fbpx
Connect with us

Zeci de familii din Iași au plătit pentru locuințe-fantomă într-un bloc cu 11 etaje care nu respectă proiectul autorizat de Primărie

montaj - News Moldova

Iasi

Zeci de familii din Iași au plătit pentru locuințe-fantomă într-un bloc cu 11 etaje care nu respectă proiectul autorizat de Primărie


Un bloc cu 11 etaje construit în proximitatea Lacului CUG 2, parte a cartierulului Ideal Residence, realizat de compania Petro Grup, nu respectă proiectul autorizat de către Primăria Iași. Deși erau autorizate doar 48 de unități locative, dezvoltatorul Petru Vicol a construit și vândut 60 de apartamente

Deși proprietarii s-au mutat deja în imobil, iar banii au fost achitați dezvoltatorului, se pare că imobilul nu există oficial pentru că nu poate fi intabulat, scrie 7iasi.ro.

Vicol a încercat obținerea documentelor necesare intabulării, însă nu s-a bucurat de susținerea unora dintre funcționari, care nu au vrut să fie părtași la acest demers ilegal.

Dimensiunile prea mici ale apartamentelor nu respectă standardele minime din Legea Locuinței, context în care dezvoltatorul are posibilitatea fie de a relua procedura de autorizare de la capăt și obține documentul în mai puțin de 6 luni, fie de a începe demolarea pereților apartamentelor din blocul C9 și de a reface compartimentarea conform proiectului autorizat inițial.

Potrivit sursei citate, imobilul, parte a cartierulului Ideal Residence, realizat de compania Petro Grup, nu respectă proiectul autorizat de către Primăria Iași.

Deși doar 48 de unități locative erau autorizate, dezvoltatorul a construit și vândut cu 25% mai mult, adică 60 de apartamente.

În urma controalelor efectuate la complexul Ideal Residence din CUG, polițiștii au constatat că dezvoltatorul a realizat mai multe apartamente decât erau prevăzute în autorizația eliberată de Primăria Iași. Pe fiecare etaj, Petru Vicol construise câte 5 apartamente în loc de 4, câte erau autorizate. În acest fel, blocul C9 avea 60 de apartamente în loc de 48.

Contravenientul SC PETRO GRUP SRL, în calitate de proprietar – executant a efectuat lucrări de construire în Iași, șos. Nicolina nr. 150 la imobilul C9 edificat cu autorizația de construire nr. 898 din 05.10.2016 și 20 din 7.01.2019, nr. 901 din 4.12.2020, respectiv a modificat fațadele stânga/dreapta și a modificat compartimentările interioare la nivelurile parter până la unsprezece, realizând câte cinci unități individuale de locuit în loc de patru pe fiecare nivel, așa cum prevede proiectul anexă autorizației de construire vizat spre neschimbare, fără autorizație de construire”, se menționează în procesul verbal de constatare a contravenției nr. 002067 din 9 decembrie 2022 întocmit de agentul Gabriel Popa de la Poliția Locală.

Firma Petro Grup a primit o amendă de 20.000 de lei și măsura complementară de „intrare în legalitate prin obținerea autorizației de construire dacă condițiile urbanistice permit acest lucru, în caz contrar aducerea construcției la forma autorizată”.

Petru Vicol a încercat rezolvarea situației cu ajutorul unei metode pe care, în anii trecuți, o utilizau în mod frecvent foarte mulți dezvoltatori care nu respectau autorizația: modificare proiect în curs de execuție.

Primăria a refuzat eliberarea documentului.

Prin constatarea nerespectării autorizației de construire și dispunerea măsurii de intrare în legalitate, toată procedura de autorizare trebuie reluată. Certificatul de urbanism și avizele obținute nu mai pot fi folosite.

Ar avea cu 12 apartamente mai puțin și ar trebui să evacueze 12 familii care deja au plătit sume considerabile pentru acele apartamente.

Termenul de conformare pentru obținerea actelor necesare sau pentru demolarea pereților și refacerea compartimentărilor a fost stabilit pentru data de 1 iulie 2023.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top