Connect with us

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. dr. George I.M. Georgescu din Iași

Iasi

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. dr. George I.M. Georgescu din Iași

News Moldova va derula o campanie de conștientizare în perioada următoare denumită:

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA

Vom încerca să obținem opiniile pacienților care s-au tratat în unitățile spitalicești din județele Moldovei. În mod constant, News Moldova a prezentat investițiile care se realizează în aceste spitale, însă vrem să aflăm de la pacienți cum apreciază profesionalismul și atitudinea doctorilor cu care au interacționat.

Cum a răspuns sistemul sanitar din Regiunea Moldovei nevoilor dumneavoastre medicale?

Veniturile cadrelor medicale au crescut considerabil în România. S-a ajuns la o situație de normalitate în privința grilelor de salarizare. Cu toate acestea, foarte mulți medici își practică meseria în paralel și la cabinetele medicale private (proprii sau nu). Am primit semnale că tot mai des, la nivel de practică curentă, pacienții care vin pentru tratament în spitalele publice sunt chemați, în urma unui consult sumar, la cabinetele private ale medicilor.

Pacienții sunt obligați astfel să achite pe lângă plățile lunare reținute din salarii și costuri suplimentare la cabinetele medicilor.

Este moral, este deontologic corect și până la urmă cât este de legală această constrângere devenită practică curentă în România??

Vom analiza, prin această campanie, toate spitalele din Regiunea Moldovei, unitate cu unitate și așteptăm mesajele voastre, în privat, pentru a înțelege cu acuratețe amploarea acestui fenomen.

La finalul campaniei, în funcție de mesajele dumneavoastră – a experiențelor pe care le-ați avut în spitale, vom prezenta public concluziile Ministrului Sănătății. 

CONFIDENȚIALITATEA MESAJELOR DUMNEAVOASTRĂ VA FI PE DEPLIN RESPECTATĂ !!

 Asteptăm mesajele Dvs pe adresa de email: office@newsmoldova.ro 

INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE  PROF. DR. GEORGE I.M. GEORGESCU din Iași

Unitatea are următoarea structură: Secția Clinică de Chirurgie Cardiovasculară, Secția Clinică de Cardiologie Medicală, Laborator explorțri functionale invazive, Laborator explorări funcționale neinvazive, Anestezie Terapie Intensiăa (ATI), Compartiment primire urgențe de specialitate, CCTIFA, Compartiment CT, Laborator analize medicale, Laborator anatomie patologică, Radiologie, Unitate de Transfuzii Sanguine, Nucleu prevenire control infecții nosocomiale, Farmacie, Ambulatoriu integrat .

Instituție forte a medicinei ieșene lăsată mult timp de izbeliște: apel public de salvare, inițiative legislative ale politicienilor, pierderi de finanțări, planuri pentru un nou spital, licitații întârziate

Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu” (IBCV) Iaşi a pierdut în 2019 banii pentru demararea lucrărilor de raparaţie şi modernizare a spaţiilor distruse de incendiul din aprilie 2018. A fost vorba despre suma de 10 milioane de lei, pe care IBCV Iaşi a primit-o din fondul de rezervă al Guvernului. 2 milioane de lei au fost cheltuiţi, restul de 8 milioane de lei revenind în vistieria ministerului, din lipsa avizului ISU pentru  a se demaa licitaţia pentru lucrările de reabilitare şi dotare.

Incendiul izbucnit în luna aprilie 2018 a distrus complet spaţiile care asigurau funcţionalitatea spitalului:  Compartimentul de Sterilizare, Blocul operator, Unitatea de Supra­veghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC) şi magazia de materiale sanitare.

Institutul de Boli Cardiovasculare a demarat în luna august  2019  licitaţiq pentru achiziţia  aparaturii medicale necesare reabilitării instituţiei. Valoarea estimată a echipamentelor a fost între 6,5 milioane lei şi 17 milioane lei. Reabilitarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă necesita suma de 9,4 milioane lei. 11 milioane lei costa  aparatura pentru investigații.

În 2020, CJ Iași și Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu” (IBCV) Iaşi  au încheiat un protcol pentru a se ridica un nou spital la Miroslava, lângă Iași, pe un teren de 12 ha

Conducerea Institutului a declarat atunci: „Conform Ordonanței 155/2020, acest spital va fi prins în programul de reziliență. O parte din finanțare vor fi asigurate de la alte proiecte derulate de Guvernul României, Ministerul Sănătății și împrumuturi de la băncile internaționale. Acest institut este de o importanță covârșitoare pentru toată populația Moldovei, fiind unica instituție din UE care acordă asistență medicală cardiovasculară tuturor categoriilor de populație. Închidem cercul, având în vedere că până la etapa actuală tratăm nou-născuții și persoanele vâstnice în aceeași secție. Acest institut va avea toate facilitățile și toate departamentele și secțiile, specialitățile medicinei cardiovasculare. De la boli congenitale până la asistarea circulatorie, transplant de inimă și îngrijiri paleative”.

În privința investiției, managerul de atunci doctorul Grigore Tinică  a declarat:

Avem un acord semnat, prin Ministerul Sănătății, împreună cu Consiliul Județean Iași și Primăria Miroslava în ceea ce privește construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară care va fi situat în comuna Miroslava pe o suprafață de 12 hectare de teren. Zilele trecute s-a semnat contractul pentru studiile de fezabilitate, fiind o investiție estimată la 35 de milioane de euro. Sigur, studiul de fezabilitate ne va spune exact sau aproape de exactitate suma sau bugetul necesar pentru această construcție. Avem nevoie de acest nou edificiu prin simplul motiv că Institutul de Boli Cardiovasculare actual deservește cel mai mare număr de populație la o regiune din Uniunea Europeană: aproximativ 5,5 milioane locuitori din regiunea Moldovei și încă jumătate din zona de sud-est a României.

În februarie 2021, în mass-media au apărut informații că Institutul nu avea materiale sanitare decât pentru urgențe. Managerul de atunci, doctorul Grigore Tinică a declarat că era o listă de așteptare care cuprindea 300 pacienți: „Nu spun că există absolut tot ce am vrea noi, dar la 5 milioane de locuitori pe care îi deservește IBCV mai facem și programări, sunt și unele urgențe care stau și așteaptă. Nu știu cazul de care îmi spuneți, dar poate a întâlnit și un rezident care a vrut să scape mai ușor”.

În iunie 2021, a fost demarat inclusiv prin lobby politic Proiectul  „Împreună pentru inima Moldovei” potrivit căruia noul spital se va finaliza în 2026

Senatul a aprobat proiectul construirii noului spital  în octombrie 2021. Tot atunci, conducerea a anunțat încheierea investițiilor:

„Începând cu anul 2018 am realizat o investiție majoră în ceea ce privește reconstrucția Institutului mai mult cauzată de un necaz și anume de incendiul apărut la etajul 6. Valoarea totală a investiției este 59 milioane de lei reprezentând lucrări și dotări cu echipamente și aparatură medicală pentru secțiile de cardiologie și blocul operator. Reconstrucția s-a terminat iar echipamentele au fost instalate.

Ne-a mai rămas suma de 4.916.980 lei care urmează să fie investită în tehnologie și aparate până la sfârșitul anului în curs. Pe lângă fondurile alocate de la Ministerul Sănătății ca principala sursă, am avut un ajutor și din partea Primăriei Municipiului Iași pentru lucrări în afara clădirii, aceasta aparținând Primăriei.

Cu ceea ce am investit până acum, ne situăm la un alt nivel în ceea ce privește dotarea cu tehnologie în domeniul chirurgiei cardiovasculare, a chirurgiei intervenționale, a electrofiziologiei. Pe partea de tratament a pacienților cu patologii cardiovasculare acute, am dotat Unitatea de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici (USTACl) cu tehnologie de ultimă generație, de asemenea blocul operator, sterilizarea, spațiile de depozitare pentru materialele medicale dar și o parte din echipamente care se folosesc pentru anestezie și terapie intensivă (ATI).

Situația materială a noului management al Institutului din Iași

INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE  PROF. DR. GEORGE I.M. GEORGESCU din Iași este condus ca director medical interimar de Carmen Elisabeta Cristea.

În declarația sa de avere, are două apartamente obținute prin donație în 1982 și 1996. are un automobil Wolkswagen din 2012. Ca manager a obținut  în 2020, venituri de 135 462 RON. Aceeași situație se păstrează și în anul 2021, venitul anual fiind puțin mai mare,  de 135 483 RON.

Directorul financiar contabil Sergiu Bulgaru are în 2021, potrivit declarației de avere, un teren intravilan de 950 mp, în cotă de 50%, prin cumpărare. Din 1991 până în 2014 a cumpărat singur sau alături de soție patru apartamente, iar în 2019 a moștenit 12,5 % dintr-un apartament. Toate apartamentele sunt situate în Iași.

Deține un automobil Dacia Logan din 20016 și o rulotă Hobby din 1992.Are în conturi 38 000 RON.Are datorii de 195 000 RON. A obținut din venituri alături de soție, în 2021, 86 300 RON, din chirii 1000 RON, din pensii MAPN venituri cumulate de 139 000 RON și 2000 RON din alocația de stat pentru copii.

Așadar, INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE  PROF. DR. GEORGE I.M. GEORGESCU din Iași a reușit să își revină cumva pe linia de plutire, dar lucrurile sunt departe de a se considera normalizate.


1 Comment

1 Comment

  1. lupul histrionic2

    17 iulie 2022 at 11:14 AM

    Dinnpacate incapacitatea cronica de a separa managementul de activitatea medicala isi spune cuvantul. Domnul doctor Tinica, pe persoana fizica bun chirurg, dar care nu a scapat de acuzatiile de coruptie din domeniul achizitiilor ar face bine sa se concentreze pe activitatea profesionala si mai putin pe planurile de a construi un institut sovietic la miroslava, in cintextul in care nu a gestionat 3 etaje de spital, plus suprafinantare pentru spaga jn toate directiile. 500 milioane? Pai unde este spitalul de urgenta? Se fac spitale butique dar un proiect ca spitalul de urgenta, in care bine inteles ar incapea si 2 sali de operatii pentru chir cardiaca nu se pot realiza din cauza unui ego de profesor supradimensionat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top