fbpx
Connect with us

Avertisment al experților militari: „Pakistanul a depășit o limită pe care chiar și SUA și Israelul au avut grijă să nu o încalce”

Avertisment al experților militari: „Pakistanul a depășit o limită pe care chiar și SUA și Israelul au avut grijă să nu o încalce” - News Moldova

International

Avertisment al experților militari: „Pakistanul a depășit o limită pe care chiar și SUA și Israelul au avut grijă să nu o încalce”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Experții sugerează că Iranul ar putea intensifica situația în urma acțiunilor militare ale Pakistanului pe teritoriul său. Chiar dacă aceste lovituri au fost un răspuns la atacurile iraniene din interiorul Pakistanului, analiștii subliniază că Islamabadul a depășit o limită pe care nici Statele Unite, nici Israelul nu au dorit să o încalce

Afirmațiile survin în contextul în care tensiunile s-au amplificat semnificativ între cele două țări, începând de marți, când Teheranul a anunțat că forțele sale armate au atacat baze ale unor militanți afiliați Israelului situate pe teritoriul pakistanez.

Joi, Pakistanul a ripostat cu atacuri asupra teritoriului iranian, vizând luptători separatiști, conform declarației Ministerului pakistanez de Externe. Armata pakistaneză a precizat că aceste lovituri au implicat rachete și diverse tipuri de drone, fiind îndreptate împotriva grupurilor considerate „teroriste„, printre care Armata de Eliberare a Belucistanului și Frontul de Eliberare a Belucistanului.

O sursă de securitate pakistaneză de rang înalt a afirmat pentru Reuters că Armata pakistaneză se află într-o stare de alertă „extrem de ridicată„, și orice altă „abatere” din partea Iranului va fi întâmpinată cu forță.

Declarările provenind din Islamabad după loviturile de represalii sugerează o dorință de a limita conflictul, dar analiștii au avertizat că există riscul ca situația să scape de sub control.

Chiar și SUA și Israelul au avut grijă să nu depășească o limită, iar acum Pakistanul a făcut acest lucru„, menționează Asfandyr Mir, expert principal în securitatea Asiei de Sud la Institutul American pentru Pace, într-o declarație acordată Reuters. El a subliniat că motivația Iranului pentru atacurile în Pakistan rămâne neclară, dar, având în vedere comportamentul regional mai amplu al Iranului, există posibilitatea unei escaladări.

Ceea ce va genera îngrijorare la Teheran este că Pakistanul a trecut peste o limită atunci când a atacat în interiorul teritoriului iranian, o limită pe care nici măcar SUA și Israelul nu au vrut să o încalce”, a adăugat el.

Khwaja Asif, fostul ministru pakistanez al apărării până în august, a subliniat că acțiunea a reprezentat o formă de represalii. „A fost dat un răspuns proporțional, ceea ce este important”, a declarat el pentru Geo TV. „Ar trebui să facem eforturi continue pentru a evita o escaladare”, a adăugat Khwaja Asif.

Atacurile iraniene au fost caracterizate drept „iraționale, ilegale și escalatorii” de către un fost ministru de externe pakistanez. Hina Rabbani Khar a exprimat șocul față de agresiunea Iranului asupra Pakistanului, subliniind că regiunea nu își poate permite o nouă escaladare.

Ea a notat pe platforma X: „Atacurile au fost iraționale, ilegale și escalatorii. Se pare că cel care le-a autorizat nu a evaluat cu atenție situația”. Fostul ministru a subliniat că Pakistanul a adus în mod repetat la cunoștință îngrijorările sale cu privire la ascunzătorile teroriștilor din Iran, dar țara a preferat să recurgă la soluții diplomatice și să creeze mecanisme pentru abordarea reciprocă a preocupărilor conform dreptului internațional și Cartei ONU.

Tensiunile diplomatice au atins și ele cote înalte, cu anunțul guvernului pakistanez privind rechemarea ambasadorului său din Iran și interdicția pentru ambasadorul iranian, aflat într-o vizită în țara sa, de a reveni în Pakistan. Deși Pakistanul și Iranul au avut în trecut relații tensionate, atacurile reprezintă cel mai grav incident între cele două țări de mult timp.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top