fbpx
Connect with us

Unde ar urma să fie construit noul stadion al Iașului? Documentația a fost deja achiziționată

Unde ar urma să fie construit noul stadion al Iașului? Documentația a fost deja achiziționată - News Moldova

Iasi

Unde ar urma să fie construit noul stadion al Iașului? Documentația a fost deja achiziționată

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Noul stadion al Iașului ar putea fi construit pe șesul Bahlui, în conformitate cu proiectul tehnic dezvoltat pentru Moara de Vânt

Primarul Mihai Chirica a confirmat că documentația actuală, achiziționată cu suma de 3,3 milioane lei, va fi adaptată exclusiv pentru a se potrivi noii locații, păstrându-se intactă în mare măsură.

În prezent, Primăria Iași derulează o procedură de achiziție publică pentru a obține un credit de 150 de milioane de lei, două treimi din această sumă fiind direcționate către construirea noului stadion. Cu toate acestea, conform proiectului inițial pentru Moara de Vânt, costurile totale sunt estimate la patru ori mai mari. În acest sens, primarul a menționat că restul finanțării va veni fie de la bugetul local, fie de la cel național.

„Stadionul este conceput pentru a fi adaptabil pe Moara de Vânt, pe Cicoarei, în centrul orașului sau oriunde găsim un teren potrivit. Nu se vor face modificări semnificative în proiectul tehnic, ci doar ajustări pentru terenul nou”, a declarat primarul Chirica. El a evidențiat exemplul Companiei Naționale de Investiții (CNI), care a implementat proiecte standardizate în diverse locații din țară, inclusiv săli de sport cu capacități reduse.

Decizia de a muta noul stadion vine în urma unui studiu de coexistență realizat pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență (SRU), prevăzut inițial pentru Moara de Vânt. Amplasarea a trei obiective majore – SRU, stadion și Sala Polivalentă – în aceeași zonă ar fi putut crea dificultăți în caz de urgență. Ca urmare a acestui studiu, Sala Polivalentă a fost relocată la o distanță mai mare, de aproximativ 400 de metri față de SRU.

În ceea ce privește viitorul actualului stadion, primarul Chirica a asigurat că acesta va rămâne o bază sportivă vitală pentru oraș.

„Avem nevoie de al doilea stadion, atât pentru pregătirea elevilor cu program sportiv, care utilizează frecvent pista de alergare, cât și pentru pregătirea celei de-a doua echipe și a echipei de fete. Iașul este un oraș mare și nu poate fi restrâns la un singur stadion. Este un activ imobiliar pe care trebuie să-l conservăm și va rămâne o bază sportivă importantă”, a adăugat edilul-șef.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top