fbpx
Connect with us

Sub patronajul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost organizată, pentru prima dată în România, o etapă a competiției Formula Student

formula student 3 1600x900 1 - News Moldova

Iasi

Sub patronajul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost organizată, pentru prima dată în România, o etapă a competiției Formula Student


Aceasta s-a desfășurat la Bacău, între 31 iulie și 5 august, fiind înscrise 9 echipe universitare din Islanda, Polonia, Turcia, Moldova și România

Unul dintre punctele cheie ale competiției găzduite, în premieră, în România, sub coordonarea TUIASI, a fost marcat de înscrierea în competiție a unui vehicul electric, în detrimentul celor pe combustie: un semnal pentru ingeniozitatea și inovarea impuse de astfel de competiții de inginerie.

formula student 1 - News Moldova

Competiția a fost organizată de TUIASI în colaborare cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și Circuitul „Speed Park” Bacău, iar prin formatul său, „Formula Student” nu a fost doar o simplă competiție de monoposturi pe un circuit, ci un adevărat concurs de inginerie.

„În lumea ingineriei, atingerea standardelor impuse de Germania este o mărturie a excelenței și rigurozității. Astfel, datorită eforturilor susținute, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași a reușit să îndeplinească condițiile impuse de Formula Student Germania și să introducă o etapă organizată în România în calendarul internațional Formula Student.

În centrul acestei realizări monumentale se află echipa TUIASI, care s-a organizat meticulos sub forma unui comitet executiv. Coordonat de conf. univ. dr. ing. Ciprian Ciofu, comitetul a reunit cadre didactice de la facultățile de Mecanică, Inginerie Electrică, Automatică și Calculatoare și Construcții de Mașini și Management Industrial”, au precizat organizatorii

Jurizarea în cadrul competiției a fost realizată de echipe mixte compuse din cadre didactice ale TUIASI și specialiști de la companii de top din domeniul auto, parteneri tradiționali ai TUIASI precum Continental, Vitesco, Phinia, Comoti și alții. Printre acești judecători s-au numărat foști membri ai echipei T.U.Iasi Racing Team, care au participat la această competiție în timpul studenției lor.

News Moldova îți recomandă și ...   S-a dat startul turneului de fotbal Miroslava Youth Cup 2023

formula student 5 - News Moldova

Unul dintre cele mai importante aspecte ale organizării acestei competiții a fost colectarea fondurilor. Cu un buget care a depășit 100.000 de euro, organizarea s-a bazat exclusiv pe sponsorizări. Un alt aspect crucial a fost adaptarea și prelucrarea regulamentului pentru a se potrivi cu specificul local. Competiția Formula Student are două componente care se evaluează la fiecare echipă:

  • Probele statice: Aceasta include evaluarea ingineriei de proiectare, unde echipele trebuie să prezinte și să demonstreze fiabilitatea și siguranța monopostului pentru a primi acceptul participării la probele dinamice de pe circuit; un plan de afaceri, care trebuie să fie viabil și convingător și secțiunea de costuri de fabricație, unde fiecare componentă a monopostului este analizată și justificată din perspectiva costurilor.
  • Probele Dinamice: Monoposturile sunt testate pe circuit, demonstrând nu doar performanța tehnică a vehiculelor, ci și abilitățile de pilotaj ale studenților.

La finalul competiției, pe podium s-au clasat următoarele echipe:

  • Locul I: Echipa Cerber Motorsport de la Białystok University of Technology, Polonia. Această echipă a demonstrat o combinație impresionantă de inovație tehnică și performanță pe pistă, stabilindu-se ca lideri ai competiției. Un moment de referință al performanței lor a fost proba de accelerație, unde au reușit să atingă viteza de 109 km/h în doar 4,105 secunde pe o distanță de 75 de metri.
  • Locul II: Echipa RU RACING de la Science, Technology & Engineering University from Reykjavík, Islanda
  • Locul III: Echipa T.U. IASI RACING de la TUIASI
News Moldova îți recomandă și ...   Polițiștii care l-au oprit în trafic pe procurorul Daniel Horodniceanu, AUDIAȚI de procurorii Curții de Apel Iași

Un aspect esențial care a contribuit la buna desfășurare a competiției a fost implicarea voluntarilor. TUIASI a mobilizat o echipă de 20 de profesori și 50 de studenți de la diverse facultăți, care s-au mutat pentru o săptămână la Bacău pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului. Acest efectiv a fost completat de alți 25 de studenți voluntari de la Universitatea din Bacău, care s-au alăturat eforturilor de organizare.

formula student 2 1 - News Moldova

„Implicarea, pasiunea și dedicarea voluntarilor studenți au fost exemplare. Ei au fost prezenți la fiecare etapă a competiției, asigurându-se că totul decurge conform planului și oferind suport logistic și tehnic acolo unde a fost necesar. O bună parte din succesul acestei ediții a competiției Formula Student în România li se datorează. Recunoașterea și aprecierea lor sunt esențiale, deoarece fără efortul și angajamentul lor, realizarea unui eveniment de asemenea magnitudine ar fi fost mult mai dificilă”

au mai precizat organizatorii

La câteva zile de la finalizarea manifestării, există semnale că evenimentul a atras atenția asupra potențialului României în domeniul ingineriei auto și a subliniat capacitatea țării de a găzdui evenimente de calibru internațional. Iar succesul acestei etape a stabilit un precedent și a deschis ușa pentru viitoare ediții ale Formula Student în România, organizatorii fiind încrezători că viitoarele ediții vor fi și mai reușite.

News Moldova îți recomandă și ...   Zilele Recoltei la USV Iași, pe 30 septembrie și 1 octombrie, cu activități perfecte pentru întreaga familie

Formula Student a fost inițiată pentru prima dată de Society of Automotive Engineers în 1981 și a evoluat într-o competiție internațională cu participanți din peste 600 de universități. Scopul său este de a dezvolta și oferi o platformă pentru studenții din inginerie, de a experimenta, construi și învăța. Toate monoposturile înscrise în competiție sunt construite de studenți, sub coordonarea cadrelor didactice de la universitățile la care sunt înmatriculați.

Pentru a crea un vehicul care să îndeplinească cerințele stricte ale competiției, echipele trebuie să combine expertiza din mai multe domenii ale ingineriei. Monoposturile reflectă o simbioză între componente mecanice și sisteme de control sofisticat, dintre materiale tradiționale și inovatoare și sisteme electrice complexe, toate într-un design care trebuie să respecte anumite cerințe, dar trebuie să poarte amprenta generației respective de studenți.

Evenimentul a beneficiat de sprijinul următorilor sponsori: Vodafone, Phinia, ZF, Conex, Continental, ArcelorMittal, Aerostar S.A. Bacău, AdBlue, Elmet International, Motul, Resonance, Lear, Electroalfa, Arcadis, P10led, Angel Electric, Vesta, Aqua Carpatica, Camrid, Badfeng, Pop Cola. Parteneri media au fost TVR Iași și BBV media.

formula student 3 - News Moldova

 


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top