fbpx
Connect with us

A murit Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner! Avionul în care se afla s-a prăbușit! Reacția Casei Albe

prigojin - News Moldova

International

A murit Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner! Avionul în care se afla s-a prăbușit! Reacția Casei Albe


Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Moscova în drum spre Sankt Petersburg.

Prin intermediul agenției de presă de stat, Tass, Rusia a comunicat că Evgheni Prigojin, fondatorul grupării paramilitare Wagner, se afla la bordul unui avion Embraer care a suferit un accident în regiunea Tver, aproape de Moscova. Toți cei zece ocupanți ai avionului au pierit, conform anunțului făcut anterior de Ministerul rus pentru Situații de Urgență. Un canal Telegram asociat cu gruparea Wagner, denumit „Gray Zone”, a raportat că avionul a fost doborât de sistemul antiaerian în regiunea Tver, la nord de Moscova.

News Moldova îți recomandă și ...   Uniunea Europeană a aprobat a doua tranșă de sprijin pentru țările afectate de comerțul cu cereale din Ucraina

La doar câteva ore după incident, canalul principal de Telegram folosit de grupul Wagner anunță că Evgheni Prigojin a murit: „Erou al Rusiei și patriot adevărat al poporului – Evgheni Victorovici Prigojin a murit în urma acțiunilor trădătorilor Rusiei. Dar chiar și în iad va fi cel mai bun!” – au scris mercenarii Wagner pe rețeaua de socializare.

Secvența în care aeronava s-a prăbușit a fost surprinsă într-un videoclip, postat pe rețelele sociale. Cu doar o zi în urmă a accidentului, Evgheni Prigojin publica imagini pe Telegram, în uniformă militară și cu o armă în mână, susținând că gruparea sa va contribui la eliberarea Africii.  Acest material video a reprezentat prima apariție publică a sa de la rebeliunea armată din 24 iunie.

News Moldova îți recomandă și ...   Klaus Iohannis a anunțat că din august va înceape instruirea piloților ucraineni pe F-16!

După acea revoltă de scurtă durată, în care aproximativ 5.000 de combatanți Wagner au capturat orașul Rostov-pe-Don din sudul Rusiei și au încercat să avanseze către Moscova pentru a înlătura conducerea militară, Prigojin s-a retras din centrul atenției publice. El a oprit avansul grupării după negocieri cu Kremlinul, facilitate de președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko. În baza unui acord pentru a pune capăt rebeliunii, acuzațiile penale împotriva lui Prigojin au fost abandonate cu condiția ca Wagner să se transfere în Belarus.

Ulterior acelei revolte, analiștii au subliniat importanța pe care o are gruparea Wagner în țările vulnerabile din Africa, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Kremlinul a considerat că Evgheni Prigojin este necesar. În contrast, disidenți cunoscuți precum Aleksei Navalnîi sau Vladimir Kara-Murza au fost condamnați la pedepse cu închisoarea.

News Moldova îți recomandă și ...   Piaţa globală de Inteligenţă Artificială va ajunge la 1.600 miliarde de dolari, în acest an - MOLDOVA INVEST

„Am spus că ar trebui să fie atent cu ce călătorește. Nu știu ce s-a întâmplat în realitate, dar nu sunt surprins”, a declarat Joe Biden.
Analiștii nu exclud însă varianta ca moartea lui Prigojin să fie o înscenare.

„Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua.”, a declarat Keir Giles, analist politic al Chatham House.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top