fbpx
Connect with us

Borrell: „Putin poate fi arestat „imediat” în peste 100 de ţări”! Liderii europeni, solidari cu decizia Curţii Penale Internaţionale!

Borrell: „Putin poate fi arestat „imediat” în peste 100 de ţări”! Liderii europeni, solidari cu decizia Curţii Penale Internaţionale! - News Moldova

International

Borrell: „Putin poate fi arestat „imediat” în peste 100 de ţări”! Liderii europeni, solidari cu decizia Curţii Penale Internaţionale!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Președintele rus este acuzat de crime de război în Ucraina și poate fi arestat imediat, potrivit declarațiilor făcute de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) este „foarte importantă și schimbă regulile jocului”, a mai spus Borrell la sosirea sa la un Consiliu al miniștrilor de externe și ai apărării din UE, luni, la Bruxelles. CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Putin și al comisarului prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea minorilor ucraineni în Rusia. Ea a fost semnată de 123 de țări. Putin este acuzat de deportarea ilegală de copii și transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, ceea ce constituie o crimă de război. „Dacă preşedintele Putin călătoreşte într-una dintre cele aproape 130 de ţări care au semnat acest tratat internaţional, ar trebui să fie reţinut imediat”, a spus Josep Borell.

Situația din Ucraina este una extrem de delicată, iar mulți lideri europeni se implică pentru ca faptele de război „să nu rămână nepedepsite”. Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, spune că Spania „Vrea pace şi justiţie în Ucraina şi pentru ca să se facă dreptate nu pot exista crime nepedepsite, iar cei care le-au comis trebuie să răspundă pentru faptele lor în faţa Curţii Penale Internaţionale”. Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, spune că mesajul CPI este că „nimeni dintre cei responsabili pentru acest lanţ de crime nu poate scăpa de justiţie”. Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, pledează din nou pentru mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și, în special, împotriva corporației ruse de stat pentru energie nucleară, Rosatom. Se așteaptă la „un pas înainte atât legal, cât şi moral”. „Le voi spune colegilor mei că nu ne putem opri aici”, a spus el

Și ministrul român de externe Bogdan Aurescu, afirmă că „nimeni nu ar trebui să aibă impunitate pentru crimele comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Bogdan Aurescu a adăugat că va informa Consiliul cu privire la prima conferinţă la nivel înalt care va fi organizată împreună cu Ucraina la Bucureşti, în aprilie, pe tema securităţii la Marea Neagră. „Va fi o ocazie foarte importantă de a trage învăţăminte din acest război şi de a vedea ce putem face pentru a avea o regiune mai sigură în viitor”, a subliniat Aurescu, citat de EFE.

Rusia consideră că este o dovadă de ostilitate!

Decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin este un semn al „ostilităţii clare” ce există împotriva Rusiei şi a lui Putin personal, a indicat luni Kremlinul, transmite Reuters, citată de Agerpres.

 

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top