Connect with us

VIDEO l Silviu GURLUI: “O treime din ACCIDENTELE CEREBRALE sunt cauzate de poluare, de particulele PM 2.5

Iasi

VIDEO l Silviu GURLUI: “O treime din ACCIDENTELE CEREBRALE sunt cauzate de poluare, de particulele PM 2.5

Silviu GURLUI: ”MONI07TORIZAREA corectă a POLUĂRII în municipiul IAȘI este o PROBLEMĂ destul de IMPORTANTĂ”

În această săptămână, în cadrul rubricii ”Interviul săptămânii” discutăm cu domnul Silviu GURLUI, Conferențiar și Profesor în cadrul Facultății de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

În contextul creşterii semnificative a gradului de poluare cu particule de praf, din ultima perioadă şi având în vedere că judeţul Iaşi se situează pe locul, I la nivel naţional, cercetătorul Silviu Gurlui, împreună cu reporterii Ziarului „Bună Dimineaţa Iaşi”, au încercat să observe procesul de monitorizare al poluării, efectuându-se măsurători la staţiile din Podul de Piatră, Păcurari şi Oancea.

În urma acestor măsurători, s-a constatat faptul că aerul este aproape irespirabil, calitatea acestuia fiind catalogată drept „nesănătoasă”, iar particulele cele mai nocive pentru cetățeni sunt cele de dimensiuni mici, PM 2.5. În mod normal, limitele nu trebuie să depășească 25 de unități. Aceste particule pot produce cancer, afecțiuni cardio-respiratorii, accidente cerebrale, etc.

Reporter: Care sunt principalele cauze ale poluării aerului în Municipiul Iași?

Silviu GURLUI: „Este necesară o analiză riguroasă în diverse zone din Iași pentru a știi clar unde se poluează mai mult, pe ce interval de timp”

Silviu GURLUI: Ne aflăm într-una din cele mai poluate zone din Municipiul Iași, Rond Păcurari. În funcție de locul și timpul în care ne aflăm, întâlnim diferite categorii de poluare. În zona Păcurari, unde ne aflăm momentul de față, principalii poluatori sunt traficul și șantierele.

Pentru a constata cât la sută din zona respectivă este poluată şi pentru a avea o imagine de ansamblu corectă despre măsurătorile gradului ridicat de poluare, trebuie să fie efectuate statistici anuale.

Este necesară o analiză riguroasă în diverse zone din Iași, pentru a știi clar care sunt cele mai poluate zone, în ce interval de timp și abia din acel moment, se pot lua măsurile adecvate.

Din nefericire, de la o măsurătoare la alta, se observă o creștere a gradului de poluare, iar dacă este să analizăm din punct de vedere al particulelor PM2,5; PM10 și a unui grup de particule restrâns, Iașul ocupă locul I, la nivel național.

Rep: Ca specialist, cum ați observat în ultimii ani evoluția poluării din IAȘI?

S.G: Iașul este sufocat de poluare, primesc zilnic zeci de mesaje din partea cetățenilor pentru a veni să monitorizez zona în care locuiesc și pentru a oferi un răspuns, referitor la ce ar trebui să fie făcut.

Silviu GURLUI: ”Poluarea este un amestec de foarte mulți compuși chimici nocivi”

În principiu, toți acești compuși nocivi sunt resimțiți de către cetățeni. În primul rând. prin miros, un miros insuportabil care ne afectează respirația. Trebuie să fim conștienți că acest miros reclamă o poluare și trebuie luate măsuri de urgență, pentru a identifica compușii chimici extrem de nocivi.

Din păcate în România, nu numai în Iași, nu există o infrastructură adecvată pentru a fi monitorizați în timp real, pentru a preveni populația și a înlătura urmele de poluare care sunt nocive pentru oameni. Chiar dacă nu ar fi măsurată poluarea, aceasta tot se resimte.

Rep: Ce părere aveți, despre faptul că nu se monitorizează corect poluarea aerului?

Silviu GURLUI: ”Monitorizarea corectă a poluări în municipiul Iași este o problemă destul de importantă”

S.G: Monitorizarea corectă a poluări în municipiul Iași este o problemă destul de importantă. În momentul în care se face o analiză adecvată, pe clase de poluanți, se poate lua o decizie cu privire la monitorizarea în mod eficient și corect a poluării.

Trebuie făcute monitorizări pe fiecare segment, începând de la trafic, șantiere și până la industrie. În orice interval de timp și în orice zonă din Iași este necesară această monitorizare, pentru a găsi o rezolvare corectă a acestei probleme naționale.

Rep: Rapoartele Comisiei Europene și a instituțiilor de cercetare a calității aerului arată fără dubii că în Iași poluarea a luat proporții catastrofale. În acest context, care sunt particulele cele mai nocive pentru cetățeni?

Silviu GURLUI: ”O treime din accidentele cerebrale sunt cauzate de particulele PM2.5”

S.G: Cele mai periculoase sunt cele mici, concret PM2.5. În mod normal, limitele nu trebuie să depășească 25 de unități. Aceste particule pot produce cancer, afecțiuni cardio-respiratorii, accidente cerebrale, etc.

Urmează particulele mai mari, PM10. Cele mai mari particule, sunt cauzate în principal de praful clasic care provine din starea drumurilor, șantiere și din industrie.

Cel mai mare grad de poluare se află în zonele lipsite de vegetație, cu multă activitate de șantier, cu trafic sau în zonele cele mai joase, care predispun fenomenele fizico-chimice, să modifice dinamica acestor poluanți, să crească concentrația lor, să se transforme diferit ziua și noaptea, la temperaturi diferite sau alte condiții meteo.

Rep: Ce soluții există pentru îmbunătățirea calității aerului?

Silviu GURLUI: ”Traficul trebuie fluidizat, deoarece unde traficul este îngreunat și viteza este redusă, poluarea crește foarte mult”

S.G: Soluțiile sunt simple, iar principala ar fi, construirea unui sistem de monitorizare adecvat pentru toată suprafața Iașului, pentru a vedea în timp real care este situația anumitor clase de poluanți.

Traficul trebuie fluidizat, deoarece unde traficul este îngreunat și viteza este redusă, poluarea crește foarte mult

O altă soluţie vizează  identificarea șantierelelor care poluează în mod nepermis. Pentru a găsi o rezolvare, toate aceste lucruri trebuie făcute în timp real, pentru a fi prevenită și populația.

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc) şi din păcate, Iașul este sufocat de poluare, ocupând locul I, la nivel național.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top