fbpx
Connect with us

Speranțele lui Tudorel Toader pentru al treilea mandat de rector al Universității ”AL.I.CUZA”, SPULBERATE! Cei mai importanți contracandidați îl SUSȚIN pe Liviu Maha pentru turul al doilea

Speranțele lui Tudorel Toader pentru al treilea mandat de rector al Universității ”AL.I.CUZA”, SPULBERATE! Cei mai importanți contracandidați îl SUSȚIN pe Liviu Maha pentru turul al doilea - News Moldova

Iasi

Speranțele lui Tudorel Toader pentru al treilea mandat de rector al Universității ”AL.I.CUZA”, SPULBERATE! Cei mai importanți contracandidați îl SUSȚIN pe Liviu Maha pentru turul al doilea

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


  Mihaela Onofrei, Gabriel Mursa și Tudor Luchian și-au declarat susținerea pentru Liviu Maha, câștigătorul primului tur la funcția de rector al UAIC. Situat pe locul al doilea, Tudorel Toader pare izolat. Prestația pe care a avut-o în  primele două mandate la conducerea UAIC, asemeni celei din timpul  ministeriatului la justiție, au erodat grav credibilitatea lui Toader

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași a avut loc marți primul tur de alegeri pentru funcția de rector. Printre cei șase candidați se numără și Tudorel Toader, care aspiră la un al treilea mandat.

Au avut drept de vot 844 de cercetători, studenți și profesori ai universității, numărul de voturi exprimate a fost de 733.

Profesorul universitar dr. Liviu Maha a câștigat primul tur cu 222 de voturi. Tudorel Toader, rector pentru două mandate începând cu 2016 , s-a situat pe locul al doilea cu 191 de voturi.

Turul al doilea va avea loc pe 18 martie, cei doi candidați având la dispoziție o săptămână pentru a organiza întâlniri în facultăți sau dezbateri publice pentru a-și prezenta planurile manageriale.

Trei dintre candidații care au participat la primul tur al alegerilor și-au afirmat susținerea pentru Liviu Maha. Este vorba de Mihaela Onofrei, care a acumulat 128 de voturi în primul tur, Gabriel Claudiu Mursa, care a avut 121 de voturi și Tudor Luchian, votat de 44 de persoane.

Am intrat în cursa electorală pentru funcția de rector al Universității mele pentru că, pe măsură ce îmbătrânesc, simt că am o datorie față de soarta unei instituții care mi-a dat totul în plan profesional. De aceea, nu mi-a fost și nu-mi este indiferent ce se întâmplă cu ea, indiferent dacă rezultatele alegerilor de ieri nu mi-au fost favorabile. Orgoliile, rivalitățile n-ar trebui să primeze atunci când se află în joc soarta Universității tale. De aceea, voi alege să-l susțin pe Liviu Maha!”, a scris Gabriel Mursa pe o rețea socială.

Rămân unul dintre mulţii alegători care au înţeles şi susţinut cu adevărat nevoia imperativă a unei schimbări de fond în conducerea UAIC, iar aceasta este încă posibilă! În consecinţă, eu îl voi susţine mai departe pe colegul nostru, prof. dr. Liviu Maha, căruia îi urez succes în turul II!” a declarat Mihaela Onofrei.

Mandatul de rector al Universității Al.I.Cuza a fost marcat de controverse și scandaluri. Toader a fost acuzat de nepotism, practici abuzive, despotism, slab management

Tudorel Toader a fost acuzat că și-a favorizat fiul în cariera universitară prin metode neortodoxe.

Alexandru Ionuț Toader a candidat în 2017  pentru un post de asistent cu contract temporar la Facultatea de Drept a UAIC. Codul de Etică al universității prevedea că rudele până la gradul al III-lea al celor din conducerea universității nu pot fi angajate în posturi didactice sau administrative.

Deoarece Tudorel Toader era suspendat din funcția de rector al Universității pentru a ocupa poziția de ministru al Justiției, s-a considerat că fiul său poate concura legal la concurs. Un an mai târziu, ministrul Educației, Valentin Popa, a emis un ordin prin care transforma contractele temporare dintre o universitate și asistenții universitari în contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, făcându-l astfel pe Alexandru Ionuț Toader titularul postului.

În 2020, un alt scandal legat de favorizare a fiului lui Toader a izbucnit. Un grup de cadre didactice a publicat o scrisoare deschisă în care era denunțat faptul că Tudorel Toader vrea să-și impună  fiul, cu doar trei ani de experiență în predare, ca titular al cursului „Drept civil. Partea generală. Persoanele”. Cursul fusese predat în ultimii opt ani de lectorul Cristina Luiza Gavrilescu, fiind considerat esențial în formarea viitorilor juriști.

Numeroşi asistenţi universitari au primit delegaţie de predare la Facultatea de Drept, după câţiva ani de activitate. Doamna Gavrilescu, asistent universitar fiind, a suplinit cursul de drept civil începând cu anul universitar 2016-2017. În perspectiva promovării pe funcţia de conferenţiar, domnia sa i-a solicitat directorului de departament configurarea unui post didactic privind insolvenţa, în acord cu profilul profesional. Alexandru Toader are o vechime de nouă ani în învăţământul universitar, pe materia dreptului civil, dintre care ultimii trei ani la UAIC, şi nouă ani de activitate în funcţia de notar public”, se apăra Tudorel Toader.

Cu acest prilej, au ieșit la iveală metodele dictatoriale ale lui Toader: „Din păcate suntem obligaţi să ne păstrăm anonimatul. Teroarea întreţinută în prezent în Facultatea de Drept de cuplul Tudorel Toader – Ioana Costea întrece orice închipuire. Sperăm că vom fi înteleşi deoarece ceea ce se întamplă acum dnei profesor Cristina Gavrilescu se poate întâmpla mâine cu oricare dintre noi”, afirma grupul de profesori.

În iunie 2021, Ionuț Alexandru Toader, a dat examen pentru gradul de lector. Președinte al comisiei de concurs era Ioana Maria Costea, care a fost numită decan al Facultății de Drept chiar de către Tudorel Toader. De asemenea, soțul acesteia a fost consilierul personal al lui Toader Tudorel în timpul mandatului său ca ministru al Justiției. Criteriul principal, care avea o pondere de 60% în evaluarea examenului, era publicarea unui volum, a lucrării de doctorat și a zece articole științifice. Ionuț Toader era doctor în drept, redactase articole, iar partea cea mai dificilă, publicarea unei cărți, a fost realizată cu ajutorul unui cadru didactic de la universitatea unde Toader Tudorel este rector.

Carmen Tamara Ungureanu, care conducea Școala Doctorală a Facultății de Drept, a revizuit o carte în care, în calitate de coautor, apărea și numele lui Ionuț Alexandru Toader, acesta beneficiind de un capitol separat în lucrare.

În 2018, guvernul din care făcea parte Tudorel Toader a operat o modificare legislativă care a permis foștilor judecători de la Curtea Constituțională să devină notari fără concurs.

În 2019, după ce Toader și-a deschis propriul cabinet notarial în Iași, orașul său, avându-l ca asociat pe fiul său, Alexandru. Acesta concurase fără succes pentru poziția de notar în Iași.

Tudorel Toader s-a întors în avocatură iar fiul său, Alexandru, a deveni notar în Iași, având propriul său cabinet notarial.

În 2018, finul ministrului Tudorel Toader, Alexandru Popica Loghin a fost unul dintre cei 472 de candidați pentru 31 de posturi de personal de specialitate asimilat judecătorilor și procurorilor scoase la concurs de Ministerul Justiție. Finul lui Toader a fost unul dintre fericiții candidați declarați admiși.

Profesorul de drept Tudorel Toader s-a făcut că nu intelege principiul stabilității raporturilor juridice, schimbând regulile în timpul jocului, pe buzunarul studenților.

Pe 19 mai 2022, în urma unei ședințe a Consiliului Facultății de Drept, s-a decis organizarea unei sesiuni speciale de evaluare pentru studenți în perioada 21 august – 11 septembrie. Această sesiune specială fusese concepută pentru a ajuta studenții care nu au reușit să participe la examenele sesiunii ordinare sau nu au reușit să promoveze unul dintre aceste examene, permițându-le să susțină examenele în perioada menționată pentru a putea intra în examenul de licență în sesiunea din februarie 2023.

Totuși, în data de 22 iunie 2022, în timpul perioadei de înscriere pentru examenul de licență, studenții au fost informați că această sesiune specială urma să fie valabilă doar pentru cei care au participat la programele ERASMUS sau pentru cei care au avut scutire medicală și nu au putut ajunge la examene în perioada de restanțe, ceea ce a condus la o discriminare față de ceilalți studenți, care nu se încadrau în aceste două categorii și care aveau o singură restanță la o singură disciplină, astfel că nu puteau susține examenul de licență în acel an calendaristic. De asemenea, în urma modificării regulilor,  studenții aflați în această situație urmau să fie exmatriculați și  reînmatriculați în anul următor de studii, plătind o taxă de 200 de lei, plus costul integral al examenului sau examenelor, adică între 250 și 350 de lei. 

Liga Studenților Iași a criticat în mod repetat metodele de conducere ale lui Toader. În iunie 2019, organizația critica secretomania din jurul  întâlnirii Consorțiului Universitaria organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și utilizarea forței împotriva studenților care au dorit să participe la discuțiile evenimentului.

Cu această ocazie era dezvăluit declinul evident pe care l-a cunoscut prestigioasa instituție de învățământ ieșeană sub conducerea lui Toader: „În loc să își facă scenarii paranoice și să instaureze un regim de „poliție academică” ca pe vremea epurărilor comuniste din anii ’40, Tudorel Toader ar trebui mai bine să explice de ce Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la preluarea mandatului de rector de către domnia sa în 2016, a pierdut 300 de poziții în clasamentele internaționale QS World University Rankings, trecând de pe poziția +700, sub primele 1000 de universități din lume.”

În februarie 2017, Tudorel Toader îl înlocuia pe Florin Iordache în funcția de Ministru al Justiției pe fondul protestelor masive declanșate de Ordonanța 13. Imaginea de profesionist imparțial pe care o avea Toader la instalarea în fotoliul de ministru avea să fie serios afectată  de proiectele de legi ale justiției care au fost dur criticate de magistrați, instituții europene, ambasade și de organizații ale societății civile

Ajuns la minister în contextul unor ample proteste de stradă declanșate de OUG 13, avertismente din partea Comisiei Europene și declarații de susținere statului de drept în România, Tudorel Toader era considerat o soluție viabilă prin statutul său de tehnocrat provenit din mediul academic.

Tudorel Toader a elaborat un pachet de modificări la trei legi ale justiției: statutul procurorilor și judecătorilor, organizarea judiciară și legea privind CSM-ul.  Președintele României era eliminat din procesul de numire a șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General, precum și din numirea președintelui Înaltei Curți. Proiectul a propus de asemenea scoaterea Inspecției Judiciare de sub autoritatea CSM-ului și plasarea ei sub controlul Ministerului Justiției, înființarea unei Secții speciale pentru anchetarea magistraților și eliminarea conceptului de „rea-credință” din răspunderea magistraților.

Propunerile lui Toader au generat un scandal imens, fiind contestate din primele momente de magistrați (CSM-ul a emis un aviz negativ) și de societatea civilă. Rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și GRECO au fost extrem de critice.

Ultimele luni ale mandatului său au fost marcate de cele mai ample proteste ale magistraților, aceștia fiind deranjați în primul rând de puterile sporite acordate secției speciale, care a fost scoasă de sub autoritatea procurorului general.

Legea recursului compensatoriu, altă inițiativă a ministrului, a determinat eliberări masive din penitenciare și a dus la creșterea ratei infracționalității, iar mulți dintre deținuții eliberați au recidivat.

Tudorel Toader a devenit membru al PCR la 24 de ani. Revoluția l-a găsit în funcția de  propagandist al PCR la cercul de învățământ politico-ideologic de la Consiliul Popular al Orașului Panciu

Tudorel Toader a fost secretar al Biroului Organizației de Bază al UTC la Liceul „Unirea” din Focșani (1975-1979), secretar al Biroului Organizației de Bază al Asociației Studenților Comuniști de la Facultatea de Drept din Iași (1982-1986). A devenit membru cu drepturi depline în PCR în noiembrie 1984. În perioada 1986-1989 este membru al Organizației PCR-Justiție la Procuratura Locală Panciu.
După ce a participat la cursurile Universității Politice de Conducere în 1989, Tudorel Toader, a fost desemnat să activeze ca propagandist al PCR la cercul de învățământ politico-ideologic de la Consiliul Popular al Orașului Panciu.
Secretarul Procuraturii Locale Panciu îl caracteriza astfel pe Tudorel Toader: „Cunosc pe tovarășul Tudorel Toader din luna septembrie 1986, de când a venit în această unitate de procuratură în funcția de procuror ca pe un tovarăș bine pregătit profesional și politic. Are o comportare foarte bună în familie și societate. Ca membru PCR se achită conștiincios de sarcinile ce îi sunt încredințate, în adunările generale fiind combativ și cu spirit de inițiativă”.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top