de euro, iar certificatele verzi au avut o valoare de 10 milioane de euro. Cu această sumă se putea face, de exemplu, o Sală Polivalentă cu 15.000 de locuri, care să dăinuie 50 de ani”, a explicat senatorul USR, MARIUS BODEA.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PSD de Iași, Vasile CÎTEA: „Acești oameni sunt cei care, adesea în liniște, susțin întreaga societate, iar stânga aduce cu ea un angajament real față de nevoile și aspirațiile lor”

Acesta a venit cu câteva soluții care să ducă la cheltuieli mult mai mici pentru asigurarea agentului termic în Iași, cum ar fi, de pildă, valorificarea, cu ajutorul fondurilor europene, a  biogazului emis de groapa de gunoi de la Țuțora.

Cheltuiala uriașă cu cărbunii, făcută de Primăria Iași, a fost generată de plecarea intempestivă a Companiei Voelia Energie Iași, cea care a denunțat contractul cu ieșenii, invocând ”pierderile constante”

De reamintit că pe 26 ianuarie 2021, Compania Veolia Energie Iași (VEI), parte a grupului francez VEOLIA, a anunțat că va renunța din data de 30 aprilie a aceluiași an la contractul de concesiune încheiat cu Primăria Iași pentru alimentarea cu energie termică, apă caldă și încălzire  a municipiului. Compania franceză a motivat atunci denunțarea contractului prin pierderile constante provocate de scăderea numărului de clienți și de tariful ”care nu a reflectat condițiile de piață”.

Acesta a fost motivul pentru care, în iarna următoare, Primăria Iași s-a aproivizionat cu cărbuni, suma totală cheltuită în acest sens fiind, după cum susține senatorul USR Iași, MARIUS BODEA, de 74 milioane de euro.

News Moldova îți recomandă și ...   Dosarul fabricii de droguri de la Miroslava: Canadianul Philipp Fuhrmann, pus sub control judiciar pentru două luni

Trebuie precizat faptul că sistemul de alimentare cu energie termică este compus în municipiul Iași din cele două centrale (CET I, pe gaz, şi CET II, pe cărbuni şi păcură), din cele şase magistrale de transport a agentului termic şi a apei calde, precum şi din reţeaua secundară de distribuţie.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top