fbpx
Connect with us

Verdictul specialiștilor privind procesul de reastaurare al Bojdeucii lui Creangă: „Lucrările au fost realizate cu materiale autentice din epocă, evitând utilizarea unor elemente contemporane străine contextului istoric”

Verdictul specialiștilor privind procesul de reastaurare al Bojdeucii lui Creangă: "Lucrările au fost realizate cu materiale autentice din epocă, evitând utilizarea unor elemente contemporane străine contextului istoric" - News Moldova

Iasi

Verdictul specialiștilor privind procesul de reastaurare al Bojdeucii lui Creangă: „Lucrările au fost realizate cu materiale autentice din epocă, evitând utilizarea unor elemente contemporane străine contextului istoric”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Specialiștii care au proiectat și asistat restaurarea Bojdeucii lui Creangă au subliniat importanța intervenției în vederea conservării monumentului istoric

Directorul Direcției Județene de Cultură Iași, Bobi Apăvăloaei, a menționat că lucrările au fost realizate cu materiale autentice din epocă, evitând utilizarea unor elemente contemporane străine contextului istoric.

El a subliniat că restaurarea a fost crucială pentru menținerea clădirii într-o stare funcțională și că, în absența acesteia, exista riscul pierderii monumentului. De asemenea, a precizat că intervențiile au avut în vedere și stabilizarea terenului și consolidarea fundației, aspecte esențiale pentru menținerea stabilității structurale a clădirii.

Arhitectul Filip Ciobănașu a evidențiat fidelitatea în conservarea materialelor originale, menționând totodată necesitatea unor modificări precum înlocuirea lemnului deteriorat din dușumea și a șindrilării de pe acoperiș. A subliniat că s-a urmărit respectarea tehnicilor tradiționale în lucrările de restaurare, menținând autenticitatea și aspectul inițial al clădirii.

Pe lângă aceste aspecte, s-a acordat atenție și detaliilor precum tâmplăria din stejar, restaurată de experți de la Palatul Culturii, păstrându-se nuanțele specifice lemnului vechi. De asemenea, s-a introdus un sistem de încălzire ascuns, menit să mențină temperatura peste nivelul de îngheț, fără a transforma însă locuința într-un spațiu locuibil, ci mai degrabă conservând obiectele de patrimoniu expuse în muzeu.

În ceea ce privește costurile, s-a evidențiat că firma Iaşicon a câștigat contractul de restaurare la o valoare de aproape 2,7 milioane de lei (fără TVA), din care o parte considerabilă a fost alocată pentru restaurarea Bojdeucii și reamenajarea curții. Restul sumei s-a direcționat către renovarea altor corpuri de clădiri din complexul muzeal.

Astfel, reamenajarea Bojdeucii lui Creangă a fost parte dintr-un proiect complex care a inclus atât restaurarea clădirii principale, cât și lucrările de reamenajare a întregului complex muzeal, având în vedere și condițiile necesare pentru expunerea și conservarea obiectelor de patrimoniu, cu scopul de a menține și promova valorile culturale și istorice asociate acestui monument remarcabil.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top