fbpx
Connect with us

Terminalul T4 al Aeroportului Iași, inaugurat astăzi în prezența oficialităților!

aeroport is - News Moldova

Iasi

Terminalul T4 al Aeroportului Iași, inaugurat astăzi în prezența oficialităților!


Astăzi, 23 ianuarie 2024, a fost inaugurat Terminalul T4 al Aeroportului din Iași. Evenimentul a fost marcat de prezența unui număr impresionant de oficialități, printre care președintele PNL, senatorul Nicolae Ciucă, secretarul general PNL, deputatul Lucian Bode, eurodeputatul Rareș Bogdan și mai mulți miniștri ai actualei guvernări

Aeroportul Iași, cu o istorie bogată ce datează din anul 1905, a adăugat astăzi încă o filă, odată cu finalizarea construcției noului terminal T4, proiect susținut din fonduri europene, având o valoare totală de 90 de milioane de euro, dintre care 15 la sută provenite din contribuția bugetului de stat.

Nicolae CIUCĂ: “Aeroportul, ca proiect politic asumat, are acum în Terminalul 4 o dovadă concretă a relevanței sale

La ceremonia de inaugurare a Terminalului 4 al Aeroportului Iași, președintele PNL Nicolae Ciucă a subliniat realizările administrațiilor liberale în ceea ce privește nivelul de trai și dezvoltarea regională.

“Într-un an de zile, acest terminal a devenit realitate, reprezentând nu doar o infrastructură modernă, ci și un simbol al angajamentului și responsabilității asumate de administrația locală. Iașiul, având o administrație liberală dedicată, a demonstrat că este posibil să atingem standarde înalte de trai. Acest succes nu este singular, ci reflectă o paradigmă comună în administrațiile liberale din Suceava, Cluj, Oradea, Alba și Sibiu, unde evaluările plasează nivelul de trai în topul european.

Indiferent de culoarea politică, trebuie să avem curajul să comunicăm sincer cu cetățenii, să recunoaștem atât realizările, cât și eventualele greșeli. Aeroportul, ca proiect politic asumat, are acum în Terminalul 4 o dovadă concretă a relevanței sale. Aceasta va aduce beneficii semnificative, de la reducerea timpului de călătorie și atragerea a 3,5 milioane de pasageri anual, până la facilitarea prezenței diverse a oamenilor de afaceri și consolidarea conectivității Iașiului atât spre Vest, cât și spre Est. În ciuda provocărilor economice și de securitate, am reușit să ne atingem obiectivele.”

aeroport iasi nicolae ciuca 54855400 - News Moldova

Ciucă a subliniat importanța comunicării deschise și a dialogului în rezolvarea problemelor fermierilor și transportatorilor.

“Contribuția fiecărui individ este crucială pentru a valorifica statutul nostru de membru NATO și UE. Acest terminal, susținut în proporție de 85% din fonduri europene, evidențiază beneficiile aduse de apartenența noastră la UE. Îi felicit pe toți cei implicați și le mulțumesc pentru eforturile depuse. Avem la dispoziție peste 70 de miliarde de euro pentru investiții în următorii ani, iar dezvoltarea autostrăzilor A7 și A8 este un pas important în asigurarea inter-conectivității, esențială pentru progresul economic.”

Cu o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 metri pătrați, Terminalul T4 devine cel mai mare din țară după cel de la Otopeni și urmează să devină operațional începând cu luna mai a acestui an.

Anul trecut, Aeroportul Iași a înregistrat un trafic impresionant, cu 2.338.377 pasageri, marcând o creștere de 52% față de anul precedent și de 78% față de perioada antepandemică. Cu 24 de destinații, dintre care 23 internaționale, și operat de cinci companii aeriene partenere, se estimează că un al șaselea operator va începe să opereze din luna mai.

“O investiție foarte importantă și pentru județul Botoșani care va accelera dezvoltarea în întreaga regiune a Moldovei! Terminalul inaugurat astăzi va deveni operațional pe 31 Martie, chiar în prima zi în care România va intra în Schengen pe cale aeriana. Felicitări echipei de la Aeroport și celei de la Consiliul Județean Iași, conduse de colegi liberali si susținute de Primăria Municipiului Iași împreună cu Consiliul Local Iași, de asemenea conduse de liberali”, a precizat, în cadrul ceremoniei, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
421610756 921431753323056 1311911952689537214 n - News Moldova

Terminalul T4 dispune de facilități moderne, inclusiv șapte porți de îmbarcare, 20 birouri de check-in, trei aviobridgeuri și un flux bidirecțional, oferind o capacitate de procesare de 950 de pasageri pe oră și o capacitate anuală de 3,5 milioane de pasageri.

Un alt aspect important al proiectului este construcția unei parcări moderne cu o capacitate de 600 de locuri și un sistem de management eficient. În plus, pe o suprafață de un hectar, a fost instalat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 1MWh, reprezentând un pas semnificativ către utilizarea surselor de energie regenerabilă în operațiunile aeroportuare.

Inaugurarea Terminalului T4 marchează o etapă crucială în dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din regiune, consolidând poziția Aeroportului Internațional Iași ca un hub important în peisajul aviatic românesc.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top