fbpx
Connect with us

Care este originea mișcării Houthi, ce urmărește și de cine este susținută?

care-este-originea-miscarii-houthi,-ce-urmareste-si-de-cine-este-sustinuta?

International

Care este originea mișcării Houthi, ce urmărește și de cine este susținută?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


14312688 houthi rebels img scaled - Moldova Invest

Atacurile cu drone și rachete ale rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie au generat o reacție din partea forțelor conduse de Statele Unite și Marea Britanie, care au efectuat lovituri aeriene în regiune. Însă, cine este acest grup rebel sprijinit de Iran, care deține o parte semnificativă a controlului în Yemen?

Joi noapte, Statele Unite și Marea Britanie au desfășurat atacuri aeriene și maritime împotriva țintelor militare houthi din Yemen în replică la atacurile efectuate de mișcarea asupra navelor din Marea Roșie. Reuters a remarcat că aceste acțiuni reprezintă o extindere dramatică a conflictului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că armata americană și cea britanică, cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, au efectuat cu succes atacuri împotriva unor ținte Houthi, inclusiv în capitala Sanaa și în Hudaydah, bastionul Houthi din portul de la Marea Roșie. Printre obiectivele atacate se numără centre logistice, sisteme de apărare aeriană și depozite de arme.

Atacurile au fost declanșate în contextul începerii războiului dintre Israel și Hamas în 7 octombrie. Houthi și-au exprimat susținerea pentru Hamas și au anunțat că vor viza orice navă care călătorește spre Israel. Nu este clar dacă toate navele atacate se îndreptau efectiv spre Israel. În noiembrie, Houthi au pretins că au confiscat o navă comercială israeliană și au continuat să atace mai multe vase comerciale cu drone și rachete balistice.

Numărul atacurilor Houthi din Marea Roșie a crescut cu 500% în perioada noiembrie – decembrie. Amenințarea a determinat companiile maritime majore să evite navigarea în regiune, iar costurile asigurărilor au crescut semnificativ. Companii importante de transport, precum Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd și BP, au anunțat devierea rutelor navelor de la Marea Roșie.

Există îngrijorări că prețurile combustibililor vor crește, iar lanțurile de aprovizionare vor fi afectate, deoarece aproape 15% din comerțul maritim global tranzitează Marea Roșie, legată de Mediterana prin canalul Suez și reprezintă cea mai scurtă rută de transport maritim între Europa și Asia.

Washingtonul a adus acuzații grave Iranului, sugerând că acesta este implicat în planificarea atacurilor asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al mișcării Houthi, a afirmat într-o transmisiune televizată că gruparea a efectuat un număr semnificativ de lansări de rachete ba


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top