fbpx
Connect with us

Aderarea României la Spațiul Schengen nu va fi supusă la vot nici în decembrie, deși se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Aderarea României la Spațiul Schengen nu va fi supusă la vot nici în decembrie, deși se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI - News Moldova

International

Aderarea României la Spațiul Schengen nu va fi supusă la vot nici în decembrie, deși se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Surse oficiale confirmă că discuțiile referitoare la intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen au fost amânate în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care se va desfășura în zilele de 4 și 5 decembrie

Cu toate că subiectul va fi pe ordinea de zi, nu se va ajunge la un vot, deoarece Olanda, țară în care au avut loc alegeri recent, nu și-a exprimat încă acordul pentru aderarea Bulgariei, care este condiționată de cea a României.

Surse din guvern susțin că nu s-a luat încă o decizie, existând presiuni din partea României și Bulgariei, susținute de Spania, pentru amânarea discuțiilor despre aderare.

Autoritățile române doresc convocarea unui Consiliu extraordinar al JAI după jumătatea lunii decembrie, propunând o abordare pas cu pas, cu începerea intrării treptate a frontierelor aeriene începând cu martie 2024.

Această amânare survine în contextul opoziției constante a țărilor precum Olanda și Austria, care rămân ferme împotriva aderării celor două țări la Spațiul Schengen. Alegerile recente din Olanda au adus un câștig surpriză pentru un partid de extremă dreapta, fapt care ar putea influența și mai mult opoziția la aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Austria și-a reafirmat poziția, menținându-și veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu cele două țări, susținând că există probleme fundamentale cu sistemul Schengen care trebuie rezolvate înainte de orice extindere.

Deși pozițiile politice rămân strânse în privința aderării României și Bulgariei la Schengen, amânarea votului și incertitudinea continuă să domine discuțiile despre momentul și condițiile efective ale acestei aderări.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top