fbpx
Connect with us

Spitalul mobil de la LEȚCANI ajunge pe masa judecătorilor botoșăneni

Iasi

Spitalul mobil de la LEȚCANI ajunge pe masa judecătorilor botoșăneni


Asociația Euronest a câștigat recursul în procesul în care contestă raportul nefavorabil al Curții de Conturi, iar cauza va fi rejudecată. Inspectorii trecuseră tot complexul ca prejudiciu

Decizia magistraților suceveni este definitivă și prevede rejudecarea cauzei. După ce a fost strămutat de la Iași la Suceava, dosarul a fost trimis la Tribunalul Botoșani, tot la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Achiziționarea complexului medical modular a fost decisă în mandatul trecut, prin votul unanim al consilierilor județeni. Principalul motiv consta în prevenirea și tratamentul cazurilor de Covid-19 în contextul pandemiei care abia izbucnise.

Achiziția a fost desfășurată în procedură accelerată și a beneficiat doar de sprijinul financiar al Consiliilor Județene Iași și Neamț.

Cumpărarea, aducerea și montarea complexului cu nu mai puțin de 256 de paturi a constituit un proces anevoios. Contractul a fost atribuit pentru suma de 13,2 milioane de euro/ 63,7 milioane de lei, iar ulterior atribuirii contractului, a fost nevoie de o perioada de 5 luni pentru ca firma turcească SDI Global LLC să ducă spitalul de la Ankara la Iași și să-l pună în funcțiune.

News Moldova îți recomandă și ...   Castelul STURDZA de la Miclăușeni, județul Iași, va fi RESTAURAT

Potrivit judecătorilor, întârzierile nu se justifică. Aceștia au reținut și alte concluzii ale inspectorilor de conturi, de la lipsa unor caracteristici tehnice în Caietul de sarcini și evaluarea defectuoasă  ofertelor, până la plăţi parţiale efectuate fără respectarea clauzei contractuale de bază (punerea în funcţiune a spitalului) și lipsa stabilirii unor atribuţii clare pentru fiecare membru al comisiei de evaluare, notează ziaruldeiasi.ro.

Cei de la Euronest au afirmat că achiziţia ar fi fost făcută corect, iar prețul obţinut a fost unul mai bun decât estimarea iniţială de 88 milioane lei, bazată pe achiziţiile similare făcute în alte ţări europene.

News Moldova îți recomandă și ...   DECLARAȚII de AVERE 2022 | Liviu BRĂTESCU, senator PNL IAŞI

Toată documentaţia referitoare la licitaţie a fost publicată pe site-ul Euronest, deşi legea impunea doar publicarea invitaţiei la negociere, fără alte detalii.

Ei au solicitat, de asemenea, luarea în considerare a contextului din primăvara anului 2020, când cererea de echipamente medicale depășea cu mult oferta. Caietul de sarcini nu prezenta caracteristici tehnice detaliate pentru fiecare echipament cerut tocmai pentru a nu restrânge competiţia.

Întârzierile în livrarea componentelor spitalului, instalarea lor şi darea în folosinţă au fost puse pe seama situaţiei interne din Turcia, starea de urgenţă şi situaţia pandemică împiedicând temporar livrările.

News Moldova îți recomandă și ...   Primul DECES din România provocat de infecția FLURONA, la Iași

Contestat și la DNA, spitalul nu a putut fi inclus nici în lista deconturilor din fondurile europene special alocate pentru unități medicale modulare: asociațiile interjudețene cum este Euronest nu au fost incluse pe lista solicitanților, deși o administrație județeană precum CJ putea să cumpere de una singură și să deconteze un pachet modular.

În prezent, complexul modular amplasat pe platforma Centrului Transagropolis de la Lețcani este în conservare.

Trecut în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean la începutul anului, spitalul mobil ar urma să fie mutat la baza ISUJ din partea de nord a Iașului.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top