fbpx
Connect with us

Erdogan: „Dacă războiul se extinde la Marea Neagră, ar fi un dezastru total pentru întreaga noastră regiune!”

erdogan - News Moldova

International

Erdogan: „Dacă războiul se extinde la Marea Neagră, ar fi un dezastru total pentru întreaga noastră regiune!”


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți, la conferinţa anuală a ambasadorilor turci de la Ankara, că „Dacă războiul se extinde la Marea Neagră, ar fi un dezastru total pentru întreaga noastră regiune.”

Erdogan a făcut referire la tratatul din 1936 care interzice navelor de război ale naţiunilor beligerante să treacă prin Dardanele şi Bosfor. „Am prevenit până acum o astfel de tragedie (răspândirea războiului până la ţărmurile turceşti).

Erdogan a evidențiat că reactivarea acordului de export de cereale prin Marea Neagră, semnat acum un an la Istanbul și suspendat luna trecută, depinde și de deciziile țărilor occidentale. El a amintit că a ascultat „încă o dată cererile şi aşteptările Rusiei” în acest context, în urma unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin avută săptămâna trecută.

News Moldova îți recomandă și ...   Greta Thunberg, mesaj pentru români: „Să se implice! Să-și amintească mereu pentru ceea ce luptă!”

“Fără îndoială, rezolvarea acestei chestiuni, fără a continua pe un drum fără ieşire, depinde de respectarea de către ţările occidentale a promisiunilor lor”, a spus şeful statului turc.

Erdogan a făcut referire la solicitările Kremlinului, care a refuzat să prelungească valabilitatea acordului până când nu sunt îndeplinite anumite cerințe pentru exportul de alimente și îngrășăminte rusești.

Moscova s-a plâns că sancțiunile nu i-au permis descărcarea în porturile europene a navelor de transport cu cereale sau îngrăşăminte ruseşti şi nici plata acestor mărfuri prin sistemul bancar, deşi erau incluse în acordul menţionat.

News Moldova îți recomandă și ...   Joe Biden s-a întâlnit cu Regele Charles și cu prim-ministrul Rishi Sunak, la castelul Windsor!

“În ultima perioadă, din păcate, principiul onorării acordurilor nu a fost respectat. Nu s-au făcut paşii diplomatici pentru a transforma atmosfera pozitivă a Iniţiativei (cerealelor) de la Marea Neagră mai întâi într-un armistiţiu şi apoi într-o pace pe termen lung”, a deplâns Erdogan.

În loc să se facă acest lucru, acum se alimentează flăcările“, a conchis preşedintele turc. Erdogan dorește în continuare să joace rolul de mediator între Rusia și Occident, susținând reducerea tensiunilor, cât și scoaterea ambelor părţi din vârtej, încercând să militeze atât pentru integritatea teritorială a Ucrainei, dar și limitarea sancțiunilor aplicate Rusiei.

News Moldova îți recomandă și ...   Rubla rusească, la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni. Kremlinul critică Banca Centrală - MOLDOVA INVEST


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top