fbpx
Connect with us

Inteligența artificială ajută oamenii să-și recupereze amintirile pierdute

ue-se-apropie-de-un-acord-istoric-pentru-reglementarea-tehnologiilor-de-inteligenta-artificiala,-inclusiv-chatgpt

International

Inteligența artificială ajută oamenii să-și recupereze amintirile pierdute

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


O nouă inițiativă în domeniul inteligenței artificiale constă în utilizarea amintirilor pentru a genera fotografii, ca parte a proiectului Synthetic Memories. Scopul acestui proiect este să asiste oamenii în recuperarea amintirilor pierdute, transformându-le în imagini de memorie.

Prin intermediul Synthetic Memories, proiectul se alătură mișcării în desfășurare a Domestic Data Streamers, care vizează schimbarea modului în care ne amintim cele mai semnificative momente din viața noastră. Acestea sunt momente în care absența unui fotograf poate să nu permită capturarea unei imagini durabile a evenimentului.

Echipa din spatele proiectului utilizează modele de inteligență artificială și date din creierul uman pentru a crea fotografii de memorie, redând evenimentul într-o imagine care pare că a fost capturată în momentul respectiv. Unul dintre principalele modele utilizate pentru această activitate este DALL-E 2.

Deși imagini folosind modele mai vechi de inteligență artificială, cum ar fi DALL-E 2, pot prezenta imperfecțiuni, compania consideră că acestea contribuie la captarea aspectelor mai vagi ale amintirilor, care nu sunt întotdeauna reținute în detaliu.

Recent, proiectul a documentat experiența Mariei, o femeie de 84 de ani din Barcelona, ​​care și-a amintit viu cum încerca să-și vadă tatăl, aflat în închisoare vizavi de casa lor. Utilizând modelele lor, echipa a reușit să creeze o fotografie de memorie care o prezenta pe Maria pe balconul casei lor, încercând să-și vadă tatăl. Fondatoarea Domestic Data Streamers a remarcat că autenticitatea unei amintiri poate fi observată în reacțiile sincere pe care le provoacă.

Proiectul exprimă îngrijorare cu privire la posibilitatea ca modelele mai vechi să fie retrase de către companii precum OpenAI, care ar putea afecta calitatea fotografiilor de memorie. Dependenta de modele mai noi ar putea conduce la pierderea imperfecțiunilor care fac fotografiile să pară mai autentice, cum se întâmplă uneori în amintiri.

Aceasta este doar una dintre numeroasele aplicații ale inteligenței artificiale, folosite de companii din întreaga lume. Altele explorează utilizarea ei pentru generarea de videoclipuri și imagini, precum și pentru analiza comportamentului ocular pentru detectarea minciunilor.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top