fbpx
Connect with us

Situația deficitară a școlilor din Județul Iași înaintea anului școlar 2023-2024. 21 de școli încă nu dispun de grupuri sanitare

isj iasi nedelcu si enea - News Moldova

Iasi

Situația deficitară a școlilor din Județul Iași înaintea anului școlar 2023-2024. 21 de școli încă nu dispun de grupuri sanitare


Sistemul educațional din Județul Iași se confruntă cu numeroase provocări în pregătirea pentru începerea anului școlar 2023-2024. În ultimii ani, s-au înregistrat modificări semnificative în infrastructura școlară, iar autoritățile se străduiesc să asigure un mediu sigur și adecvat pentru elevi

Conform declarațiilor Lucianei Antoci, șefa Inspectoratului Școlar Județean, în acest moment, 87,7% dintre unitățile de învățământ au obținut autorizație sanitară de funcționare, iar doar 5,2% nu dețin certificări pentru siguranța la incendiu.

Însă, există încă probleme majore în ceea ce privește infrastructura școlară, precum și accesul la facilități de bază, cum ar fi grupurile sanitare. În acest context, eforturile autorităților locale și sprijinul financiar oferit de Consiliul Județean Iași au reprezentat o componentă esențială în îmbunătățirea condițiilor de învățare. Cu toate acestea, rămân încă 21 de unități de învățământ în proces de reabilitare sau construcție.

Acest articol explorează detaliile prezentate de Luciana Antoci și aduce în atenție dificultățile cu care se confruntă sistemul educațional din Județul Iași în pregătirea pentru noul an școlar, precum și soluțiile propuse pentru îmbunătățirea situației.

„În 2020, în județul Iași, existau 121 de unități de învățământ în această situație. În ianuarie 2022, mai erau doar 49, deoarece programele guvernamentale au redus semnificativ acest număr. Acum, mai sunt 21 astfel de școli, dintre care 15 se află în proces de reabilitare sau construcție”, a explicat Luciana Antoci, șefa Inspectoratului Școlar Județean.

News Moldova îți recomandă și ...   Controverse în dosarul înșelăciunilor imobiliare din Iași: nouă avocați acuză interceptarea discuțiilor cu clienții

În prezent, se desfășoară o inspecție tematică pentru verificarea stadiului pregătirii unităților de învățământ preuniversitar din județul Iași pentru începerea anului școlar 2023-2024. Până acum, au fost monitorizate 108 unități școlare, dintre care 18 în mediul urban și 90 în mediul rural.

„Colegii mei au reușit să inspecteze peste 96% dintre școlile rurale. În această săptămână, se vor efectua controale și în centrele școlare urbane pentru a verifica pregătirea spațiilor de învățare, siguranța școlilor, precum și deținerea autorizațiilor sanitare și de securitate la incendiu sau servicii de pază”, a adăugat Luciana Antoci.

Astfel, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, doar 87,7% dintre unitățile școlare au autorizație sanitară de funcționare, în timp ce 12,3% nu dețin astfel de documente din partea instituțiilor competente.

În ceea ce privește autorizațiile pentru siguranța la incendiu, situația nu stă mult mai bine. Doar 5,2% dintre unități nu au primit astfel de certificări.

„Aceste situații sunt similare celor înregistrate până acum. Există școli aflate în plin proces de reabilitare sau care depun eforturi pentru a obține aceste autorizații. De asemenea, sunt școli care implementează proiecte, iar pe durata acestor activități, autorizațiile pot fi suspendate. Existența apei curente reprezintă o altă problemă în comunitățile unde rețeaua de apă sau canalizare nu este dezvoltată. Mai mult, există riscul ca apa furnizată în școli să conțină nitrați sau alte substanțe care nu respectă normele DSP”, a subliniat inspectorul-șef.

News Moldova îți recomandă și ...   Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Palas, unde are loc WCF International Cat Show!

Consiliul Județean a alocat 2 milioane de lei primăriilor pentru problemele cu toaletele

În ceea ce privește asigurarea securității, în 20% din cazuri aceasta este realizată de către paznici, în 20,9% prin sisteme de supraveghere video, iar în 7,6% din cazuri se folosește un sistem mixt de pază. În cea mai mare parte, adică în 47,3% dintre unități, securitatea este asigurată exclusiv prin sisteme de alarmare împotriva efracției. Doar 4,2% dintre unitățile școlare din județ nu dispun de servicii de pază.

În 21 de unități școlare din județ, situația nu se va schimba în noul an școlar, deoarece clădirile în care învață elevii nu au grupuri sanitare, iar toaletele sunt încă plasate „în fundul curții”.

„În 2020, la nivelul județului Iași, aveam 121 de unități de învățământ în această situație. În ianuarie 2022, mai erau doar 49, deoarece prin programele guvernamentale s-a redus considerabil acest număr. Acum, mai sunt 21 astfel de școli, dintre care 15 sunt în situația în care au loc lucrări de reabilitare sau construcție.

Pentru remedierea acestor probleme, am primit sprijinul Consiliului Județean Iași, care a alocat către UAT-urile aflate în această situație o tranșă de 2 milioane de lei, astfel încât, prin cofinanțare, primăriile să poată iniția proiecte pentru aceste școli”, a conchis șefa Inspectoratului Școlar.

Probleme cu spațiile și în grădinițe

Reprezentanții Inspectoratului Școlar solicită accelerarea implementării proiectelor finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în special a celor menite să reducă abandonul școlar.

News Moldova îți recomandă și ...   ADIS Iași participă la o sesiune de dezbateri cu privire la obiectivele de reciclare

„În Iași, ne confruntăm încă cu provocarea reprezentată de numeroasele proiecte finanțate prin PNRR, în special programul pentru reducerea abandonului școlar, care într-o primă etapă a selectat 72 de unități de învățământ eligibile. Mai avem însă 30 de școli care aplică.

Probabil că acestea vor fi incluse în programul din anul școlar 2023-2024, ceea ce implică o atenție sporită asupra modului în care aceste proiecte sunt implementate în școli, deoarece, din păcate, școlile vulnerabile din mediul rural sunt cele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate”, a explicat Luciana Antoci.

Inspectoratul Școlar se confruntă în continuare cu insuficiența spațiilor destinate elevilor și copiilor din grădiniță, mai ales în contextul introducerii obligativității grupei mijlocii în învățământul preșcolar pentru toți copiii care au atins vârsta corespunzătoare.

“Asistăm la un număr semnificativ de cereri pentru înscrierea copiilor la grădiniță, acum în cadrul învățământului obligatoriu, începând cu grupa mijlocie.

Dezvoltarea infrastructurii școlare nu ține pasul cu creșterea dinamică a populației tinere. Din această perspectivă, efortul nostru este să-i includem pe toți în sistemul de învățământ obligatoriu, având în vedere deschiderea celor două grădinițe, una integrată în structura Școlii Gimnaziale Veronica Micle, și cealaltă în Dacia. Ne așteptăm să avem, la finalul acestei săptămâni, o imagine clară și să putem satisface toate cererile formulate de părinți”, a subliniat șefa Inspectoratului Școlar.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top