fbpx
Connect with us

Emmanuel Macron propune „o Europă cu mai multe viteze” pentru integrarea noilor state în UE

22 scaled - News Moldova

International

Emmanuel Macron propune „o Europă cu mai multe viteze” pentru integrarea noilor state în UE


Emmanuel Macron, președintele Franței, a adus în atenția opiniei publice o perspectivă inovatoare pentru viitorul Uniunii Europene: o “Europă cu mai multe viteze”

 Ideea este  permiterea țărilor să colaboreze în anumite domenii fără a necesita participarea tuturor membrilor Uniunii Europene. Această propunere survine în contextul în care se discută despre potențiala integrare a unor state noi, precum Republica Moldova, Ucraina și țările din Balcanii de Vest.

Macron subliniază necesitatea unei reforme profunde înainte de extinderea UE cu noi membri, dat fiind numărul considerabil de state membre și complexitatea abordării subiectelor sensibile. Președintele francez a declarat că o Europă cu mai multe viteze poate fi soluția pentru a asigura o integrare eficientă și coezivă în UE, subliniind că această propunere necesită modificări ale tratatelor existente.

News Moldova îți recomandă și ...   O tânără de 14 ani, bolnavă de cancer a ales să fie înghețată la – 196 de Grade Celsius. „Am doar 14 ani și nu vreau să mor. Cred că această metodă îmi oferă o șansă de a fi tratată”

Conceptul de “Europă cu mai multe viteze” nu este nou și a fost dezbătut anterior, inclusiv de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în 2017. Propunerea sugerează că un nucleu de țări care sunt dispuse să accelereze integrarea ar putea face acest lucru, în timp ce alte țări ar rămâne într-o viteză mai mică, alegând să nu participe la toate aspectele integrării.

Deși Macron nu a oferit detalii despre modul în care ar funcționa această Europă cu mai multe viteze, el a subliniat că o revizuire a tratatelor existente este esențială pentru a consolida atractivitatea și coeziunea UE. Oficialii francezi afirmă că guvernul condus de Macron lucrează la propuneri concrete pentru o Europă cu mai multe viteze, care ar implica grupuri informale de țări membre care să colaboreze în domenii politice specifice.

News Moldova îți recomandă și ...   Premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu Președintele Volodimir Zelenski la Kiev - MOLDOVA INVEST

În ciuda provocărilor, inclusiv cea a unei potențiale ofensive ruse în Ucraina, Macron și-a reiterat sprijinul pentru țările candidate la aderarea la UE, cum ar fi Ucraina și Moldova. Aceasta ar putea reprezenta o nouă etapă pentru Uniunea Europeană, în încercarea de a răspunde schimbărilor geopolitice și de a consolida cooperarea internă și externă.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top