fbpx
Connect with us

Autoritățile ucrainene, acord parțial doar pentru măsurarea unei porțiuni din brațul Chilia, nu și pe Canalul Bâstroe!

International

Autoritățile ucrainene, acord parțial doar pentru măsurarea unei porțiuni din brațul Chilia, nu și pe Canalul Bâstroe!


Statul român și-a propus să măsoare, pe lângă partea ucraineană a brațului Chilia, și partea canalului Bâstroe aflată peste graniță. Ucrainenii au fost de acord doar cu măsurătorile pe brațul Chilia. Acestea vor începe vineri, se vor desfășura doar pe timpul zilei și vizează doar sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării.

„În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11.
Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bâstroe.
În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, adaugă ministrul Transporturilor.

De ce s-a ajuns doar la un acord parțial?

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu susține că ucrainenii și-au dat acordul doar parțial, din motive ce „ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina”, în condițiile în care pe Bâstroe au avut loc mai multe incidente cu mine care au afectat nave civile.

News Moldova îți recomandă și ...   Vizita lui Xi Jinping la Moscova, „momentul de aur al Chinei”! Vrea să medieze conflictul ruso-ucrainean, așa cum a făcut cu cel dintre Arabia Saudită și Iran!

„Este un pas foarte, foarte important că începem măsurătorile pe Chilia, pentru că este braţul principal din acea zonă. Or Bâstroe fără Chilia nu are niciun efect, din punct de vedere al circulaţiei navelor.
Este foarte important că noi mâine intrăm pe teritoriul ucrainean, să începem măsurătorile, bineînţeles cu asistenţă din partea ucraineană.
Practic, dialogul nostru continuă şi are efecte pozitive în ceea ce priveşte lămurirea acestei situaţii care a generat controverse”, a afirmat secretarul de stat.

„Aceasta a fost justificarea încă de la început. Pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile, în ultima perioadă, şi acolo este mai complicat de făcut partea aceasta de măsurători şi trebuie luate măsuri de siguranţă suplimentare faţă de măsurile care s-au luat până acum pentru Chilia.
Sunt sigur că se vor găsi variantele în aşa fel încât să facem măsurătorile şi să primim aviz şi acolo. Este o chestiune de timp”.

News Moldova îți recomandă și ...   Comisia Europeană: evoluții pozitive pentru următoarea perioadă privind economia României

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a prezentat la guvern primele rezultate ale măsurătorilor făcute de autoritățile române, după ce canalul Bâstroe a fost dragat. Acesta a susținut că biodiversitatea din Delta Dunării nu a fost de aceste lucrări.

„În ultimele săptămâni colegii de la ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută cu privire la debitul Dunării pe Chilia și pe secțiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României și unde am putut am mers până la malul celălalt al Dunării cu acordul partenerilor și vecinilor ucraineni.
Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii 10-20 de ani în acea zonă. Confirmă de asemenea că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modificări substanțiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 secțiuni transversale pe o lungime de aproape 100 kilometri”, a declarat ministrul.
El a subliniat însă că pentru o concluzie generală este nevoie de măsurători și în apele teritoriale ale Ucrainei.

News Moldova îți recomandă și ...   Xi Jinping, întâlnire decisivă cu Putin, săptămâna viitoare în Rusia! - MOLDOVA INVEST

Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragare pe Chilia şi pe Bâstroe până la lămurirea situației

Pe 7 martie, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu a anunţat, după întâlnirea care a vizat Canalul Bâstroe, că partea ucraineană s-a angajat să oprească orice fel de dragaj până la clarificarea situaţiei.

„Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, declara atunci Ionel Scrioşteanu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top