fbpx
Connect with us

Universitățile din Iași se pregătesc pentru un nou ciclu electoral

Universitățile din Iași se pregătesc pentru un nou ciclu electoral - News Moldova

Iasi

Universitățile din Iași se pregătesc pentru un nou ciclu electoral

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


 Universitățile din Iași se pregătesc pentru alegerile care vor începe din septembrie, întrucât se împlinesc patru ani de la alegerea conducerilor actuale în 2020. Ultimele șase luni au fost marcate de alianțe istorice, candidaturi-surpriză și campanii electorale desfășurate în instituțiile de învățământ superior

Deși oficial campania începe cu o lună înainte de vot, în mod tradițional, aceasta a fost declanșată deja prin alianțe și activități neoficiale. În concordanță cu calendarul precedent de patru ani, vom afla mai întâi rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași la mijlocul lunii ianuarie, urmat de rectorii Universității Naționale de Arte „George Enescu”, Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” în cursul lunii februarie. În martie vor avea loc alegerile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Alegerile din acest an prezintă un grad mai mare de incertitudine, având în vedere că noile legi ale educației elimină complet limita de mandate. Prin urmare, atât rectorii în funcție, cât și membrii facultăților care nu au deținut niciodată această poziție, pot alege să candideze. Acest scenariu se poate aplica la cel puțin trei universități, unde rectorii aflați deja în funcție și care au servit două mandate au anunțat că intenționează să candideze și pentru al treilea.

În februarie, vor fi alese trei rectori. În 2020, prof. dr. Viorel Scripcariu a câștigat alegerile la UMF Iași cu un scor confortabil de aproximativ 60% dintre voturi, având-o drept contracandidat pe prof. dr. Norina Forna de la Facultatea de Medicină Dentară. În 2024, el a anunțat că va candida pentru al treilea mandat și, deși surselor „Ziarului de Iași” indică faptul că nu va avea un concurent lipsit de provocări, numele noii contracandidaturi de la Facultatea de Medicină Generală nu au fost încă dezvăluite.

La Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, primele alegeri vor avea loc în februarie. În 2020, rectorul actual, prof. dr. Aurelian Bălăiță, a câștigat alegerile după o competiție strânsă cu 99 la 66 de voturi împotriva profesorului Doru Albu, fost președinte al Senatului la Facultatea de Arte.

Pe baza legii vechi, prof. dr. Aurelian Bălăiță ar fi avut dreptul să candideze pentru un al doilea mandat, având în vedere că deține un mandat unic și îndeplinește cerințele de vârstă pentru a-și începe al doilea mandat.

În conformitate cu cronologia precedentă din patru ani, următoarea rundă de alegeri universitare va avea loc la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, unde prof. dr. Dan Cașcaval și-a anunțat intenția de a candida pentru al treilea mandat.

În 2020, alegerile au avut loc pe 24 februarie și rectorul TUIASI nu a avut contracandidat. De data aceasta, surselor ziarului sugerează că vor exista candidaturi semnificative de la universitatea ieșeană.

La două zile după alegerile de la Universitatea Tehnică, în 2020, Universitatea de Științele Vieții și-a ales rectorul, prof. dr. Gerard Jităreanu, care a fost anterior rector pentru un alt mandat și președinte al Senatului. Acesta a câștigat alegerile fără probleme, și se așteaptă să candideze din nou.

Cea mai intensă luptă se prefigurează la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În 2020, rectorul actual, prof. dr. Tudorel Toader, a câștigat o victorie aproape nereprezentativă în martie, cu 280 de voturi din 861 de voturi valabil exprimate.

Într-un context în care contracandidatul său, conf. dr. Adrian Muraru, a obținut 210 voturi, iar 100 de voturi au fost anulate sau albe. Prof. dr. Tudorel Toader are acum șansa să-și lustruiască imaginea în 2024, anunțând că va candida pentru al treilea mandat.

Cu toate acestea, alegerile anului viitor prezintă deja semne de competiție mai acerbă față de acum patru ani, cu doi profesori de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Liviu Maha și Gabriel Mursa, anunțând că își doresc să candideze pentru această funcție. Se așteaptă ca și facultățile umaniste să intre în competiție.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top