fbpx
Connect with us

Curtea Supremă din COLORADO a pronunțat o hotărâre care îi interzice lui Donald Trump să candideze la președinția SUA , invocând „clauza de insurecție”

Curtea Supremă din COLORADO a pronunțat o hotărâre care îi interzice lui Donald Trump să candideze la președinția SUA , invocând „clauza de insurecție” - News Moldova

International

Curtea Supremă din COLORADO a pronunțat o hotărâre care îi interzice lui Donald Trump să candideze la președinția SUA , invocând „clauza de insurecție”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Instanța supremă din Colorado a emis marți o decizie prin care a stabilit că Donald Trump este inelegibil pentru a candida în cursa pentru funcția de președinte al SUA și nu poate figura pe buletinul de vot pentru alegerile primare din Colorado. Motivul invocat este implicarea sa în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american. Hotărârea este atacabilă la Curtea Supremă a Statelor Unite

Decizia istorică, adoptată cu o strânsă majoritate de 4-3 de către Curtea Supremă din Colorado, este atacabilă la Curtea Supremă a Statelor Unite. Această decizie îl plasează pe Donald Trump în postura de primul candidat prezidențial considerat neeligibil pentru a accede la Casa Albă, în conformitate cu o prevedere constituțională rar invocată, care interzice oficialilor implicați în „insurecție sau rebeliune” să ocupe funcții publice, cunoscută sub numele de clauza de insurecție.

În mod specific, hotărârea emisă este valabilă exclusiv pentru alegerile primare republicane din Colorado programate pentru 5 martie, dar există posibilitatea ca aceasta să influențeze statutul lui Trump în acest stat și pentru alegerile generale planificate pentru 5 noiembrie 2024.

Colorado este un teritoriu preponderent favorabil democraților, ceea ce sugerează că președintele Joe Biden ar avea o probabilitate ridicată de a câștiga alegerile în acest stat, indiferent de deciziile legate de Trump luate acolo.

Decizia finală va fi luată la Curtea Supremă a SUA. Trump a afirmat că va face apel la această instanță, iar Curtea Supremă din Colorado a stabilit că va amâna punerea în aplicare a deciziei sale cel puțin până la 4 ianuarie 2024, pentru a permite oportunitatea de a fi contestată

Această hotărâre pregătește terenul pentru ca judecătorii de la Curtea Supremă, unde există o majoritate conservatoare de 6-3, inclusiv trei judecători numiți de Trump, să analizeze eligibilitatea lui Trump pentru a candida pentru un nou mandat de președinte.

Decizia pronunțată în Colorado este considerată un caz de testare pentru un efort mai amplu de a-l exclude pe Trump de pe buletinele de vot ale statelor în conformitate cu secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament, adoptat după Războiul Civil din SUA pentru a preveni ca adepții confederației să ocupe funcții în guvern.

Instanța din Colorado a emis o decizie în care se arată că Donald Trump a incitat la insurecție. Conform concluziilor, prevederile Constituției SUA îi interzic lui Trump, principalul favorit la nominalizarea republicană pentru 2024, să apară pe buletinul de vot din cauza rolului său de instigare la violențele care au avut loc la Capitoliu în timp ce legislatorii se adunau pentru a certifica rezultatele alegerilor din 2020.

Judecătorii din Colorado care au pronunțat această hotărâre au recunoscut că aceasta reprezintă intrarea într-un teritoriu neexplorat. Cei patru judecători care au format majoritatea în acest caz au subliniat că aceste concluzii nu au fost adoptate ușor.

Apreciem amploarea și importanța chestiunilor cu care ne confruntăm acum. În același timp, suntem conștienți de responsabilitatea solemnă de a aplica legea, fără teamă sau favoruri, și fără a fi influențați de reacțiile publicului la deciziile pe care le impune legea„, au subliniat judecătorii în motivarea lor.

Echipa de campanie a lui Trump a descris decizia instanței drept „nedemocratică„. „Curtea Supremă din Colorado a emis astăzi o hotărâre complet eronată și vom depune imediat recurs la Curtea Supremă a Statelor Unite„, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump.

Trump a declarat că există o disperare din partea oponenților săi de a-l opri cu orice mijloace disponibile. Echipa sa de campanie a condamnat contestațiile bazate pe cel de-al 14-lea amendament ca fiind o încercare de a priva milioane de alegători de opțiunea lor preferată pentru funcția de președinte

Curtea Supremă din COLORADO a pronunțat o hotărâre care îi interzice lui Donald Trump să candideze la președinția SUA , invocând „clauza de insurecție” - News Moldova

Avocații lui Trump au argumentat că discursul său adresat susținătorilor în ziua revoltei a fost protejat de libertatea sa de exprimare, adăugând că amendamentul constituțional nu se aplică președinților SUA și că doar Congresul are puterea de a decide descalificarea unui candidat prezidențial.

În cadrul unui eveniment de campanie din Iowa în seara zilei de marți, Trump i-a informat pe susținătorii săi: „Nu e o surpriză că Biden și adepții extremiști de stânga sunt disperați să ne oprească prin orice mijloace necesare. Sunt gata să încalce Constituția SUA în moduri fără precedent pentru a câștiga aceste alegeri. Joe Biden reprezintă o amenințare la adresa democrației – o amenințare.

Trump conduce în mod evident cursa pentru a deveni candidatul partidului republican pentru alegerile prezidențiale din 2024. El se confruntă și cu acuzații penale, la nivel federal și în unele state, precum Georgia, legate de presupuse tentative de anulare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020. Trump a pledat nevinovat în aceste cazuri.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top