fbpx
Connect with us

Klaus Iohannis: „Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar!”

klaus-iohannis-a-promulgat-legea-ajutorului-de-stat-pentru-crescatorii-de-bovine!-criteriile-pe-care-beneficiarii-trebuie-sa-le-indeplienasca!-–-moldova-invest

International

Klaus Iohannis: „Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Klaus Iohannis a subliniat că sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO, conform angajamentului luat la Summitul NATO de la București din 2008, este ferm și neschimbat. Președintele a subliniat că România și țările din Flancul Estic se află în prima linie a combaterii efectelor devastatoare ale războiului declanșat de Rusia. Acest lucru a fost menționat de Klaus Iohannis în discursul său la sesiunea de deschidere a summitului B9-Bratislava și a fost raportat de Mediafax.

„În cadrul discuțiilor noastre de astăzi vom aborda teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât și pentru securitatea întregii zone euroatlantice. Coordonarea noastră este extrem de importantă înaintea Summitului NATO de la Vilnius. Formatul București 9 își păstrează valoarea adăugată – solidaritatea, dialogul și cooperarea sunt bazele puterii și rezilienței noastre comune. Viziunea noastră comună este esențială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securități transatlantice. Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanșat de Rusia, cu implicații multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar și energetic”, spune Klaus Iohannis.

România este Aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina
„Înțelegem clar nevoia de a ne întări apărarea națională și de a consolida postura NATO pe Flancul Estic într-un mod unitar și coherent, credibil și robust, inclusiv la Marea Neagră. Acest efort este unul la nivel și cu obiectiv transatlantic.
Trebuie să ne asigurăm că deciziile adoptate anul trecut la Madrid sunt pe deplin implementate. Și includ aici, de asemenea, deciziile referitoare la importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În același timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit”, adaugă șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că este necesar să se consolideze sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO, cu accent deosebit pe Republica Moldova, în vederea consolidării capacităților lor de apărare și reziliență. Președintele a evidențiat importanța acordării sprijinului necesar pentru ca aceste țări să poată face față provocărilor de securitate și să-și întărească capacitatea de a se apăra. Această declarație a fost făcută de Klaus Iohannis în cadrul summitului B9-Bratislava.

„Sunt convins că discuțiile noastre de astăzi vor deschide calea unei abordări unitare privind securitatea regiunii noastre și un Summit de succes la Vilnius”, încheie Iohannis.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top