fbpx
Connect with us

Marcel Ciolacu: Chile este un partener important al României în America Latină!

ciolacu chile - News Moldova

International

Marcel Ciolacu: Chile este un partener important al României în America Latină!


Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, marţi, la Palatul Victoria, pe ministrul de externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, aflat în vizită în România, ca invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române 2023.

Cu acest prilej, premierul a menționat că ţara noastră contează pe sprijinul Chile în procesul de aderare la OCDE.

„Chile este unul dintre principalii parteneri ai României în America Latină, context în care este nevoie de acţiune continuă pentru aprofundarea şi diversificarea cooperării bilaterale”, a subliniat Marcel Ciolacu, la întrevedere, potrivit unui comunicat al Guvernului.

News Moldova îți recomandă și ...   SUA, România și Republica Moldova sprijină exporturile de cereale ale Ucrainei pe Dunăre

Ciolacu a menţionat similitudinea de poziţii dintre cele două ţări pe numeroase teme ale agendei internaţionale şi moştenirea latină comună.

“Încurajez pregătirea sărbătoririi Centenarului relaţiilor bilaterale România-Chile din 2025 prin dezvoltarea de noi proiecte economice cu impact constructiv pentru ambele ţări. În acest context, salut demersurile de deschidere a unui lectorat de limba română – primul din America Latină”, a punctat prim-ministrul Ciolacu.

Totodată, premierul a încurajat dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii cu rol crucial: mediu şi schimbări climatice, protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare şi inovare, digitalizare, energie verde, mai arată sursa citată.

News Moldova îți recomandă și ...   Daniel Dines, unul dintre cei mai bogați români, va demisiona din funcția de CEO al companiei pe care a fondat-o, UiPath! - MOLDOVA INVEST

De asemenea, Marcel Ciolacu a apreciat necesitatea dezvoltării cooperării în domeniul IT şi securitate cibernetică, având în vedere expertiza pe care România o are în acest domeniu.

Ciolacu a mai menţionat, cu acest prilej, că economiile ambelor ţări au forţa necesară să atragă investitori şi a încurajat companiile chiliene să participe la târgurile internaţionale şi expoziţiile organizate în România.

Premierul a menţionat că România contează pe sprijinul Republicii Chile în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv major, de importanţă strategică pentru ţara noastră, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, unanim împărtăşit la nivelul societăţii româneşti.

News Moldova îți recomandă și ...   Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen la Atena, unde au discutat despre deficitul bugetar și întârzierile din PNRR

Relaţiile diplomatice între Româna şi Republica Chile au fost stabilite în anul 1925, când Chile a deschis Ambasada la Bucureşti. În ceea ce priveşte schimburile comerciale, principalele produse româneşti exportate în Chile au fost, în 2022, din categoria maşini şi echipamente pentru transport, articole ale industriei manufacturiere şi produse ale industriei chimice, precizează Guvernul.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top