fbpx
Connect with us

O decizie a Curții Constituționale din Germania poate arunca cea mai puternică economie din Europa în criză

o-decizie-a-curtii-constitutionale-din-germania-poate-arunca-cea-mai-puternica-economie-din-europa-in-criza

International

O decizie a Curții Constituționale din Germania poate arunca cea mai puternică economie din Europa în criză


plenum - Moldova Invest

Cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat marți populația că vor exista dificultăți financiare din cauza crizei bugetare provocate de o decizie a Curții Constituționale, informează AFP

Curtea Constituțională, cea mai înaltă instanță din Germania, a luat o decizie șoc pe 15 noiembrie, anulând transferul de 60 de miliarde de euro pentru finanțarea investițiilor ecologice strategice și susținerea industriei, fonduri care nu fuseseră încă utilizate din credite.

Guvernul de la Berlin încerca să utilizeze acești bani prin intermediul unui program care era legat de pandemia de coronavirus, respectând în același timp o regulă națională care limitează strict deficitul public.

Decizia Curții a reprezentat un mare obstacol pentru executivul condus de Scholz – este considerată “o catastrofă” de către AFP, care observă primele semne de panică în economia Germaniei.

Încă din timpul mandatului predecesorului său, Angela Merkel, Germania a adoptat un model similar de strictețe bugetare ca și cel britanic, limitând îndatorarea mai drastic decât regulile Uniunii Europene, care prevăd o limită anuală de 3% din produsul intern brut.

Așa-numita “frână a datoriei“, introdusă în Constituția germană din 2009, impune o limitare a creșterii deficitului public la 0,35% pe an, cu excepții în situații excepționale. Aceste excepții au funcționat timp de trei ani, începând din 2020 din cauza pandemiei, iar apoi din cauza războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

În 2023, Berlinul a utilizat credite dintr-un fond special destinat inițial compensării efectelor crizei sanitare din 2021, când plafonul de îndatorare era suspendat. Acesta a fost principalul motiv pentru care Curtea Constituțională s-a opus guvernului.

Ca răspuns, Scholz a anunțat deja în parlament marți că va opri la finalul anului protecția împotriva inflației prin reducerea facturilor la gaze și energie electrică pentru familii și companii, o măsură care era


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top