fbpx
Connect with us

O nouă tulpină de COVID, extrem de contagioasă, se răspândește în Europa

kraken coronavirus cells royalty free image 1692783116 scaled - News Moldova

International

O nouă tulpină de COVID, extrem de contagioasă, se răspândește în Europa


O nouă tulpină de COVID, extrem de contagioasă, se răspândește rapid în Statele Unite și Europa și există riscul ca aceasta să se răspândească în toate țările, inclusiv în România

Specialiștii au identificat o nouă variantă a virusului COVID, denumită mai în glumă, mai în serios, „nepotul lui Omicron”. Această tulpină, cunoscută oficial sub numele de HV.1, prezintă caracteristici similare cu cele ale Omicron și se pare că ar putea cauza o explozie a cazurilor de îmbolnăvire de COVID înainte de sărbătorile de Crăciun.

Conform datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, HV.1 devine treptat tulpina dominantă, acoperind aproximativ un sfert din totalul cazurilor, în timp ce o altă variantă, Eris sau EG.5, reprezintă aproximativ 22% din cazuri.

Dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, a subliniat, pentru Today, cât de contagioasă este varianta HV.1: „E un fel de nepot al lui Omicron. Una dintre caracteristicile acestei întregi familii Omicron este faptul că sunt extrem de transmisibilă”.

Medicii britanici au prezentat, de asemenea, simptomele asociate noii variante a virusului. Acestea includ dureri de gât, congestie sau înfundare nazală, scurgeri nazale, tuse, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, febră sau frisoane. Chiar dacă testarea și izolarea nu mai sunt obligatorii în Marea Britanie, NHS recomandă evitarea contactului cu alte persoane pentru cei care prezintă simptome de COVID sau au obținut un rezultat pozitiv la testul de COVID.

Nu sunt cazuri mai severe

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş”, afirmă că „nepotul lui Omicron” nu este mai agresiv decât variantele anterioare.

„Se împrăștie mai ușor, dar cazurile nu sunt mai severe. Asta înseamnă că nu vom avea presiune pe secțiile ATI. Sigur vor fi oameni care au și alte afecțiuni care vor avea nevoie de spitalizare, dar nu vorbim de presiune pe spitale. În principiu pot spune aceasta variantă de omicron este la noi, dar este important dacă aceasta devine dominantă”, spune medicul.

„Repet, nu avem o problemă specială cu acestă variantă de virus. Este adevărat că un vaccin cu update ar fi fost bun, ar fi avut eficacitate mai crescută, dar noi nu-l avem, este o problemă”, a conchis medicul Adrian Marinescu.

Avem antivirale în spitale

La rândul lui, cercetătorul Octavian Jurma susține că HV.1 a fost descoperită în România, dar nu se știe dacă a devenit dominantă.

„Din 3 octombrie nu se mai raportează secvențieri ale virusului, nu știm impactul real. După HV.1 apare la orizont o altă variantă a virusului după cum spune Organizația Mondială a Sănătății. Este vorba de VA2.86 care are mai multe manifestări digestive în comparație cu restul variantelor. Probabil VA2.86 va ajunge la noi în valul 9. Partea bună este că există acum în spitale Paxlovid, un antiviral foarte eficient împotriva COVID. Foarte important, acesta nu se poate cumpăra din farmacii, este distribuit de spitale. Cei care s-au infectat trebuie să se testeze și să meargă la infecționiști pentru a primi tratamentul de cinci zile cu Paxlovid care se realizează acasă fără probleme. Cu legătură sau fără în spitalele din România s-a înjumătățit numărul deceselor de COVID de când a fost adus acest medicament. Repet, este foarte eficient numai că trebuie rapid administrat după ce apar primele semne de boală”, a precizat Octavian Jurma.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top