Connect with us

Spitalul mobil de la Lețcani, un proiect de 11 milioane de euro, rămâne nefuncțional și fără fonduri pentru relocare

Spitalul mobil de la Lețcani, un proiect de 11 milioane de euro, rămâne nefuncțional și fără fonduri pentru relocare - News Moldova

Iasi

Spitalul mobil de la Lețcani, un proiect de 11 milioane de euro, rămâne nefuncțional și fără fonduri pentru relocare

Complexul modular plasat în curtea Parcului Agroindustrial de la Leţcani este, din aprilie 2022, neutilizat, incluzând și spitalul mobil cu întreg echipamentul său medical

Costurile celor șase luni de funcționare, începând cu octombrie 2021 și până la momentul conservării, au însumat 712 mii de lei pentru utilități (energie electrică, apă și canalizare) pentru Spitalul de Boli Infecțioase. Ulterior, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean a cheltuit peste 300 de mii de lei pentru consum de energie electrică, vidanjare și deratizare, după închidere.

Spitalul mobil a fost plasat sub administrarea ISU Iași începând cu octombrie 2021. Cu toate acestea, procesul de relocare a întârziat din cauza necesității de documentații și obținere a avizelor pentru utilități, actualizarea Planului Urbanistic Zonal, realizarea studiului de fezabilitate, proiectul tehnic etc. De asemenea, noul amplasament nu are încă asigurate utilitățile esențiale, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă și canalizare, pentru relocare și operaționalizarea spitalului mobil.

Banii necesari pentru documentație, amenajarea terenului și mutare nu sunt prevăzuți în Bugetul de Stat pe 2024

Banii necesari pentru documentație, amenajarea terenului și mutare nu sunt prevăzuți în Bugetul de Stat pe 2024 adoptat de Parlament și intrat în vigoare la finalul anului precedent. Ca urmare, întregul complex va rămâne nefolosit și în acest an în curtea TransAgropolis.

Achiziția spitalului mobil, realizată în primăvara anului 2020 de la o firmă din Turcia sugerată de fostul prefect liberal de Neamț, a constat în 102 module ce alcătuiesc cele 250 de paturi, din care doar jumătate au fost folosite în pandemie din cauza măsurilor de distanțare. Un număr de 100 de paturi sunt echipate pentru terapie intensivă. Aparatura medicală, inclusiv ventilatoarele mecanice pulmonare și stația de oxigen, se află și ea în conservare.

News Moldova îți recomandă și ...   Primăria Tomești a finalizat acțiunea de toaletare a arborilor din localitate. Ce alte acțiuni de înfrumusețare s-au întreprins

Achiziția a însumat în final 11 milioane de euro, majoritatea banilor (10 milioane) provenind din bugetul județului Iași, restul fiind asigurați de CJ Neamț. Cu toate acestea, acești bani nu au fost decontați din linia specială deschisă pentru astfel de achiziții de către Comisia Europeană în 2020, fapt ce a generat un raport al Curții de Conturi și o amendă de 60 de mii de lei pentru asociația Euronest, amendă ulterior anulată de instanța de judecată.

Spitalul de la Leţcani, motiv de scandal politic în CJ Neamț

Spitalul din Leţcani a generat un conflict politic chiar în cadrul uneia dintre ședințele CJ Neamț din 2021. Pe lista de discuţii a fost inclus şi un proiect de hotărâre ce viza acordarea unui mandat special reprezentanților Județului Neamț în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „EURONEST”, pentru a transfera subordinea spitalului la ISU Iaşi, asemănător cu proiectul votat de consilierii judeţeni din Iaşi.

Această mișcare a avut loc în contextul în care CJ Iaşi, sub conducerea lui Marcel Popa, și CJ Neamţ, condus la acea vreme de Ionel Arsene, au colaborat pentru achiziționarea spitalului cu suma de 14 milioane de euro, însă acesta a fost închis mai mult timp decât a fost funcțional.

SPITALUL de la LEŢCANI, motiv de SCANDAL politic în CJ Neamţ

Dificultăți de la bun început

Spitalul din Lețcani a avut dificultăți de la bun început. Inițial, inaugurat cu o întârziere de șase luni în octombrie 2020, acesta a întâmpinat dificultăți legate de livrarea containerelor de către firma turcească care a câștigat licitația organizată de Asociația Euronest Iași. Atunci când containerele au ajuns la Iași, s-a constatat că, pentru a respecta standardele de securitate și fluxurile funcționale, spitalul cu 256 de paturi (incluzând 103 paturi de Terapie Intensivă) putea fi utilizat doar la capacitatea maximă de 70 de paturi pentru pacienții confirmați cu COVID-19.

News Moldova îți recomandă și ...   Meditații gratuite la matematică pentru elevii de liceu, organizate la USV Iași

De la inaugurare, peste 100 de paturi, dintre care mai mult de jumătate erau de Terapie Intensivă, au rămas nefolosite în containere sigilate, alături de echipamente medicale. A fost necesar un an pentru ca întreaga capacitate de Terapie Intensivă să devină funcțională, abia în octombrie 2021.

Problemele s-au perpetuat: inițial, stația de oxigen a fost incapabilă să facă față cerințelor utilizării intensive, iar ulterior, temperaturile scăzute din iarnă au făcut spitalul impracticabil. Medicii au semnalat că în saloane se înregistrau temperaturi de doar 12 grade Celsius. După doar 10 luni de funcționare, spitalul a întâmpinat dificultăți și după închidere. De fapt, întreaga istorie a spitalului modular de la Lețcani a fost marcată de întârzieri și probleme.

Licitația a început în martie 2020, iar inițial spitalul trebuia să fie funcțional în aprilie același an. Cu toate acestea, inaugurarea a avut loc abia în octombrie, iar în ianuarie 2021, a fost nevoie de închiderea temporară pentru o dezinfectare generală și reparații de întreținere. A rămas închis timp de opt luni, până în toamna aceluiași an, când unele probleme au fost remediate și s-a redeschis.

În aprilie 2022, autoritățile au decis să închidă definitiv spitalul și să-l pună în conservare, deoarece cazurile grave de COVID-19 puteau fi tratate în spitalele din Iași. Astfel, din suma de 13,2 milioane de euro alocată, spitalul a fost folosit mai puțin de zece luni: trei luni între octombrie 2020 și ianuarie 2021 și șapte luni între octombrie 2021 și aprilie 2022. Această situație a fost subiect de dispute politice, fiind folosit ca argument în luptele politice dintre PSD și PNL la Iași.

News Moldova îți recomandă și ...   Acest ieşean preferă arestul la domiciliu, în loc să meargă la muncă

Banii investiți nu au putut fi recuperați nici de la Comisia Europeană, deoarece Asociația Euronest nu era eligibilă pentru atragerea de fonduri europene, nici de la statul român, în ciuda promisiunilor făcute de guvernele Câțu și Ciucă.

Investiție de 11 milioane de euro pentru un spital nefuncțional. Puteau fi realocate fondurile?

În urma închiderii temporare, au apărut îngrijorări legate de starea echipamentelor medicale existente în cadrul spitalului mobil. Menținerea echipamentelor și infrastructurii într-o stare funcțională optimă în timpul suspendării activităților reprezintă o preocupare majoră.

Pe lângă aceste îngrijorări, au apărut și întrebări cu privire la posibilitatea realocării fondurilor investite în acest spital mobil către alte proiecte. Mulți se întreabă dacă banii aceștia puteau fi direcționați către alte inițiative sau proiecte care ar aduce un beneficiu mai mare comunității sau care ar răspunde mai bine nevoilor actuale.

În concluzie, dificultățile în exploatarea eficientă a infrastructurii medicale precum și neutilizarea și problemele asociate cu investițiile majore în domeniul sănătății au fost amplu discutate în contextul politic și administrativ, punând sub semnul întrebării abilitățile și prioritățile autorităților în asigurarea unor servicii medicale adecvate și în gestionarea resurselor publice.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top