fbpx
Connect with us

Mesajul lui Bogdan Aurescu de Ziua Românilor de Pretutindeni: „MAE se află foarte aproape de cetăţenii români din străinătate!”

Mesajul lui Bogdan Aurescu de Ziua Românilor de Pretutindeni: „MAE se află foarte aproape de cetăţenii români din străinătate!” - News Moldova

International

Mesajul lui Bogdan Aurescu de Ziua Românilor de Pretutindeni: „MAE se află foarte aproape de cetăţenii români din străinătate!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, duminică, cu prilejul celebrării Zilei Românilor de Pretutindeni, că ministerul apără interesele şi drepturile cetăţenilor români de oriunde, iar „modernizarea, extinderea şi digitalizarea activităţii consulare constituie una dintre priorităţile majore ale MAE, pe care am asumat-o ca atare încă de la începutul mandatului meu”.

„Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, atât celor din directa vecinătate a României, cât şi celor au plecat la sute sau mii de kilometri de ţară. Ministerul Afacerilor Externe este o instituţie a statului român care se află foarte aproape de cetăţenii români din străinătate, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, promovând şi apărând interesele şi drepturile cetăţenilor români, oferind zi de zi servicii consulare, protecţie şi asistenţă în contexte uzuale şi în cazuri de urgenţă”, a afirmat Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului de presă al MAE.

El a mai menționat că „modernizarea, extinderea şi digitalizarea activităţii consulare constituie una dintre priorităţile majore ale MAE, pe care am asumat-o ca atare încă de la începutul mandatului meu”.

„Corpul Diplomatic şi Consular al României acţionează permanent pentru identificarea şi punerea în aplicare de măsuri în vederea optimizării serviciilor consulare, pentru ca acestea să devină tot mai eficiente, accesibile, prompte, digitalizate, simplificate. Am depus eforturi constante în acest scop pentru a ne ridica la nivelul aşteptărilor legitime ale milioanelor de români care trăiesc în afara ţării, inclusiv printr-un dialog constant şi frecvent cu comunităţile de români din străinătate pe teme consulare, dar şi cu autorităţile statelor unde s-au stabilit cetăţenii români”, a mai spus Aurescu.

Ministrul de Externe a mai precizat că MAE e în dialog permanent cu cei din comunităţile româneşti din străinătate „pentru consolidarea legăturilor dintre acestea cu ţara şi pentru promovarea valorilor identitare româneşti şi a moştenirii noastre istorice şi culturale”.

„Protejarea moştenirii culturale şi identităţii româneşti a comunităţilor istorice din ţările vecine, a drepturilor persoanelor aparţinând acestor comunităţi româneşti este o preocupare constantă şi prioritară în activitatea noastră. Guvernul României, cu sprijinul MAE, va continua, prin toate demersurile posibile, să acţioneze pentru a obţine garantarea conservării şi afirmării identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice şi a protejării drepturilor identitare ale românilor din afara graniţelor. Obiectivul principal este ca persoanele aparţinând acestor comunităţi de români să se bucure pe deplin de aceste drepturi, la standard european. Această problematică se regăseşte permanent în dialogul politic şi diplomatic la toate nivelurile cu statele unde trăiesc aceste comunităţi, inclusiv prin intermediul mecanismelor bilaterale create în acest scop”, a mai declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu a subliniat că este semnificativă şi valoroasă contribuţia românilor de peste hotare.

„Dincolo de funcţia de reprezentare pe care consulii şi diplomaţii români o au în străinătate, în fapt, fiecare român din străinătate este un ambasador al României. Mă bucur de fiecare dată când aud poveşti de succes despre români care îşi reprezintă cu cinste ţara în străinătate, promovează România şi societatea noastră, performează profesional în domenii importante sau dobândesc funcţii publice în statele unde locuiesc. Iar faptul că au păstrat în suflet rădăcinile româneşti şi moştenirea culturală a ţării noastre trebuie salutat şi sprijinit. Contribuţia românilor în comunităţile şi societăţile în care s-au stabilit este semnificativă şi valoroasă, iar omologii mei îmi evocă de fiecare dată acest aspect în dialogul bilateral. Talentul, cunoştinţele şi motivarea de care dau dovadă contribuie la dezvoltarea societăţilor în care s-au integrat şi în acelaşi timp ne ajută să construim punţi de colaborare, schimburi culturale şi oportunităţi de dezvoltare reciprocă cu statele care le-au devenit cămin”, a mai susținut Bogan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a mai declarat că „nu putem marca această zi fără a constata că vieţile noastre, ale tuturor, continuă să fie marcate de cea mai gravă criză de securitate de după al Doilea Război Mondial”.

„Diplomaţia română rămâne angajată pe termen lung, în acelaşi spirit consecvent şi pragmatic, în promovarea consolidării securităţii naţionale şi pentru atingerea obiectivelor prioritare de politică externă ale României, acţionând în cadrul structurilor europene şi euroatlantice, cu scopul de a garanta prosperitatea şi securitatea cetăţenilor români, pentru protejarea intereselor şi drepturilor acestora, indiferent unde s-ar afla. La mulţi ani tuturor celor cu inimă românească! La mulţi ani tuturor românilor!”, a concluzionat Aurescu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top