Connect with us

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, Iași

Iasi

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, Iași

News Moldova va derula o campanie de conștientizare în perioada următoare denumită:

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA

Vom încerca să obținem opiniile pacienților care s-au tratat în unitățile spitalicești din județele Moldovei. În mod constant, News Moldova a prezentat investițiile care se realizează în aceste spitale, însă vrem să aflăm de la pacienți cum apreciază profesionalismul și atitudinea doctorilor cu care au interacționat.

Cum a răspuns sistemul sanitar din Regiunea Moldovei nevoilor dumneavoastre medicale?

Veniturile cadrelor medicale au crescut considerabil în România. S-a ajuns la o situație de normalitate în privința grilelor de salarizare. Cu toate acestea, foarte mulți medici își practică meseria în paralel și la cabinetele medicale private (proprii sau nu). Am primit semnale că tot mai des, la nivel de practică curentă, pacienții care vin pentru tratament în spitalele publice sunt chemați, în urma unui consult sumar, la cabinetele private ale medicilor.

Pacienții sunt obligați astfel să achite pe lângă plățile lunare reținute din salarii și costuri suplimentare la cabinetele medicilor.

Este moral, este deontologic corect și până la urmă cât este de legală această constrângere devenită practică curentă în România??

Vom analiza, prin această campanie, toate spitalele din Regiunea Moldovei, unitate cu unitate și așteptăm mesajele voastre, în privat, pentru a înțelege cu acuratețe amploarea acestui fenomen.

La finalul campaniei, în funcție de mesajele dumneavoastră – a experiențelor pe care le-ați avut în spitale, vom prezenta public concluziile Ministrului Sănătății. 

CONFIDENȚIALITATEA MESAJELOR DUMNEAVOASTRĂ VA FI PE DEPLIN RESPECTATĂ !!

 Asteptăm mesajele Dvs pe adresa de email: office@newsmoldova.ro 

Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este axat pe monospecialitate  fiind o instituție de interes naţional. Aici se  asigură asistenţă medicală de înaltă specialitate bolnavilor din teritoriul arondat cât şi a celor  din întreaga ţară,  în profilul psihiatrie. De asemenea, spitalul efectuează îndrumarea metodologică în specialitate a unităţilor sanitare din teritoriul arondat, sprijină acordarea asistenţei medicale de profil din policlinici, dispensare şi cabinetele medicilor de familie. Se efectuează studii şi cercetări medicale în legătură cu aplicarea de metode noi de investigaţii şi tratament şi asigură desfăşuarea practică a învăţământului medical superior (avand studenţi, rezidenti si stagiari în pregătirea de specialitate cât şi doctoranzi.

În prezent, spitalul  acordă servicii medicale pentru:

Psihiatrie acuţi – spitalizare continuă pe un număr de 497 paturi din care:

  • Psihiatrie toxicomanie  – spitalizare continuă pe un număr de 45 paturi
  • Psihiatrie pediatrică – spitalizare continuă pe un număr de 20 paturi

Psihiatrie cronici – spitalizare continuă pe un număr de 250 paturi din care:

  • Spital centru – spitalizare continuă pe un număr de 25 de paturi
  • Secţia exterioară Şipote – spitalizare continuă pe un număr de 150 de paturi
  • Secţia exterioară Bârnova – spitalizare continuă pe un număr de 75 de paturi

Psihiatrie Îngrijiri paliative – spitalizare continuă pe un număr de 123 de paturi din care:

  • Spital centru – spitalizare continuă pe un număr 25 de paturi
  • Sectia exterioara Barnova – spitalizare continuă pe un număr de 98 de paturi

Spitalizare de zi pe un număr de 440 locuri psihiatrie adulţi şi copii. Media anuală a pacienților copii și adolescenți cu afecțiuni de natură psihiatrică tratați la Socola este de 600 pacienți.

Investiții la spital

Cel mai recent proiect, din acest an, vizează reabilitarea pavilionului pentru femei, unde vor fi investiți 600 000 euro. În 2017, s-au făcut demersuri pentru construirea în cadrul spitalului,  a unui corp nou de clădire pentru a face loc la încă 250 de paturi.  Investiția a fost necesară pentru că reabilitarea corpuruilor istorice ale spitalului ar fi fost mult mai costisitoare pentru a putea mări capacitatea acestor pavilioane. În 2020, spitalul a primit prima ambulanță nouă de la Revoluție încoace.

Tot în 2022, la Socola, se vor investi 2 milioane de euro în infrastructura electrică a spitalului. Conducerea a precizat: „Pentru a împiedica blocarea infrastructurii medicale disponibile și, implicit, afectarea dreptului la sănătate pentru pacienții care necesită internare, Institutul de Psihiatrie Socola Iași a considerat esențiale evaluarea, extinderea și modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, precum și instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totală. Investiția implică înlocuirea a 82,3 kilometri de cabluri, 1.644 corpuri de iluminat, 1.238 de prize, 35 de tablouri electrice, 7 paratrăsnete și 35 de prize de pământ”.

În data de  1 iunie 2022, s-a inaugurat Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă din Regiunea de Nord-Est, pentru îngrijirea copiilor și adolescenților care au afecțiuni psihiatrice. Vor fi disponibile 20 de paturi, iar investițiile în renovare și dotări au ajuns la 100.000 de euro.

Managerul Cristina Dobre a declarat: „România se confruntă în acest moment cu o creștere a numărului de minori cu tulburări de dezvoltare de atenție, precum și din spectrul autist; cu o creștere a numărului de cazuri de copii și adolescenți care consumă substanțe psihoactive (etnobotanice, droguri sau alcool) și cu o creștere a ratei de suicid sau ideație suicidară la copiii din familiile monoparentale (un părinte sau ambii sunt plecați în străinătate). În acest context, inaugurarea acestui Compartiment nu face altceva decât să demonstreze capacitatea de adaptare a Institutului la provocările venite din sfera afecțiunilor psihiatrice întâlnite la copii și adolescenți (…)Acesta este primul pas în vederea înființării unei Secții de sine stătătoare, cu 25 de paturi și cu o linie de gardă care să răspundă prompt solicitărilor actuale. De asemenea, având în vedere și faptul că prevalența bolilor mintale la copilul și adolescentul din România ar putea deveni o povară asupra societății în ceea ce privește costurile economice în anii următori, considerăm că este foarte important să abordăm nevoile de sănătate mintală ale copiilor și adolescenților în prezent, altfel existând riscul ca aceste costuri să fie mult mai mari”.

Din păcate, multe clădiri istorice din cadrul spitalului sunt într-o stare avansată de degradare. O construcție care datează din perioada în care aici exista faimosul Seminar Socola unde a învățat marele povestitor Ion Creangă este în cea mai avansată stare de degradare. Este o constantă a spitalelor de psihiatrie românești ca investițiile de anvergură să se lase așteptate, ca și cum s-ar dori cumva ascunderea lor cum de fapt și societatea crede că dacă a închis acolo pacienții cu probleme psihiatrice a rezolvat problema suferinței acestora.

Situația materială a conducerii spitalului

Directorul unității, Cristina Dobre are în declaratia de avere  două terenuri intravilane, un teren extravilan cu altă destinație. Deține o barcă, obiecte de valoare de 35 000 EUR,  are în conturi 23 000 RON și venituri de aproape 100 000 RON, pe ultimul an de activitate

Directorul economic, Alina Aștefănoaiei are în declarația de avere, o adevărată zestre imobiliară: 10 terenuri intravilane. Are o casă de locuit, 2 apartamente și cinci spații coemrciale. Este printre cei mai bogați directori economici ai unui spital din Moldova și chiar din țară, Deșine patru autoturisme, conturi de peste 100 000 EUR și 50 000 RON. Are datorii cu diferite scadențe care totalizează peste 270 000 EUR. Are alături de familie, venituri cumulate de peste 350 000 lei anual.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top