fbpx
Connect with us

Un agent de poliție, un psiholog și un cetățean canadian din Iași, printre cei 28 de indivizi reținuți în ancheta privind comercializarea de dispozitive de vapat și produse „edibles”

Polish 20230920 141051682 820x300 1 - News Moldova

Iasi

Un agent de poliție, un psiholog și un cetățean canadian din Iași, printre cei 28 de indivizi reținuți în ancheta privind comercializarea de dispozitive de vapat și produse „edibles”


Un agent de poliție, un psiholog și un cetățean canadian din Iași se numără printre cei 28 de indivizi reținuți în ancheta privind comercializarea de dispozitive de vapat și produse „edibles”, au informat miercuri DIICOT și IGPR

Cei 28 de inculpați sunt investigați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse, știind că acestea pot avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație legală.

DIICOT precizează că printre cei reținuți se află un cetățean canadian care deținea majoritatea acțiunilor la fabrica din județul Iași, un agent de poliție și un psiholog.

În legătură cu agentul de poliție, IGPR menționează că acesta este din cadrul IPJ Iași și este suspectat că a fost implicat în ambalarea substanțelor.

„Conform legilor în vigoare, individul în cauză a fost suspendat din funcție, urmând ca, în funcție de progresul anchetei, să fie luate alte măsuri conforme legii. Vrem să subliniem că acțiunea din data de 19.09.2023 a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Iași. De asemenea, Poliția Română condamnă cu fermitate orice activitate care nu respectă legea. Indiferent de statutul persoanei care încalcă prevederile legale, vor fi aplicate toate măsurile prevăzute de lege. Sprijinim toate procedurile specifice procesului penal și ne dorim ca sistemul să funcționeze doar cu polițiști integri și profesioniști!”, afirmă IGPR.

News Moldova îți recomandă și ...   Polițist și pompier din Iași, acuzați de PORNOGRAFIE INFANTILĂ

În urma a 121 de percheziții domiciliare efectuate, au fost descoperite și confiscate 81.102 dispozitive de vapat, 3.237 de bomboane, 1.316 cutii și pungi cu jeleuri, 169 cutii și borcane cu prăjituri, 3.692 de recipiente de diverse dimensiuni, aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, 400 de cutii și borcane cu substanțe vegetale, 169 semințe de cannabis, 2 plante de cannabis, 74,2 litri de substanțe, 149 kilograme de dispozitive de vapat defecte, precum și sume în valoare de 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, 5 kilograme de argint sub formă de cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri și 65 de telefoane mobile.

Anchetatorii susțin că, începând cu sfârșitul anului 2022, mai multe persoane implicate în conducerea a două societăți comerciale din județul Iași au constituit un grup infracțional organizat, cu scopul de a importa, exporta, produce, fabrica și realiza alte operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context, aceștia au produs și vândut dispozitive electronice de vapat și produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc.), știind că acestea conțin substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Substanțele identificate în cursul investigațiilor includ HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, chiar THC. De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs și comercializat peste 100.000 de dispozitive de tip Vape, care conțineau substanțe cu efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P), punând în pericol viața consumatorilor.

News Moldova îți recomandă și ...   Decizie controversată a Curții de Apel Iași: a ridicat sechestrul de pe conturile firmei lui Fuhrmann, fondatorul "Fabricii de vise"

În județul Iași există o fabrică unde se produceau aceste dispozitive, iar la nivel național au mai fost identificate cinci depozite. În interiorul fabricii s-au găsit aproximativ 40 de tone de cânepă industrială care urmau să fie prelucrate în vederea obținerii de substanțe psihoactive.

Se estimează că în această fabrică s-au investit 5.000.000 de euro, din care aproximativ 1,2 milioane de euro în echipamente moderne, precizează IGPR.

În cursul zilei de azi, judecătorul de drepturi și libertăți va fi informat cu privire la propunerea de arestare preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.

News Moldova îți recomandă și ...   Echipa de volei a TUIASI s-a clasat pe poziția a II-a la o competiție de profil organizată de UMF Iași, la care au participat 12 echipe din țară și din Republica Moldova

Operațiunile judiciare au fost desfășurate în colaborare cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași.

Această acțiune a fost realizată cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate din București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova, precum și cu sprijinul Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț și Buzău, beneficiind și de sprijinul Jandarmeriei Române.

Expertiza de specialitate a fost furnizată de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT – Structura Centrală, Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul IGPR.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top