fbpx
Connect with us

Europa a cheltuit mai mult pe drumuri decât pe căi ferate în ultimii 25 de ani. Totuși, aceste 10 țări au sfidat tendințele

europa-a-cheltuit-mai-mult-pe-drumuri-decat-pe-cai-ferate-in-ultimii-25-de-ani.-totusi,-aceste-10-tari-au-sfidat-tendintele

International

Europa a cheltuit mai mult pe drumuri decât pe căi ferate în ultimii 25 de ani. Totuși, aceste 10 țări au sfidat tendințele

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Collage Maker 25 Sep 2023 09 38 AM 4154 - Moldova Invest

Un nou raport a dezvăluit modul în care țările europene reduc căile ferate și construiesc drumuri. Rețeaua feroviară a Europei a scăzut dramatic în ultimele trei decenii, a avertizat o cercetare recentă, în timp ce investițiile în drumuri au crescut semnificativ

Dar având în vedere că decalajul financiar dintre cele două s-a redus, ar putea exista o lumină la capătul tunelului, tunel de altfel anterior închis?

Lungimea autostrăzilor din Europa a crescut cu 60 la sută între 1995 și 2020, adică 30.000 km, conform cercetărilor realizate de institutele germane Wuppertal și T3 Transportation, comandate de Greenpeace.

Între timp, ponderea căilor ferate s-a micșorat cu 6,5 la sută, adică 15.650 km, fiind închise peste 2.500 de stații feroviare.

Aceste cifre evidențiază modul în care guvernele prioritizează mașinile în detrimentul căilor ferate, a avertizat Lorelei Limousin, Lorelei Limousin, militant pentru schimbările climatice la Greenpeace.

„Milioane de oameni din afara orașelor nu au altă opțiune decât să dețină o mașină pentru a ajunge la locul de muncă, a-și duce copiii la școală sau a avea acces la serviciile de bază, trăind în zone cu un transport public redus sau inexistent”, a declarat ea.

„Acesta este rezultatul direct al demontării rețelelor locale și regionale de cale ferată de către Guverne, care investesc sume mari în drumuri.”

Cu toate acestea, există o ușoară rază de speranță în această cercetare înspăimântătoare: decalajul financiar se micșorează.

Între 1995 și 2018, țările europene au cheltuit cu 66 la sută mai mult pe drumuri decât pe căi ferate. În perioada 2018-2021, țările europene au cheltuit cu 34 la sută mai mult pentru extinderea drumurilor decât pentru extinderea căilor ferate.

Cu toate acestea, discrepanța este încă tulburătoare, a comentat Limousin.

„Guvernele și UE trebuie să frâneze această dezmembrare a liniilor noastre de tren, să redeschidă căile ferate nefolosite și să investească în transportul feroviar – și să oprească subvențiile masive pentru drumuri care distrug clima, poluează aerul și fac viața oamenilor nefericită”, a spus ea.

Care sunt țările europene care au investit în transportul public?

Trenurile reprezintă una din


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top