fbpx
Connect with us

Alegerile din Olanda, câștigate de un eurosceptic convins care vrea ieșirea Olandei din UE

1x 1 - News Moldova

International

Alegerile din Olanda, câștigate de un eurosceptic convins care vrea ieșirea Olandei din UE


Primul exit poll, realizat de agenția de cercetare Ipsos, arată că Partidul Libertății, de orientare extremă dreapta și condus de Geert Wilders, a obținut cele mai multe mandate în alegerile din Olanda

Primele rezultate după încheierea alegerilor din Olanda arată că niciun partid nu a obținut suficiente mandate pentru a guverna singur.

După 25 de ani în parlamentul olandez, Partidul Libertății al lui Geert Wilders obține 35 de mandate, depășind semnificativ cel mai apropiat rival și având de două ori și jumătate mai multe mandate decât în alegerile din 2021.

Se preconizează că alianța de stânga condusă de Frans Timmermans va obține 26 de mandate, cu 11 mai multe decât are în prezent.

Dilan Yeşilgöz, succesorul premierului demisionar Mark Rutte la conducerea partidului de centru-dreapta VVD, ar putea obține 23 de mandate, reprezentând o pierdere de 11 mandate conform exit poll-ului realizat de Ipsos pentru postul de televiziune NOS.

Partidele vor căuta formarea unei coaliții

Victoria lui Wilders ar putea duce Olanda pe un drum de schimbare dramatică, după patru guverne consecutive de centru conduse de Mark Rutte. Nu este sigur dacă PVV va reuși să convingă alte partide să formeze o coaliție guvernamentală.

În ultimii 10 ani, liderii celor mai mari partide au refuzat colaborarea cu Wilders în cadrul distribuirii puterii. În săptămânile recente, Wilders a sugerat că dorește să facă parte dintr-o coaliție după alegeri. A declarat că opiniile sale radicale despre islam sunt mai puțin importante, deoarece există “priorități” care trebuie abordate după alegeri.

Cu toate acestea, retorica sa anti-islamică rămâne parte a programului PVV. Partidul dorește interzicerea moscheilor și a Coranului, precum și a vălurilor islamice în clădirile guvernamentale. Wilders este, de asemenea, un eurosceptic înfocat, susținând organizarea unui referendum pentru părăsirea UE.

Geert Wilders nu va găsi sprijin pentru a deveni prim-ministru al Olandei

Deși partidul lui Wilders a obținut cele mai multe mandate, este puțin probabil să devină prim-ministru.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius a declarat marți că exclude susținerea lui Wilders ca prim-ministru în cazul în care acesta obține cele mai multe mandate.

Omtzigt a exclus complet posibilitatea colaborării cu Wilders, susținând că politica sa anti-islamică este în contradicție cu libertatea de exprimare și de religie, care sunt garantate de constituția olandeză. Timmermans s-a opus ferm și el susținerii lui Wilders.

Rezultatele Exit Pollului

Partidul Libertății (PVV), condus de Geert Wilders: 35 de mandate

Alianța Verzilor – Partidul Muncii (GL/PvdA), condusă de Frans Timmermans: 26 de mandate

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de Dilan Yeşilgöz-Zegerius: 23 de mandate

Noua Înțelegere Socială (NSC), condusă de Pieter Omtzigt: 20 de mandate


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top