fbpx
Connect with us

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat o declarație comună, prin care România va ajuta Ucraina să intre în UE și NATO

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat o declarație comună, prin care România va ajuta Ucraina să intre în UE și NATO - News Moldova

International

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat o declarație comună, prin care România va ajuta Ucraina să intre în UE și NATO

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Joi, Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au emis o declarație comună referitoare la integrarea euroatlantică a Ucrainei.

„Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei salută progresele semnificative ale Ucrainei în ceea ce priveşte avansarea pe calea integrării euroatlantice; confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susţinere a integrării Ucrainei în cadrul Alianţei şi pentru implementarea standardelor NATO; exprimă disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO, în baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022”, se arată în declaraţia semnată de cei doi şefi de stat.

Potrivit acestui documentul, România va continua să promoveze sprijinul politic şi practic al Alianţei pentru Ucraina în vederea asigurării abilităţii Ucrainei de a-şi apăra în mod eficient suveranitatea şi integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să îşi aprofundeze interoperabilitatea cu NATO şi să îşi modernizeze forţele de securitate şi militare.

„Ucraina apreciază în mod deosebit susţinerea politică şi practică oferită de România şi de poporul român în aceste momente critice (…) primirea de refugiaţi, tranzit pe teritoriul naţional al asistenţei internaţionale, facilitarea exporturilor de cereale, susţinere pentru eforturile Ucrainei de apărare naţională şi creştere a rezilienţei, inclusiv creşterea capacităţilor de apărare; Ucraina salută eforturile şi iniţiativele propuse de România cu privire la reconstrucţia post-conflict”, se precizează în declaraţia comună.

România se va angaja să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar și va continua să ofere susținere multidimensională. De asemenea, România va solicita consolidarea sprijinului și asistenței internaționale pentru Ucraina. În plus, România se va implica în reconstrucția și redresarea post-conflict a Ucrainei, având ca obiectiv stabilirea unui stat stabil, sigur și rezilient.

Drumul Ucrainei spre NATO!

Conform aceleași declaraţii comună, cei doi şefi de stat au luat act că România susţine Ucraina în vederea obţinerii statutului de stat membru NATO de îndată ce condiţiile vor fi îndeplinite şi continuă să lucreze împreună pentru a susţine stabilitatea şi rezilienţa statelor vulnerabile din regiune, afectate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse, pentru a asigura libertatea şi siguranţa navigaţiei în Marea Neagră, în concordanţă cu normele şi principiile internaţionale, dar şi pentru a obţine securitate, stabilitate, democraţie şi prosperitate de durată în regiunea Mării Negre.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă, în Republica Moldova, la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE). Summitul care se desfăşoară la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri de Chişinău. Aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni sunt prezenţi la summit.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top