Iasi
ZILELE Comunei TOMEŞTI, Iaşi, prilej de SĂRBĂTOARE şi voie bună de HRAMUL Naşterii Maicii Domnului
Zilele Comunei Tomeşti, sărbătorite după sistarea evenimentelor de acest tip în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei
Ieri, 8 septembrie, a fost mare sărbătoare în comuna ieşeană Tomeşti, programul special conceput pentru această zi celebrând Zilele Comunei Tomeşti, cu atât mai mult cu cât s-a ţinut şi Hramul Naşterii Maicii Domnului, asumat la nivel afectiv de aşezarea ieşeană prin apelativul “hramul comunei Tomeşti”.
Edilul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte, rugat să exprime câteva gânduri privitoare la semnificaţia acestei sărbători în contextul pandemiei, al ştirilor din ce în ce mai dese despre îmbolnăvirile cu noua tulpină Delta şi al luării tuturor măsurilor posibile de către administraţie pentru limitarea numărului de cazuri, a specificat următoarele:
“După o perioadă de doi ani de pandemie, iată-ne, că putem să ne organizăm Zilele Comunei Tomeşti şi să venim în întâmpinarea oamenilor, să le descreţim cumva frunţile după atâta timp de restrişte.”
Programul aniversar a debutat cu slujba la lăcaşul de cult al comunei, cu hramul Naşterii Maicii Domnului
Programul aniversar a debutat încă de la ora 9:30 dimineaţa, locuitorii Tomeştiului luând parte la slujba religioasă oficiată la Biserica Tomeşti.
Acest lăcaş de cult poartă hramul Naşterii Maicii Domnului, potrivit menţiunilor primarului Ştefan Timofte, biserica fiind sfinţită pentru prima dată în perioada interbelică, mai exact, în 1936.
Reperul istoric de la care se revendică enoriaşii, din punct de vedere spiritual, astfel, a venit într-o completare la elementul sacramental al slujbei.
Preocuparea pentru sport este pusă la loc de cinste şi în timpul programului aniversar
Dimineaţa a fost, mai apoi, dominată de concursuri sportive şi alte tipuri de întreceri, la ora 10:30 dându-se startul cursei de atletism pe Stadionul Mircea Andrioaiei.
În aceeaşi locaţie, de la ora 11:00 s-a desfăşurat o cursă de ciclism, iar de la 11:30, o competiţie în centrul căreia s-au aflat flotările, participanţii fiind lăudaţi în funcţie de cât de bine şi cât de multe flotari executau în intervalul acordat.
Atenţia s-a mutat, începând cu ora 12:00, către Parcul Unirii şi, în speţă, către Sala Sporturilor Tomeşti, unde vedetele au fost “sporturile minţii”, şi anume, şah şi table.
Intervalul orar 13:00-14:00 a însemnat adunarea spectatorilor pentru a vedea cine câştigă Cupa Tomeştiului la tenis, Sala Sporturilor găzduind disputarea premiului în cadrul etapelor de semifinal şi finală.
El însuşi fiind o persoană preocupată de sport, în virtutea centurilor câştigate la karate, Ştefan Timofte a punctat următoarele:
“Vrem să îi sensibilizăm [pe tineri] şi să-i aducem cumva către sport, pentru că sportul înseamnă sănătate, înseamnă educaţie.”
Promovarea testului timpului atât de către aşezarea ieşeană, cât şi de către locuitorii săi
Ziua a continuat, în intervalul 14:30-15:00, cu celebrarea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, promovarea testului timpului de către aceste persoane beneficiind de atenţie în cadrul sălii de şedinţe a Primăriei Tomeşti.
Zilele Comunei, prilej pentru ca aleşii locali să se cunoască mai bine
Ulterior, în sediul Primăriei Tomeşti, s-a organizat o întrevedere la care au luat parte consilierii locali, angajaţii Primăriei şi diverşi alţi invitaţi, scopul fiind acela al socializării, mai cu seamă că în electivul local sunt o serie de consilieri noi.
Realizările remarcabile ale artistului Vladlen Babcineţchi, onorate prin acordarea distincţiei “Cetăţean de Onoare al Comunei Tomeşti”
După-amiaza a fost dominată de programul artistic organizat la Amfiteatrul Petru Oarză Tomeşti, vremea bună, însorită, ţinând cu artiştii şi cu spectatorii.
Înainte de a da startul, totuşi, programului artistic, primarul Ştefan Timofte a ţinut să îl onoreze pe artistul Vladlen Babcineţchi – câştigător al mai multor distincţii internaţionale, domiciliat în comuna Tomeşti şi autor al diverselor opere de artă expuse în comună, una dintre cele mai reprezentative fiind statuia domnitorului Ştefan cel Mare – cu titlul de “Cetăţean de Onoare al Comunei Tomeşti”.

Vladlen Babcinetchi si operele sale reprezentative in materie de sculptura (statuile Reginei Maria, domnitorului Stefan cel Mare si Ferdinand I Intregitorul)
Cu privire la această iniţiativă, primarul Ştefan Timofte a avut următoarele aprecieri:
“Avem un moment important, înmânăm titlul de <<Cetăţean de Onoare>> unui artist, Babcineţchi Vlad, care a contribuit prin operele sale la înfrumuseţarea comunei Tomeşti – acele sculpturi ale Regelui Ferdinand, ale Reginei Maria, avem monumentul din faţa Sălii de Sport.
Plus, anul acesta, am avut un simpozion internaţional cu tema Unirii şi am înfrumuseţat Parcul Unirii din Tomeşti cu cinci piese de artă.”
Programul artistic îmbie la joc şi voie bună
Startul programului artistic a fost dat la ora 15:30 de către cântăreţul Ionuţ Chelaru, acesta interpretând melodii din repertoriul internaţional.
La ora 16:00, pe scenă a urcat Liliana Cazac, aceasta atrăgând atenţia publicului cu melodiile din Chişinău.
O jumătate de oră mai târziu, s-a desfăşurat recitalul lui Yanis Pavel şi Daria Ciulei a oferit un spectacol al muzicii balcanice.
Spectatorii s-au delectat, de la ora 17:30, cu melodiile din gama “De la moldoveni pentru moldoveni”, interpretate de către artista Ina Sturza şi cu “Cântece de suflet pentru tomeştenii mei”, în centrul acestora din urmă aflându-se Andra Matcaboje.

Artistii invitati sa performeze la Zilele Comunei Tomesti in 8 septembrie 2021, respectiv pregatirea scenei (foto dreapta jos)
Dacă până atunci este posibil ca unii tomeşteni să nu se fi ridicat la dans, odată cu urcarea pe scenă a Ansamblului Artistic Profesionist Constantin Arvinte, spectatorii au început să-şi dezmorţească picioarele.
La finalul programului artistic, primarul a ţinut să le facă o supriză plăcută locuitorilor comunei Tomeşti, invitându-i, pentru susţinerea unor concerte, pe de o parte, pe Nelu Vlad alături de Formaţia Azur iar, pe de altă parte, pe cei din Formaţia Holograf.
Zilele Comunei Tomeşti au luat sfârşit prin focul de artificii care a debutat odată cu ora 22:30.
Mesajul edilului Ştefan Timofte pentru locuitorii comunei
În cele din urmă, cu ocazia celebrării Zilelor Comunei Tomeşti, edilul Ştefan Timofte a ţinut să transmita următoarele gânduri locuitorilor:

Stefan Timofte, edilul comunei Tomesti, surprins la Zilele Comunei Tomesti, in 8 septembrie 2021
“Le urez, în primul rând, <<La mulţi ani!>> cu ocazia hramului comunei Tomeşti, le mulţumesc pentru sprijinul pe care mi l-au acordat de fiecare dată, îi aştept cu mare drag la sărbătoarea noastră, a tuturor, să fie prezenţi aici, la amfiteatru.Va fi o zi foarte frumoasă şi încărcată evenimente frumoase şi…să trecem cu bine – să fim sănătoşi – peste pandemie şi peste ce-o să mai fie în viitor.”
Aşadar, la mulţi ani Comunei Tomeşti!
