fbpx
Connect with us

Comandantul Flotei Rusiei de la Marea Neagră a fost demis! Care este cauza?

Comandantul Flotei Rusiei de la Marea Neagră a fost demis! Care este cauza? - News Moldova

International

Comandantul Flotei Rusiei de la Marea Neagră a fost demis! Care este cauza?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Conform unor surse rusești de pe rețelele de socializare, amiralul Viktor Sokolov a fost destituit din poziția de comandant al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

În locul său, a fost numit, cel mai probabil interimar, viceamiralul Serghei Pinciuk (sau Pinchuk), care este actualul șef de stat major al FRMN și fost comandant al Flotilei din Marea Caspică.

Se pare că decizia de a înlocui comandantul FRMN a fost luată în urma unor pierderi semnificative suferite de flotă, inclusiv pierderea navei purtătoare de rachete Ivanovets, dar și a navei de desant Cezar Kunikov.

Conform analizelor occidentale, aproximativ 20% din Flota rusă de la Marea Neagră a fost definitiv distrusă până în acest moment.

Amiralul Sokolov a fost numit în funcție pe 14 august 2022, succedându-l pe amiralul Igor Osipov. Sub conducerea acestuia, FRMN a suferit pierderea crucișătorului purtător de rachete „Moscova” și a eșuat în controlarea părții de nord-vest a Mării Negre.

Cu toate acestea, în loc să îmbunătățească situația, amiralul Sokolov a pierdut și controlul asupra părților de vest și sud-vest ale Mării Negre.

În toamna anului 2023, amiralul Viktor Sokolov a dat ca victimă a atacului ucrainean asupra Sediului Flotei ruse a Mării Negre de la Sevastopol. La scurt timp după acest incident, Sokolov a apărut într-un interviu, unde a răspuns la o întrebare despre atacul cu rachete asupra sediului flotei din Sevastopol, afirmând că „Flota Mării Negre îndeplinește sarcinile stabilite de comandament cu încredere și cu succes”, conform unei declarații neutre. CNN a precizat atunci că nu a putut verifica data interviului.

Utilizatorii ruși de pe rețelele de socializare speră acum că un nou lider pentru FRMN va corecta greșelile predecesorilor săi și va găsi soluții pentru a scoate navele rusești din golful de vulnerabilitate în care se află în prezent, fiind expuse rachetelor și dronelor maritime ucrainene.

Între timp, utilizatorul canalului de Telegram „Rybar” a prezentat detalii despre atacul combinat din dimineața zilei de 14 februarie, care a condus la scufundarea navei de desant Cezar Kunikov a FRMN.

Rybar a confirmat că atacul asupra navei mari de desant a fost precedat de misiuni complexe de recunoaștere efectuate de forțele NATO, urmate de mai multe raiduri ale dronelor aeriene ucrainene.

Ulterior, în cursul nopții, Forțele Armate ale Ucrainei au direcționat mai multe drone aeriene către Peninsula Crimeea. Mai multe dintre acestea au fost interceptate și distruse de avioanele de vânătoare rusești, în timp ce altele au fost suprimate de mijloacele de război electronic și au căzut în mare.

Aarmata ucraineană a efectuat lovituri din mai multe direcții pentru a acoperi atât vestul, cât și estul Crimeii.

La scurt timp după miezul nopții, alerta amenințării unui atac cu rachete a fost declanșată în Crimeea, ca urmare a lansării unei rachete de testare din apropierea poligonului de tragere Alibey.

În ciuda acestor evenimente, Flota rusă din Marea Neagră rămâne o forță semnificativă, cu capacitatea de a produce surprize în regiune, chiar dacă a suferit pierderi în urma conflictului cu Ucraina.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top