fbpx
Connect with us

UNDĂ VERDE pentru EXTINDEREA Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Detalii despre proiectul catalogat drept „Micul Vatican de Iași”

ansamblul mitropolitan foto silviu cluci 7715 0 - News Moldova

Iasi

UNDĂ VERDE pentru EXTINDEREA Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Detalii despre proiectul catalogat drept „Micul Vatican de Iași”


Primăria Iași a emis mai multe autorizații de desființare a 13 construcții aflate în zona din spatele Catedralei Mitropolitane, între străzile Arh. C.M. Cantacuzino și Petru Movilă

În această zonă, Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) are în vedere extinderea Ansamblului Mitropolitan. Cele 13 construcții care urmează să fie demolate se află în stare avansată de degradare, iar cea mai mare are un regim parter cu un etaj – în această clădire a funcționat, acum mai mulți ani, redacția ziarului „Lumina”.

„Dezafectarea clădirilor se va realiza astfel încât să nu fie afectate proprietaţile învecinate. Lucrările supraterane se vor face sub supraveghere arheologică iar lucrările subterane vor fi precedate de cercetare arhieologică preventivă”, se arată în autorizațiile emise de Primărie.

Proiectul urbanistic a fost inițiat în 2017, dar abia la începutul lunii octombrie 2021 a fost aprobat de către Consiliul Local. Planul prevede o extindere de amploare a ansamblului, în zona din spatele Catedralei, ceea ce a determinat unii consilieri să catalogheze proiectul drept „Micul Vatican de Iași”.

Potrivit apix.ro, Pe latura nord-vestică, lângă Centrul Militar Zonal, va fi amenajată o clădire cu mai multe tronsoane, la un regim maxim de înălţime cu subsol, demisol, parter şi 3 etaje. În acest imobil vor fi spaţii de cazare. La nord de clădirea nou-propusă, în extinderea Facultăţii de Teologie, vor fi amenajate două corpuri (spaţii de învăţământ) cu regim mic: subsol, parter şi 1 sau 2 etaje.

Pe laturile sudică şi sud-estică vor fi construite imobile cu spaţii de birouri: clădirile vor avea tot un regim mic de înălţime (2-3-4 etaje, ultimul retras). Toate aceste corpuri de clădire nou-propuse vor înconjura piaţeta, iar intrarea principală se va face printr-un turn, similar cu un turn-clopotniţă.

Intenția MMB este de a amenaja spații de învățământ, spații de cazare și spații de birouri, care să înconjoară o piațetă publică de dimensiuni relativ mari. Din piaţetă, care va fi una de pelerinaj, va fi acces spre zona actualului Ansamblu Mitropolitan.

În zona centrală, MMB dispune de un teren cu o suprafaţă totală ce depăşeşte 45.000 mp. În proiect sunt incluse şi locuri de parcare la subsolul unor clădiri.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top