Situația din Fâșia Gaza este extrem de preocupantă, cu riscul unei crize umanitare iminente din cauza blocării livrărilor vitale precum combustibil, medicamente și alimente. Autoritățile avertizează că această situație poate escalada într-o criză gravă dacă nu se iau măsuri imediate
Luni, autoritățile israeliene au impus un „asediu total” asupra Fâșiei Gaza, afectând electricitatea, alimentele, combustibilul și apa. Locuitorii afirmă că ajutoarele nu au mai ajuns în enclavă încă din ziua de sâmbătă. Aproximativ 80% din cei 2,3 milioane de locuitori ai zonei depind de ajutor umanitar, în mare parte din cauza conflictului cu Israelul. Până în prezent, peste 700 de persoane au murit în ofensiva israeliană, iar mii au fost raportate ca fiind rănite. Gaza se află sub controlul militanților Hamas, însă Israelul domină spațiul aerian și are control asupra litoralului. De asemenea, impune restricții asupra mărfurilor care pot trece granițele sale. În plus, Egiptul vecin monitorizează strâns ce sau cine poate traversa granița cu Gaza.

Începând de sâmbătă dimineața, atacurile din ambele părți au generat o criză umanitară în Fâșia Gaza. Israelul a oprit toate proviziile, inclusiv alimentele și medicamentele. Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stéphane Dujarric, a confirmat că mai mulți angajați din domeniul sănătății au fost afectați, iar cel puțin șapte centre medicale au fost avariate. Locuitorii se confruntă cu lipsa electricității și a internetului, limitânduli-se accesul la ajutor. Rezervele esențiale de hrană și apă sunt pe cale să se epuizeze. Dujarric a subliniat că infrastructurile de apă și canalizare au fost avariate, afectând peste 400.000 de persoane. Centrala Gaza, sursa principală de electricitate, se află în pericol de a rămâne fără combustibil în zilele următoare. Programul Alimentar Mondial a început distribuirea hranei pentru până la 100.000 de palestinieni strămutați, planificând să crească eforturile de opt ori în zilele viitoare. Înainte de restricțiile actuale, locuitorii se confruntau deja cu insecuritate alimentară, restricții de mișcare și deficit de apă. Purtătoarea de cuvânt a UNRWA, Juliet Touma, a subliniat îngrijorarea și frica oamenilor din Gaza pentru siguranța lor și a familiilor lor.
Asediul total ordonat înseamnă privarea populației civile de apă, electricitate, hrană și gaz
Luni, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunțat un asediu complet asupra teritoriului, privându-l de electricitate, hrană, apă și gaz. Ministrul israelian al infrastructurii a ordonat oprirea imediată a furnizării de apă, subliniind că situația va fi diferită în viitor. Ministerul palestinian al sănătății a avertizat că spitalele se confruntă cu o criză de medicamente, materiale și combustibil din cauza acțiunilor Israelului, cerând ajutor internațional pentru a asigura provizii de urgență. Israelul a lansat atacuri aeriene masive în Fâșia Gaza, inclusiv un asalt puternic duminică noaptea. A fost raportat că Israelul folosește foc de artilerie în zona de frontieră pentru consolidarea securității.
Israelul a spus că lovește ținte Hamas în Gaza, dar există rapoarte că au fost loviți și civili. Ministerul de Externe a mai spus că loviturile aeriene au țintit o școală Națiunilor Unite din Gaza, care găzduia sute de civili, inclusiv copii și bătrâni. ONU a confirmat atacul, spunând că școala a fost „grav avariată”, dar că nimeni nu a fost ucis. De asemenea, a fost raportat că o moschee, precum și case, au fost lovite. Potrivit Associated Press, 19 membri ai aceleiași familii au fost uciși într-o lovitură în Rafah, în sudul Gazei. Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a adăugat că 73.000 de persoane sunt adăpostite în școli. ONU a declarat luni că 123.538 de persoane din Gaza au fost strămutate în interiorul teritorului.
Secretarul general al ONU face apel la partea israeliană să desfășoare operațiunile militare cu respectarea normelor umanitare
Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut tot luni Israelului să desfăşoare operaţiuni militare în Gaza în conformitate cu dreptul internaţional, relatează DPA, preluată de Agerpres. Liderul ONU a mai spus că este profund tulburat de anunţul Israelului privind un asediu complet asupra Fâşiei Gaza, cu ameninări de a întrerupe alimentarea, apa şi electricitatea pentru cei două milioane de locuitori. Deşi recunosc preocupările legitime de securitate ale Israelului, reamintesc, de asemenea, Israelului că operaţiunile militare trebuie să se desfăşoare în strictă conformitate cu dreptul umanitar internaţional, a spus Guterres. El a mai afirmat că ONU a primit deja rapoarte despre lovituri israeliene asupra unităţilor medicale din Gaza şi a cerut tuturor părţilor să permită accesul Naţiunilor Unite pentru a oferi asistenţă umanitară urgentă civililor palestinieni prinşi şi neajutoraţi în Fâşia Gaza. Situaţia umanitară din Gaza era extrem de gravă înainte de aceste ostilităţi, acum se va deteriora exponenţial, a spus el.