fbpx
Connect with us

Angel Tîlvăr: „Cooperarea UE-NATO este vitală pentru un răspuns comun la provocările de securitate actuale!”

Angel Tîlvăr: „Cooperarea UE-NATO este vitală pentru un răspuns comun la provocările de securitate actuale!” - News Moldova

International

Angel Tîlvăr: „Cooperarea UE-NATO este vitală pentru un răspuns comun la provocările de securitate actuale!”


Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a fost prezent marți, 23 mai, la o reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE) în cadrul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene (UE), desfășurată la Bruxelles. În timpul reuniunii, miniștrii apărării s-au întrunit în Comitetul Director al Agenției Europene de Apărare (EDA).

În cadrul reuniunii s-au prezentat ultimele evaluări referitoare la eforturile operaționale ale UE și progresul înregistrat în Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO). Conflictul în desfășurare dintre Rusia și Ucraina a subliniat importanța sprijinului continuu acordat Kievului.

Întâlnirea de lucru a oferit o bună oportunitate pentru discuții privind cooperarea UE-NATO, inclusiv provocările comune în domeniile operaționale, cum ar fi spațiul, domeniul maritim și cibernetic. La reuniune a participat și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Întâlnirea de lucru, la care a participat și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a constituit un bun prilej pentru dezbaterea unor aspecte de actualitate privind cooperarea UE-NATO, în special în ceea ce privește provocările din domeniile operaționale comune (spațiu, domeniul maritim și cel cibernetic).

„Discuțiile au fost substanțiale si au constituit o nouă oportunitate de a confirma sprijinul statelor europene pentru Ucraina. Am subliniat importanța unui sprijin consistent al UE pentru industria de apărare din statele est-europene pentru a asigura consolidarea bazei industriale europene de o manieră inclusivă. Am reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina și Republica Moldova, pentru aspirațiile europene ale acestora”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Au fost evidențiate demersurile recente la nivelul UE privind actualizarea politicii în domeniul apărării cibernetice, revizuirea Strategiei de securitate maritimă a UE și au fost salutate progresele la nivelul UE pe dimensiunea de securitate și apărare în domeniul spațial.

„Am folosit acest prilej pentru a evidenția importanța coordonării acțiunilor cu NATO pentru asigurarea coerenței măsurilor de răspuns la provocările din domeniile operaționale comune. Am subliniat importanța eforturilor privind dezvoltarea cooperării UE-NATO, în conformitate cu nivelul de ambiție al celei de-a treia Declarații comune privind cooperarea UE-NATO”, a evidențiat ministrul apărării naționale în intervenția sa.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top