fbpx
Connect with us

Cancelarul austriac Karl Nehammer apreciază drept ”nule” șansele României și Bulgariei la Schengen în acest an

Cancelarul austriac Karl Nehammer apreciază drept ”nule” șansele României și Bulgariei la Schengen în acest an - News Moldova

International

Cancelarul austriac Karl Nehammer apreciază drept ”nule” șansele României și Bulgariei la Schengen în acest an


Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat într-o conferință de presă la Viena că extinderea Schengen este imposibilă până când nu vor fi remediate problemele existente

Această declarație, relatată de publicația bulgară Dnevnik în contextul unei conferințe de presă comune cu premierul bulgar, Denkov, sugerează că șansele României de a obține un vot favorabil pentru aderarea la spațiul Schengen în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie acest an sunt foarte reduse.

Este important să amintim că și România a întâmpinat un refuz ferm într-un context similar, când ministrul de Interne Cătălin Predoiu s-a aflat în vizită la Viena. Ministrul de Interne Gerhard Karner a declarat într-o conferință de presă alături de oficialul român că Austria se opune extinderii spațiului Schengen.

Cancelarul Nehammer a reiterat astfel poziția Austriei, care se manifestă împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen încă din anul precedent.

Declarația cancelarului austriac a fost făcută în prezența premierului bulgar, Nikolai Denkov

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Viena, cancelarul austriac Karl Nehammer a făcut aceste declarații în prezența premierului bulgar Nikolai Denkov, care se afla într-o vizită oficială în capitala austriacă.

Nehammer a subliniat că nu există nicio posibilitate ca Bulgaria și România, precum și alți membri, să se alăture spațiului Schengen înainte de a se efectua o reformă substanțială în acest spațiu fără granițe. Potrivit Dnevnik, cancelarul a subliniat că „Sistemul Schengen trebuie reparat„. De asemenea, a menționat că Bulgaria și România ar trebui să beneficieze de sprijin financiar, însă acest lucru nu va fi suficient. „Până când nu se vor face aceste reparații, extinderea este imposibilă„, a conchis Nehammer.

News Moldova îți recomandă și ...   ADR Nord-Est co-organizează workshop-ul "Strengthening Skills through Regional Initiatives - Developing Local Talents for the Future"

În contextul atrocităților comise de Hamas în ultimele zile, cancelarul Nehammer a subliniat că protecția frontierei devine și mai crucială. A menționat că 75% dintre migranții ilegali din Austria nu au fost înregistrați, ceea ce a creat probleme de securitate.

În replică la aceste declarații, premierul Bulgariei a pus vina pe competiția politică din Austria. A afirmat că înțelege presiunea sub care se află cancelarul din partea forțelor politice interne.

Nehammer a elogiat eforturile depuse de Bulgaria în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. A subliniat că patru polițiști de frontieră bulgari au fost uciși în timpul activității lor, evidențiind recunoștința Austriei față de Bulgaria pentru eforturile, dedicarea și sacrificiile pe care le fac în ceea ce privește securitatea frontierelor Uniunii Europene și, de asemenea, a Austriei.

Premierul Nikolai Denkov a încercat să convingă către cancelarul Nehammer de eficacitatea protejării frontierelor bulgare în timpul vizitei sale la Viena. A furnizat date conform cărora peste 158.000 de migranți au fost împiedicați să intre în Bulgaria începând cu începutul anului, conform presei bulgare. Acest lucru reprezintă o creștere cu 37% a încercărilor eșuate de a intra ilegal în țară în comparație cu anul precedent. De asemenea, Denkov a subliniat o creștere de 108% a numărului de migranți ilegali depistați în interiorul țării în acest an. A afirmat cu fermitate că în prezent aproape niciun refugiat nu reușește să ajungă la granița cu Serbia, în timp ce cu câteva luni în urmă, aceasta era cea mai tranzitată rută.

News Moldova îți recomandă și ...   A 5-a ediție a Forumului Economic Japonia-Arabia: noi parteneriate și cooperare în sectoare cheie

Absența României și Bulgariei din spațiul Schengen generează pierderi financiare Austriei

Un recent raport al Camerelor de Comerț austriece WKO a evidențiat că afacerile din Austria suferă pierderi anuale de aproximativ  50 de milioane de euro din cauza faptului că Bulgaria și România nu fac încă parte din spațiul Schengen. Camerele de Comerț austriece au argumentat în favoarea integrării imediate a Bulgariei în Schengen, subliniind că acești bani pot fi economisiți prin eliminarea așteptărilor la granițe. Conform WKO, balanța comercială a Austriei cu Bulgaria și România a înregistrat o creștere de 49% în 2022, exporturile de mărfuri au crescut semnificativ cu 28%, atingând aproape 5 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 22%, ajungând la 3,5 miliarde de euro.

Cancelarul austriac Karl Nehammer apreciază drept ”nule” șansele României și Bulgariei la Schengen în acest an - News Moldova

La Consiliul JAI precedent din octombrie, extinderea Schengen nu a fost inclusă în ordinea de zi, având în vedere opoziția Austriei și Olandei față de Bulgaria și România.

Ministrul spaniol de Interne, reprezentând țara care deține președinția rotativă a UE, a subliniat că extinderea spațiului Schengen reprezintă o prioritate pentru Spania. El a afirmat că va propune la vot aderarea României și Spaniei la Schengen în cazul în care se ajunge la un consens în acest sens.

News Moldova îți recomandă și ...   Declarație comună pentru întărirea apărării aeriene a Ucrainei împotriva agresiunii rusești! România, printre semnatari

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în septembrie că, în cazul în care Austria va respinge din nou aderarea României la Schengen, România va contesta decizia la Curtea de Justiție a UE.

Această procedură poate fi declanșată doar dacă Austria va vota din nou – fie în decembrie 2023, fie în anul următor – împotriva aderării României în cadrul unei votări organizate în Consiliul JAI. În absența unui vot efectiv pe această temă în ordinea de zi, România nu poate iniția o acțiune în justiția europeană.

În luna decembrie a anului 2022, Austria a utilizat dreptul de veto, argumentând că România și Bulgaria nu își apără eficient granițele UE împotriva valurilor de migranți care ulterior ajung în Austria. Guvernul României a respins aceste acuzații și a prezentat dovezi susținute de statisticile Frontex, care indicau că România nu se află pe principalele rute de migrație.

Mai târziu, în vara acestui an, cancelarul Nehammer a adoptat o poziție mai nuanțată, afirmând că nu are o problemă directă cu România și Bulgaria, ci cu funcționarea sistemului Schengen în ansamblul său, care nu mai corespunde în totalitate. Germania și Austria au reinstaurat controale la mai multe dintre frontierele lor, în contextul în care valuri de migranți din Africa și Orientul Mijlociu au ajuns în aceste țări.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de vară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top